donderdag 24 juli 2014

Budgetvakantie(s)

Het is echt schandalig lang geleden dat ik een nieuw bericht postte. En nee, ik wil echt niet behoren tot die groep mensen die enthousiast een blog start maar dat vervolgens laat zitten na een paar maanden... Op zich genoeg inspiratie maar vooral m'n zwangerschap die bijna op een einde loopt, heeft ervoor gezorgd dat ik even wat andere zaken aan m'n hoofd had. Maar desondanks probeer ik de draad gewoon weer op te pakken!

Wij gaan bewust om met geld. Met wat er binnenkomt én weer uitgaat. Op sommige punten leven we heel zuinig maar aan de andere kant geven we ons geld ook bewust uit aan zaken die onze kwaliteit van leven zoveel goed doen, dat we ze niet willen missen. Daarom vandaag een blog over vakantie!

Wij gaan graag op vakantie. Het is heerlijk om tussen drukke werk- en schoolweken door er tussenuit te gaan en een nieuw land/gebied te ontdekken en te verkennen. Even rust vinden op een mooi plekje in de natuur. Veel boeken en spelletjes mee en veel aandacht voor elkaar. Ook al zou niet op vakantie gaan altijd nog voordeliger zijn, vakantie hoeft niet handenvol geld te kosten. Zeker niet als het uitgangspunt is om tot rust te komen, van elkaar te genieten én een nieuw omgeving te verkennen.

Een paar zaken waar wij goed op letten bij het boeken van vakanties en het op vakantie zijn zelf.
 • Door een baan in het onderwijs zijn we helaas bijna altijd gebonden aan het hoogseizoen. Maar doordat we dit schooljaar één week meivakantie en één week pinkstervakantie (in juni) hebben, hebben we de kans gegrepen om goedkoop in juni op vakantie te gaan in Zuid-Frankrijk. 
 • Wij beginnen al vroeg met oriënteren. We kiezen een reisdoel uit wat nadrukkelijk niet in een heel druk toeristengebied ligt. Dit drukt de prijzen en bovendien bieden dit soort gebieden nu net niet de rust en ontspanning waar wij naar op zoek zijn.
 • Qua uitgaven aan eten houden we nagenoeg hetzelfde budget aan als dat thuis geldt. Als dat nodig is, nemen we boodschappen mee die in het buitenland duurder zijn. En... een ijsje uit de eigen vriezer smaakt net zo lekker als een (duur) gekocht ijsje op een terrasje.
 • We wisselen uitstapjes die geld kosten af met uitstapjes die (nagenoeg) gratis zijn. We zijn sowieso geen 'pretpark' mensen dus dat scheelt!
Het belangrijkste is misschien nog wel het beeld dat je bij 'vakantie vieren' hebt. Ik soms gezinnen waar men er tijdens de vakantie alles aan lijkt te doen om de kinderen te entertainen, van uur tot uur. Voor ons is vakantie ook vooral tot rust komen. 's Avonds buiten een boek lezen, een heerlijk glas wijn, uitgebreid (zelf!) koken en dingen doen waar we normaal geen/minder tijd voor hebben.

Daarnaast besef ik drommels goed dat wij het enorm getroffen hebben met ouders die zelf een vakantiehuisje hebben op een vakantiepark. Daar maken we deze zomer kosteloos twee weken gebruik van. Deze weken, i.c.m. de vakantie in juni in het zuiden van Frankrijk, zorgen voor het ultieme vakantiegevoel én zijn ook nog eens erg goed voor onze portemonnee.

Wat is voor jullie de ideale vakantie? Hoeveel geld heb je er voor over?


8 opmerkingen:

 1. de ideale vakantie zou idd zijn leuke nieuwe plekjes ontdekken en tot rust komen.. de werkelijkheid is dat dochter daar niet gelukig van wordt en wel degelijk vermaakt moet worden om niet extreem tegendraads te worden... dus onze vakantie was ook in de pinkstervakantie (geen hoogseizoenprijzen) een weekje centerparcs op een parc leuk voor de kids.. diertjes, zwembad, toverland.. een leuke, relaxte week gehad :) lang in de auto zie ik al helemaal niet zitten, hopelijk ooit wel. zou nog graag naar frankrijk gaan, of ooit spanje, italie, griekenland of andere landen. maar voor nu zit t er even niet in. zoontje is erg makkelijk, maar ik hou liever rekening met dochter, en dat we hierdoor allemaal een relaxte week hebben ipv strijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dertiger, in het geval van jullie dochter hebben jullie uiteraard groot gelijk dat je kiest voor een andere invulling van de vakantie. In sommige gevallen kun je niet anders en dan betekent voor jullie tot rust komen vooral dat je je aanpast aan jullie dochter. Groot gelijk! En de pinkstervakantie zorg ervoor dat het dit jaar toch betaalbaar kon :-).

   Verwijderen
 2. Wij gaan heel graag naar Griekenland of Spanje. Onze kinderen zijn al weer wat groter maar ook toen zij klein waren gingen we daar naar toe. In Spanje kennen we een fijne plek een uurtje onder Valencia, een leuk stadje met mooie boulevard. Nu de kinderen wat groter zijn (14 en 9) kiezen we een appartement met een mooi groot zwembad. Meestal hebben ze de eerste dag al vriendjes. Wij wisselen strand (parasol!) af met de omgeving bekijken. We huren een aantal dagen een auto in Griekenland. In Spanje hebben we die meestal mee. Verder gaan we lekker uit eten wat vooral in Griekenland heel betaalbaar is. Drankjes en ijsjes halen we gewoon bij de supermarkt. Hoewel ze in Spanje van de heerlijke joghurt ijsjes met toppings hadden. Wij besteden ongeveer 1300 aan zakgeld voor 15 dagen en daarin is ook de autohuur opgenomen. Ik doe een bedrag per dag in de knip en daarmee komen we meestal uit. De kinderen krijgen een eigen centje ook van opa en oma en daarmee kunnen ze wat kopen of doen.. Iedereen in ons gezin wordt blij van zon, strand en zwemmen. Onze puber kan lekker zijn gang gaan. Wij boeken al in januari en ik ga rond de kerst al zoeken naar een bestemming. Dit jaar Kefelonia een prachtig eiland. Ik heb veel eisen voor een schappelijke prijs. Ons budget wordt bepaald door het vakantiegeld van man. Ik leg elke maand EUR 100 weg voor het zakgeld. Mijn vakantiegeld sparen we.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nicole, dat klinkt als een heerlijke vakantie! Het kost wat geld maar als je het, zoals jij het vertelt, incalculeert en begroot levert het geen 'gaten' op in je financiën. Wat fijn dat je op die manier jouw vakantiegeld alsnog kunt sparen. Dat is namelijk ook wel altijd ons streven geweest om niet het vakantiegeld van beiden uit te geven, zeker niet omdat we graag extra aflossingen willen gaan doen op de hypotheek.

   Verwijderen
 3. Wij zitten met 3 kinderen op een camping met veel animatie maar ze zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen.
  Er is een speeltuin, dieren, zwembad dus wij vermaken ons wel.
  ook uitjes maken we met een gratis bus pas die we krijgen van de camping.
  We betalen circa 1100 euro voor 3 weken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een koopje voor drie weken! Zeker als je vervolgens veel vermaak hebt op de camping en er weinig op uit moet. Die gratis bus klinkt ook goed ;-). Maar jullie kamperen dan? Dat is over het algemeen weer een stuk goedkoper dan een huisje/stacaravan huren, waar wij tot nu toe voor kiezen.

   Verwijderen
 4. Toen onze kinderen klein waren hadden we op een volkstuincomplex een huisje we woonde toen 2 hoog in de stad.Hebben nu sinds lange tijd een benedenhuis en inmiddels een huis in Roemenië en houden daar o.a. onze vakantie. Het land is goed bereikbaar en heel betaalbaar .In de omgeving van Arad zijn diverse pensions en daar betaal je € 15,00 p.p. en ook zijn er campings met Hollandse eigenaren in het land

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn 31 jaar gehuwd en zijn nog nooit op vakantie geweest. Aanvankelijk 'konden' we het niet omdat we met één inkomen moesten rondkomen : mijn man was (en is nog steeds) de enige kostwinner en ik werd bewust thuisblijfmoeder bij de geboorte van ons eerste kindje. Toen de kinderen klein waren, deden we wel geregeld dagutstapjes die geen of weinig geld kostten. Nu zijn ze volwassen en het huis uit en wij hebben er geen behoefte aan om op reis te gaan. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen