vrijdag 16 oktober 2015

Studie achter de rug: salaris erbij!

Na vier jaar studeren zit de studie van mijn man er dan eindelijk (bijna) op. Zoals vaak wegen de laatste loodjes het zwaarst en dat is ook in dit geval zo. Niet alleen voor mijn man maar eigenlijk voor het hele gezin. De combinatie van 36 uur werken en een voltijd universitaire technische studie is best een heftige. Dat betekent eigenlijk dat ieder vrij uurtje 's avonds en in het weekend in teken stond van de studie. Met een gezin met opgroeiende kids is dat niet altijd leuk. Normaal verdeelden we de huishoudelijke taken zoveel mogelijk maar de afgelopen vier jaar heb ik dat meer op me genomen. We waren er tenslotte allemaal bij gebaat dat mijn man de studie zo snel mogelijk kon afronden. Ondanks alles vinden wedat dit het waard is geweest. Het was nu of nooit toen we in 2011 besloten dat mijn man dit ging doen. Het is een investering in jezelf die je er hoe dan ook uithaalt.

En nu is het felbegeerde papiertje dus bijna binnen! Ik durf wel te zeggen dat ik erg trots op mijn man ben. Hij heeft het toch maar mooi even gedaan: in vier jaar tijd een technische universitaire studie afronden naast een baan van 36 uur (met 2,5 uur reistijd op een dag) én een gezin. Hij heeft eerst in een jaar een schakeltraject gedaan om zijn HBO Bachelor om te zetten naar een universitaire Bachelor en vervolgens drie jaar gedaan over de master (voor deze technische master staat een periode van drie jaar). Even snel als de voltijd studenten die 'alleen' studeerden!

Wat verandert er allemaal nu de studie erop zit? Allereerst komt er veel extra tijd vrij die we natuurlijk gaan besteden voor het gezin maar ook wat klusjes in huis op te knappen. Verder heeft mijn man het ouderschapsverlof van vier uur in de week opgezegd. Zijn bedrijf droeg niets bij aan z'n studie en dit ouderschapsverlof (hij gebruikte dit o.a. om naar de universiteit te kunnen) was onbetaald. Dat betekende dat hij 90% van z'n salaris kreeg uitbetaald en dat gaat dus nu weer naar 100%. Z'n salaris bedraagt nu zo'n € 2.350,- dus dat zou zeker zo'n € 2.600,- moeten worden! Er komt dus € 250,- per maand vrij (de extra's als vakantiegeld en winstuitkering stijgen ook mee) die we gaan gebruiken om onze buffer sneller weer op te bouwen.

Verder staat m'n man (ik eigenlijk ook want dit soort zaken bespreken we uiteraard samen) voor de keuze hoe nu verder binnen het bedrijf waar hij werkt. Hij heeft tot nu toe wel reguliere salarisverhogingen gehad maar wordt hij ook 'beloond' voor het afronden van zijn studie? Hij functioneerde al lang op WO niveau maar met dit papiertje kan het bedrijf tenslotte ook hogere tarieven berekenen als ze hem inzetten bij klanten. Hij zal dat zelf moeten uit onderhandelen... Of toch op zoek naar een nieuwe baan nu hij begin 30 is en nog goed een overstap zou kunnen maken? Allicht dat dan zijn diploma i.c.m. zijn werkervaring 'verzilverd' zouden kunnen worden... Er blijven voorlopig nog wat open eindjes over dus!

maandag 12 oktober 2015

Onze bijzondere spaarhypotheek - Deel 2

Excuus dat het inmiddels al weer even stil is hier... In de vakantie heb ik actief geblogd maar na de vakantie is het altijd druk met mijn baan in het onderwijs en de kinderen die weer naar school en/of de opvang moeten. Ik hoop het de komende weken weer goed te gaan maken ;-).

Dacht ik dat ik wat betreft hypotheken alles inmiddels wel goed op een rij had, het tegendeel blijkt... Ja, onze oude beleggingshypotheek (nu: annuïteitenhypotheek), daar ken ik alle ins en outs van. Maar van de spaarhypotheek kende ik alleen de hoogte van de lening en ik dácht de rente te weten waar tegen deze hypotheek (voor 10 jaar) vast stond. Gisteravond, met alle ordners op de bank, begon ik het steeds warmer te krijgen... Ik kan de originele offerte van deze hypotheek niet meer vinden! En dat terwijl ik bijna neurotisch ben op het gebied van ordenen en bewaren en alles netjes op orde heb... Hoe kan dat? Het enige wat ik kan bedenken is dat dit komt door het proces rondom de aankoop van onze nieuwbouwwoning. De bouw is drie keer (!!) uitgesteld doordat nog niet alle woningen verkocht waren en later doordat omliggende bewoners bezwaar aantekenden. Daarom is er sowieso één offerte verlopen en later weer een nieuwe aangevraagd. Ik heb wel een offerte teruggevonden die dateert van december 2009 terwijl wij in juli 2010 langs de notaris gingen. De bedragen op deze offerte kloppen echter niet maar er staat wel in potlood bij aangetekend (door mijn man) dat de bedragen anders moeten zijn. We hebben later waarschijnlijk het bouwdepot nog verhoogd, maar zeker weten doe ik het niet. Het kan ook goed zijn dat die bedragen door onze hypotheekadviseur gewijzigd zijn en dat hij die offerte ons niet heeft toegezonden. Kortom, ik heb weer wat uit te zoeken... Voor de exacte samenstelling van onze spaarhypotheek ga ik m'n licht maar eens opsteken bij de bank. Kijken of ze ons nog een kopie kunnen sturen van de offerte óf ons simpelweg de rente kunnen vertellen die we betalen over de lening. Ik heb namelijk wél de spaarpolis van de spaarhypotheek gevonden. Daar staat op vermeld dat de rente op de spaarpolis 6,25 % is.

Overzicht Spaarpolis



















De spaarpolis laat zien dat we tot juli 2020 een rente ontvangen van 6,25 % en dat de inleg nu 
 222,55 per maand bedraagt. Aan het einde van de looptijd (2040) wordt met de spaarpolis deze complete hypotheek afgelost.

Eerste offerte die uiteindelijk vervallen is









De bovenstaande offerte is dus uiteindelijk komen te vervallen (er staan ook nog twee spaarhypotheken op en dat werden uiteindelijk één spaarhypotheek en één beleggingshypotheek) maar geven wel goed weer hoe deze hypotheekvariant (SpaarXtra) van Westland in elkaar zit. In deze offerte is te zien dat we over de spaarpolis 6,35 % krijgen, terwijl we over de lening 'maar' 5,26 % betalen. Omdat we uiteindelijk 6,25 % over de spaarpolis hebben gekregen, zal de rente over de lening (denk ik) ook iets lager zijn geworden, zo rond de 5,10 %. Meer over onze bijzondere spaarhypotheek vind je in dit bericht.

Wat betekent dit voor onze aflosplannen? Eerder schreef ik dat we, na een eerste aflossing op onze annuïteitenhypotheek, nu graag een storting wilde gaan doen in de spaarpolis van de hypotheek. Met dank aan de tool van Geld is tijd, berekende ik een optimale storting die zo rond de € 3000,-. Maar uiteraard gaat deze tool ervan uit dat je evenveel rente betaald over de lening als dat je krijgt over de spaarpolis en dát is nu juist bij ons niet het geval. Ik hoop in een volgend bericht verder in te gaan op onze definitieve keuze voor bijstorten in de spaarpolis óf het verkorten van de spaarhypotheek (wat ook een aantrekkelijke optie is).