Budgetteren

Budgetteren

Wij werken bewust met twee gescheiden rekeningen. Op de ene rekening komen alle inkomsten binnen en worden alle vaste lasten afgeschreven. Op de andere rekening maken we op de 1e van de maand een bedrag over waar we het de rest van de maand mee moeten doen. Hieronder is dit bedrag uitgewerkt.

Totaal = € 800,-
Benzine = € 200,-
Boodschappen = € 300,-
Overig = € 300,-

Voor mij werkt het niet om de post 'overig' uit te werken in allerlei kleine budgetten voor cadeaus, kleding etc. Ik werk liever met een groot bedrag waar ik het die maand mee moet doen. Minder geld uitgeven aan boodschappen betekent dus dat ik meer over heb voor bijvoorbeeld het aanschaffen van kleding. Omgekeerd werkt het ook fijn om te 'sparen' voor duurdere maanden als december door in november proberen geld over te houden van het budget.

Zoals gezegd wordt het totaal bedrag van € 800,- op de 1e van de maand gestort op onze zgn. huishoudrekening. Van deze rekening worden geen vaste lasten o.i.d. afgeschreven. Mocht ik toch meer uitgeven, dan trek ik dat af van de toelage die ik de volgende maand krijg. Hou ik extra over, dan 'spaar' ik dat op diezelfde rekening op voor duurdere maanden als december.


6 opmerkingen:

 1. Wat leuk, zo doen wij het ook! Ook een ING fan en aan mijn "huishoudrekening" zit ook een spaarrekening voor december. Denk er nu over om ook een spaarrekening er aan toe te voegen voor uitstapjes. Dat kan nu makkelijk met doelsparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat jullie het precies zo doen! Ik kreeg hier pas de tip om een tweede Groeirekening voor mijn dochter te openen en daar voor onszelf te sparen. Hogere rente! 1,8 in plaats van 1,35 %.

   Verwijderen
 2. Hoi, hier ook twee rekeningen. Eentje waar de grote hap op binnenkomt en eentje waar het sparen aanhangt van de ING. die zijn verdeelt in eten, vakantie, brillen (rete duur vandaar) buffer. overzichtelijk en makkelijk onder te verdelen. Je hebt er geen omkijken naar. De aflossing van het huis gaat iedere maand rechtstreeks naar de hypoverstrekker. Dan gaan de maandelijkse lasten ook mee omlaag. win win.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, dat is voor ons ook nog een idee! Het spaarbedrag verdelen in verschillende 'potjes'. Nu is het hier nog één grote hoop waar alle reparaties, vakanties etc. van worden betaald. Ik hoop, als we onze hypotheek hebben overgesloten en kunnen gaan aflossen, dat we dat dan ook automatisch kunnen doen. Lijkt me ideaal!

   Verwijderen
 3. De verdeling inkomsten en uitgaven is goed zo. Als je geregelde inkomsten hebt zoals een vast salaris met bonus, 13de maand etc. dan weet je wat je gemiddeld per maand voor dat jaar ontvangt.
  Het uitgaven budget is redelijk makkelijk aan hand van de laatste 4 maanden uit te rekenen op basis van pin passen, dus alles met de pinpas betalen. Eten en drinken koop je vooral bij de supermarkt en de uitgaven bij de supermarkten (je hebt er meestal meer dan 1) zet je gewoon in 1 post elke maand. Het maakt niet uit of je ook afwasmiddel, wasmiddel en een tijdschrift daar koopt. Als je een geregeld leven leidt kun je zo zien of het klopt en hoef je het eigenlijk nooit meer te controleren. Wij controleren het wel en we kunnen precies zeggen wat we na 30-31 dagen kwijt zijn elke maand weer. Verzekeringen en belastingen die niet per maand worden voldaan kun je makkelijk terug rekenen per maand. Auto is wat lastiger maar je kunt de BOVAG of ANWB kosten per kilometer nemen, kies de woon werk afstand per jaar en je weet ongeveer wat je per maand kwijt bent aan brandstof, verzekering, onderhoud en afschrijving. Als je al een post met alle verzekeringen hebt moet je eigenlijk die van de autoverzekering daar uithalen wil je het netjes doen. Afschrijving vindt je fysiek niet als negatief bedrag op je betaalrekening maar zou je wel moeten afschrijven in een spaarrekening voor een vervangende auto. De kilometers die je buiten woon/werk rijdt zijn lastig vast te stellen en meestal meer dan je denkt. Bij een geregeld leven kun je deze een maand of 2 bijhouden en weet je het zeker om je budget beter vorm te geven en is erg hoog. Naast supermarkt, hebben we energie, sport, auto, verzekeringen, kleding, all in pakket TV-internet-telefoon en overigen (Blokker, Drogist, Kruidvat, HEMA, slijterij, bloemisterij, Doe t zelf zaken etc.) We zitten er ongeveer 200 Euro per maand naast omdat de post overigen deze absorbeert. Je kunt niet zeggen hoeveel bloem boeketten je in een jaar koopt of hoeveel pijnstillers en zonnecrème je per jaar gebruikt maar als dat bedrag maandelijks altijd hetzelfde is weet je exact wat je gemiddeld per maand kunt overhouden voor de extra aflossingen van bijvoorbeeld je hypotheek. Het vereist discipline en een geregeld en bewuste manier van leven maar een maal in gang gezet gaat het als vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi!
  Via Google belandde ik op je website.
  Mijn naam is Renée Lamboo-Kooij en ik ben freelance journaliste, onder andere voor tijdschrift Flair. Hiervoor schrijf ik de rubriek Waar Doet Ze Van, over de financien van vrouwen in de doelgroep. Over wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat, etc. Het is anoniem, dus geven we iedereen die meedoet een alternatieve voornaam. Ik zou jou willen vragen of je het leuk vindt om mee te werken aan deze rubriek?
  Hoor graag van je.
  Groeten, Renée Lamboo-Kooij
  info@reneelamboo.nl

  BeantwoordenVerwijderen