woensdag 11 december 2013

Temperaturen onder nul

Het is echt winter nu! Lag er vorig jaar begin december al een dik pak sneeuw, tot nu toe was het voor Nederlandse begrippen een 'warme' herfst en begin van de winter. Ik vind het heerlijk. Sneeuw heeft dan misschien iets sfeervols en is leuk voor de kinderen, voor mij hoeft het eigenlijk niet zo... Vooruit dan, twee daagjes in de kerstvakantie als ik toch vrij ben :-).

Vanmorgen reed ik met dochterlief achterop op de fiets naar school en zag uit bijna alle schoorstenen de rook al omhoog komen. Het zijn temperaturen om flink te stoken! Zelf kwam ik ook helemaal verkleumd terug van school maar ik heb daar inmiddels iets op verzonnen. Eerst de hele woonkamer (40 m2) stofzuigen en dan heb ik het weer heerlijk warm, is mijn ervaring. Maar ook hier staat de (vloer)verwarming uiteraard ook aan.

Hoog tijd om onze energiekosten voor de maand november onder de loep te nemen. Eind oktober ging ons nieuwe energiecontract bij Eneco in en zoals ik al eerder schreef, leest Eneco onze slimme meter iedere dag af zodat ik online een goed overzicht heb.
We hebben in november 102 m3 gas verbruikt. Het streefverbruik heb ik afgeleid van ons verbruik twee jaar terug omdat we toen ook bij Eneco zaten dus het verbruik makkelijk te achterhalen was. Dat maakt gelijk duidelijk dat we een 'warme' novembermaand achter de rug hebben! Wel is het zo dat de thermostaat hier nu niet meer op 19,5 maar op 19 staat en dat bevalt tot nu toe prima. We hebben niet het gevoel dat we minder comfort hebben. Ik heb een heerlijke plaid op de bank liggen die ik 's avonds om me heen sla en om half 11 gaat de thermostaat op de nachtstand op 17 graden (voorheen 18 graden). Verder hebben we veel zonnige dagen gehad en daar hebben we van geprofiteerd door alle vouwgordijnen op die momenten omhoog te doen. Over ons HR++ glas las ik: Door een microscopisch dunne metaallaag wordt ’s winters het langgolvige infrarood-licht geblokkeerd, waardoor er nog minder stralingswarmte verloren gaat tijdens het stookseizoen. Bijkomende eigenschap is dat de stralingswarmte van de zon, eenmaal binnen, ook niet langer door het glas verdwijnt. En dat merken we hier!

Wel is gelijk duidelijk dat in de december het verbruik aan het begin al een stuk harder gaat. In ruim een week verbruikten we nu 42 m3. Als dat zo doorgaat (en ik vrees dat het door de kou nog wat harder zal gaan), komen we uit op een verbruik van zo'n 160 m3. Nóg onder ons streefverbruik overigens.

Meer mensen die qua gasverbruik een goedkope novembermaand hadden? Staat bij jullie de kachel inmiddels ook lekker te snorren? Wat doen jullie om het verbruik binnen de perken te houden?

8 opmerkingen:

 1. Ik probeer de kachel overdag zolang mogelijk uit te laten. En ook gaat hij 's avonds een paar uur voor het naar bed gaan uit. Elke uur niet stoken is er eentje en in deze dure tijden is dat altijd meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar, elk uur scheelt natuurlijk! Het is wel zo dat ik eigenlijk altijd onze thermostaat laat bepalen wanneer de kachel aan/uit gaat. Die staat per dag en uur ingesteld dus daar rommel ik liever niet teveel aan.

   Verwijderen
 2. Ik heb geen inzicht in wat ik gebruik. Ben bang dat het meer is dan vorig jaar omdat ik nu alle dagen thuis ben. De kachel staat bij ons op 18,5 en gaat om 19.00 uit. De gordijnen gaan dicht zodra het donker wordt om de warmte binnen te houden en open voor de eerste zonnestraal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik een dag minder ging werken, merkten we dat inderdaad ook. Tjonge, om 19.00 uur uit vind ik wel vroeg. Dat zijn net de momenten dat ik op de bank wil gaan zitten en behoefte heb om het warm(er) te hebben. Blijft het dan nog wel lang behagelijk?

   Verwijderen
 3. Ik verwarm overdag alleen mijn kantoortje, en doe om een uur of vijf de houtkachel aan in de woonkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij werken allebei fulltime. HIj staat bij ons eigenlijk alleen 's avonds aan. Nou ja, ook 's morgens even. Anders weigert manlief zijn bed uit te komen.

  Ik zet hem hoogstens op 19. Maar door stilzitten krijgt manleif het wel wat koud en dan wil hij hem nog wel eens hoger zetten. Ik grijp eerder naar een dekentje.

  Een uur voordat we naar bed gaan zet ik hem uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig handelsplatform, gemakkelijk te gebruiken en snel op te nemen met bitcoins, bankrekening, PayPal, skrill enz. Ik heb dit platform gebruikt in combinatie met de meest aanbevolen forexstrategie en binaire optiehandel op internet van Carlos Ellison en tot nu toe heb ik geen klachten en verdien ik wekelijks bijna $ 5000- $ 8000. Hij is echt geweldig, de beste in zijn vak en uniek onder andere, ik ben dankbaar en wil dat jullie allemaal meedoen aan zijn goede werken. Neem contact met hem op via whatsapp: +12166263236
  E-mail: carlose78910@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen