maandag 6 april 2015

Aflossen en een aflosplanHet bewijs lag afgelopen week in de vorm van een brief op onze deurmat! De € 2000,- is daadwerkelijk afgelost. Resterende schuld is nu nog € 132.525,06 terwijl we ooit in 2005 begonnen met een schuld van zo'n € 155.000,-, volledig aflossingsvrij mét een beleggersrekening. De eerste 8 jaar werd er zelfs helemaal niets afgelost... Dus zo bezien, gaat het best hard de laatste jaren :-). Gezien het feit dat dit een annuïteitenhypotheek is, gaat er sowieso iedere maand ruim € 400,- van onze schuld af dus dat gaat lekker door zo.

Iemand vroeg terecht of we een aflossingsplan hebben. Dat hebben we niet... Maar het lijkt me wel heel zinvol omdat toch eens te gaan maken. De € 2000,- die we nu afgelost hebben, komen niet 'zomaar uit de lucht vallen'. Toen ik destijds aan het afwegen was of we zouden kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, besloten we om sowieso te kiezen voor een annuïteitenhypotheek maar, omdat de netto lasten zonder aflossen ieder jaar toenemen (en dat is juist iets wat we willen voorkomen) wilden we wel ieder jaar extra aflossen en bijv. op die manier van onze annuïteitenhypotheek tóch een lineaire hypotheek maken. Hier lees je daar meer over. Volgend jaar zou zo'n € 1.900,- nodig zijn.

Maar we hebben ook nog overwogen hierna eerst een storting te gaan doen in onze spaarhypotheek. Ook daar schreef ik eerder al een bericht over. Eenzelfde storting in de spaarpolis van onze spaarhypotheek verlaagt onze maandlasten meer dan dat we datzelfde bedrag af zouden lossen op onze annuïteitenhypotheek. Storten in de spaarpolis is veel minder populair onder 'aflossers' maar zou gezien onze hoge hypotheekrente van ruim 6%  over deze lening én spaarpolis wel interessant zijn.

Nog beter zou zijn om beide te doen. Sowieso sparen voor een aflossing van zo'n € 2000,- op onze annuiteitenhypotheek en wat over is, storten in onze spaarpolis van de spaarhypotheek. Of juist andersom? Ik blijf er nog even over dubben...

Wat zouden jullie doen? Zijn er meer die beide doen? Of blijven jullie bewust van de spaarhypotheek af omdat hij toch gegarandeerd afgelost is na de looptijd? (dat geldt overigens ook voor onze annuiteitenhypotheek...)


10 opmerkingen:

 1. Ik prefereer bijstorten. Bijstorten heeft vooral voordeel in het begin van de de looptijd, en bovendien moet je aan de bandbreedte dneken. Aflossen op een annuitaire hypotheek kan altijd nog. Zie mijn afwegingen op deze link

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb jouw blog en jouw afwegingen volgens mij wel eerder 'gebruikt' bij het maken van onze afweging. Jouw argumenten gaan sowieso ook voor ons (met uitzondering die van de ORV, wij zijn jong en betalen nog geen 15 euro per maand). Het enige wat me nu doet neigen naar het aflossen van onze annuïteitenhypotheek is het feit dat ons huis flink onder water staat. De WOZ waarde verschilt zo'n 60.000 met onze daadwerkelijke hypotheek!

   Verwijderen
 2. Wij hebben inmiddels geen keus meer. Alle aflossingsvrij is ingelost. Maar inderdaad we hebben eerst het aflossingsvrije deel weggewerkt. Dat is snel cashen. We hebben nu eenmaal bijgestort in de spaarhypo. Goede uitleg gehad van de hypotheekverstrekker over de bandbreedte en dergelijke. Verdere stappen in ons geval volgend jaar bij het oversluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, jullie volgen dus ook die route. Wat bedoel je met 'snel cashen'? Als ik puur naar het geld kijk, dan levert een storting in de SH ons namelijk direct meer op. Maar misschien bedoel je het qua aflossen? De schuld wordt natuurlijk niet lager na het storten in de SH in tegenstelling tot het aflossen op de annuïteitenhypotheek.

   Verwijderen
 3. Wij hebben een volledig aflossingsvrije hypotheek, dus keuzes hoeven we niet te maken. Wel over ons geld. Gebruiken we voor aflossen, of andere zaken? Aflossen is hier het credo! Het heeft ons al veel opgeleverd. Behalve lage maandlasten, ook en vooral rust in het hoofd. Onbetaalbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk zeg, geen keuzes maar alleen puur aflossen. Inderdaad blijft het een afweging in hoeverre je je geld gebruikt om af te lossen. Wij blijven wel leuke dingen doen en schrappen er bijvoorbeeld geen vakantie voor.

   Verwijderen
 4. Goed bezig. Het voordeel is ook dat je zo went aan versnelt aflossen.
  Sinds begin vorig jaar zijn we hypotheekvrij, na jarenlang extra te hebben afgelost.
  Eind vorig jaar ben ik mn baan kwijt geraakt, na 41 jaar. Gelukkig hoef ik me geen zorgen
  te maken. Onze vaste lasten zijn max 800 pm. Een baan krijg ik niet meer maar ik lig er niet wakker van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Respect hoor, helemaal hypotheekvrij! Je verhaal wat betreft het verliezen van je baan versterkt m'n motivatie om inderdaad door te blijven gaan met aflossen.

   Verwijderen
 5. Wij zelf hebben door omstandigheden hier maar 1 salaris, er komt met aanrechtsubsidie (nare term) zo'n 2650 euro netto per maand binnen. Ik spaar hier iedere maand 400 euro van, dit kan omdat wij nog maar een lage hypotheek hebben. Maar het geld vliegt er hier ook uit, ook bij ons is vooral de auto een grote kostenpost, hoge kosten voor benzine woon-werkverkeer en ook aan onderhoud van de auto zijn we veel geld kwijt en aan de versnelde afschrijving. Gelukkig over vier jaar hypotheekvrij en ik vind het fijn dat ik het onderhoud van de auto gewoon kan betalen, net als andere noodzakelijke zaken en ook nog altijd ieder jaar geld over hou om te sparen. Vakantiegeld sparen we altijd voor diverse doeleinden en als buffer, wij gaan dagjes weg. Het is geen vetpot maar wij hebben alles wat we nodig hebben en komen niets te kort, de man heeft fijn werk. Wat wil een mens nog meer wensen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen