maandag 2 december 2013

Luxe uitgave(s)

Ik geef eigenlijk nooit 'zomaar' geld uit aan iets... Meestal oriënteer ik me net zolang tot ik precies weet wat ik wil hebben en ga dan vervolgens op zoek waar het bewuste artikel te verkrijgen is. Dit geldt uiteraard voor dingen die we 'nodig' hebben. 'Nodig' is natuurlijk een heel rekbaar begrip. Maar sinds we bewust consuminderen merk ik dat ik steeds minder nodig heb. Steeds vaker beantwoord ik de vraag 'heb ik het echt nodig?' met een nee. Dat voelt niet als inleveren, wat sommige mensen wel eens denken als het gaat om consuminderen. Nee, het voelt juist als een verrijking om bepaalde dingen niet meer persé nodig te vinden.

Maar... (er komt nu iets wat misschien tegenstrijdig klinkt) ik mag ook graag heel af en toe een uitgave doen aan iets wat het leven aangenamer maakt. Iets waar ik dan bijna iedere dag weer van kan genieten. Noem het een luxe uitgave... Ook over dit soort uitgaves denk ik heel goed na en ik zoek lang tot ik precies weet wat ik wil. Maar toch... een luxe uitgave dus.

Mijn motto is: goedkoop is over het algemeen duurkoop. Zo heb ik spijt dat ik een maand geleden een mini-blender bij de Action kocht van € 7,95 die nu alweer kapot is maar heb ik absoluut nog geen seconde spijt gehad van onze mooie spiegelreflexcamera van zo'n € 1.000,- waar ik zoveel mooie momenten heb vastgelegd. Idem dit voor onze stereoinstallatie waar ik als muziekliefhebber nog iedere dag van geniet. Wat betreft dit soort zaken ga ik liever voor goed dan voor goedkoop (hoewel deze twee misschien soms samen zouden kunnen gaan).

M'n stoomgenerator kostte wat meer dan een eenvoudig strijkijzer maar man, wat scheelt het me veel tijd! We kochten niet een tablet voor een appel en een ei bij de Kruidvat (we zagen bij anderen de nadelen) maar gingen voor een iPad. Wel een type ouder, zodat het scheelde in de prijs, maar desalniettemin een keuze waar we ook geen spijt van hebben.

Hoe kom ik nu op dit onderwerp? Een lang gekoesterde wens is namelijk in vervulling gegaan. Als echte koffieleut droomde ik al heel lang van een espressoapparaat om heel veel heerlijke bakjes koffie mee te zetten. Het kwam er nooit van. De prijs hield me uiteraard tegen en er waren altijd wel andere wensen te vervullen zodat ik me kon inhouden. Maar omdat we deze maand heel wat extra's binnenkrijgen, leek het me mooi om een klein gedeelte hiervan te besteden aan een espressoapparaat. Na heel wat vergelijkingssites te hebben afgezocht, kwamen we uiteindelijk uit bij deze...
Ik las er veel goede reviews over en beste koop zegt natuurlijk ook wel wat! Via www.kieskeurig.nl vond ik de webshop waar hij het goedkoopst te verkrijgen was én ik kreeg er nog heel wat Clix bij.
En nu... zijn er heel wat (lelijke) apparaten afgevoerd zoals de Senseo, de waterkoker en het oude koffiezetapparaat en staat dit 'beestje' te pronken op ons aanrecht. En het belangrijkst: de koffie is heerlijk!

Ik ben benieuwd of jullie ook, naast het consuminderen en het bewust met geld omgaan, bewust geld uitgeven aan dit soort zaken? Gun je jezelf af en toe wat 'luxe' en lukt het ook om daar bewust van te genieten?7 opmerkingen:

 1. wij zittren in de luxe positie dat consuminderen iets is wat ik wil en niet iets wat moet. we kunnen sparen, voor onszelf en dekids. en dus soms idd ook leuke, luxe uitgaves doen. en daar kan ik idd heel erg van genieten. zo heb ik dit jaar een voor mijn doen dure, nieuwe winterjas gekocht. waar ik erg van geniet bij t dochter naar school brengen en halen met dit weer. vorig jaar al goede, dure, snowboots (warm, stevig, glijden neit uit en kan er jaren mee doen dus in de prijs per jaar uitenidelijk niet eens duur) en meer van die dingen. kan er erg van genieten!! laatste tijd wat meer van die dingen, elke x weer als we denken nu zijn we klaar met duurdere aankopen komt erw el weer iets anders, maar goed, zitten nu in de luxe positie dat t kan. maar komt wel doordat we altijd redelijk verstandig met t geld zijn omgegaan. mede dankzij dit soort blogs etc. altijd overzicht gehad van inkomsten en uitgaven gelukkig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi gretha, voor ons geldt eigenlijk wel hetzelfde. Consuminderen is een keuze maar geen 'moeten'. Al zie ik het wel een beetje als 'moeten' omdat we zo'n hoge hypotheekschuld hebben en willen gaan aflossen. Wat schoenen betreft loont het inderdaad vaak om voor wat duurder te gaan zodat je er ook langer mee kunt doen.

   Verwijderen
 2. Wat een prachtig espresso-apparaat, ik kan me voorstellen dat je er blij mee bent. Heel veel koffiegelukmomentjes gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! We zijn ook op zoek geweest naar zo'n apparaat en hebben uiteindelijk een percolator gekocht (geschikt voor onze inductieplaat) voor nog geen €30,-. Voor ons speelde (het gebrek aan) ruimte in de keuken mee om niet voor nog een groot apparaat te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad wel een stuk goedkoper, Bespaarmama ;-). Wat ruimte betreft is het een klein apparaat hoor. Deze is maar zo'n 25 cm breed en neemt daarmee maar een heel klein beetje meer ruimte in dan ons koffiezetapparaat, terwijl de waterkoker ook weg is. Juist ruimtewinst dus.

   Verwijderen
 4. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen