vrijdag 15 januari 2016

Afas en boodschappen in 2015

Een aantal jaar geleden begon ING met het aanbieden van Tim, een zgn. huishoudboekje wat gekoppeld was aan je rekening(en). Ik heb er altijd met veel plezier gebruik van gemaakt. Ik ben geen type om bonnetjes te gaan bewaren of in kasboeken van alles met de hand bij te houden. Ons maandelijkse overzicht van uitgaven en inkomsten maak ik in Excel en om te zien wat daadwerkelijk uitgegeven wordt, gebruikte ik lange tijd dus Tim. Helaas is er ING er zo'n jaar geleden mee gestopt.

Omdat ik het overzicht hebben toch wel erg fijn vond (ik hou van tabelletjes, grafieken en noem maar op) ben ik naar alternatieven gaan kijken en kwam toen uit bij Afas Personal. Ik gebruik een gratis versie die makkelijk een koppeling maakt met 'Mijn ING' zodat het inlezen van mijn betaalgegevens ook weinig tijd en moeite kost.

Een uitgavenpost die altijd mijn aandacht heeft is het boodschappengeld. Voor mijn gevoel is dat een post waar ik iedere week weer echt invloed op uit kan oefenen, zeker in vergelijking met vaste lasten als de hypotheek en gas/water/licht waar je dat helemaal niet kunt. 

Als het om boodschappen gaat, zijn er altijd een paar dingen waar ik op probeer te letten en waar ik me aan wil houden. Eerder schreef ik er dit bericht over. Daar is eigenlijk nog niet zoveel in veranderd... Onze jongste dochter eet inmiddels volledig met 'de pot' mee maar potjes heb ik nooit gekocht. Ik merk juist dat ze meer eet en ik dus bijvoorbeeld meer broden moet kopen. Wat betreft vlees probeer ik inmiddels zo'n 3 dagen per week zonder vlees te koken en dat gaat inmiddels bijna als vanzelf. We hebben ook niet het idee dat we dan minder lekker eten.

Maar... hoe is het gegaan in 2015? Ik hou een streefbedrag aan van zo'n € 300,- / € 350,- per maand. Dat is wat variabel omdat ik werk met een maandbudget aan variabele kosten. Heb ik bijvoorbeeld wat meer aan kleding uitgegeven dan probeer ik dat met de boodschappen wat te compenseren. In 2015 gaven we dus afgerond € 3.700,- aan boodschappen. We pinnen altijd en betalen nooit contant dus dit bedrag moet nagenoeg kloppen. Dit komt op  € 308,- per maand of  € 71,- per week voor twee volwassenen en twee kinderen. Belangrijk om nog te vermelden is het feit dat ik via onze vaste supermarkt, AH (Pick Up), ook meestal drogisterij artikelen koop zoals tandpasta, paracetamol, shampoo en luiers als ze in de aanbieding zijn. Ik ben dus erg tevreden met onze uitgaven aan boodschappen in 2015! En dat bij de AH ;-) (die naar mijn idee onterecht voor 'duur' wordt uitgemaakt).

Ik heb ook nog even de gegevens van 2014 erbij gepakt. We gaven toen aardig wat meer uit aan boodschappen:  € 4.300,-. Allicht speelt mee dat we behoorlijk wat meer uitgaven hadden aan boodschappen in de tijd dat onze dochter geboren werd maar dat kan niet het volledige bedrag verklaren. We zijn in 2015 ook minder op vakantie geweest en niet in het buitenland, dat zou kunnen schelen. Verder zie ik dat we in 2013 ook € 3.700,- aan boodschappen uitgaven dus 2014 lijkt incidenteel een jaar waarin we wat meer uitgaven aan boodschappen. 

Al met al betekent het dat ik wat boodschappen betreft in 2016 de lijn van 2015 graag wil doorzetten. Veel rek zit er al tijden niet meer in. Ik hoop dat we die  € 3.700 in 2016 ook weer halen!

7 opmerkingen:

 1. Netjes hoor! Ik vind de AH ook helemaal niet zo duur, terwijl dat inderdaad wel vaak gezegd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, een AH medestander ;-). Zeker als je, zoals wij, geen pakjes/zakjes koopt, geen snoep/chocola en noem maar op, maar je puur basis ingrediënten koopt, vind ik de AH niet duur. Ik koop AH Basic producten als ik ze lekker/goed bruikbaar vind, dat scheelt ook veel!

   Verwijderen
 2. Netjes! Ah is best duur als je blind boodschappen doet. Let je op, heb je soms nog voordeliger dan Lidl.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar soms is een AH Basic product goedkoper als de Lidl variant, weet ik uit ervaring. Alles bij elkaar scheelt het dus eigenlijk heel weinig/niets, zeker als je bij de AH indien mogelijk voor het huismerk of de AH Basic variant gaat.

   Verwijderen
 3. Dat is netjes binnen budget!

  Ook wij hebben Afas een tijd geleden geprobeerd. Daarnaast ook een soortgelijke dienst, die toen het nog via onze bank werd aangeboden binnen internetbankieren. Wat ik een nadeel vond is dat er een hele berg posten niet gecategoriseerd werd, waardoor je met de hand post voor post moest toekennen aan een categorie.
  Herken jij dit in de laatste versie, en hoe ga jij hier mee om?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herken dat! Bij Tim was dat ook in veel gevallen zo. Ik vind dat Afas dit veel beter doet. Ik heb nog niet veel ongecatoriseerde posten gezien. Hij lijkt behoorlijk 'slim' ;-). Bij Tim kon ik ook nooit in één keer een heleboel posten selecteren en aanpassen wat betreft categorie. Dat kan in Afas wel. Ik ben dus meer tevreden met Afas dan met de betaalde versie van de ING. Nu blijft het wel zo dat ik dit vooral gebruik voor het grote overzicht. Uitgaven bij de HEMA bijv., vallen bij mij onder huishoudelijke uitgaven maar ik koop er ook kleding, eten etc. Zo precies kun je het dus niet instellen maar dat is ook mijn doel niet...

   Verwijderen
 4. Wij hamsteren altijd de 1+1 = gratis acties bij AH, daar ligt dan de hele koelkast en vriezer mee vol tot de volgende actie van welke supermarkt dan ook.

  Hamsteruuuuhh

  BeantwoordenVerwijderen