woensdag 2 april 2014

Heerlijk in bad... hoeveel kost dat eigenlijk?

Zo aan het einde van de maand maart is het weer eens tijd om de energiekosten en meterstanden onder de loep te nemen. Sinds kort heeft onze energieleverancier Eneco de online omgeving vernieuwd dus dat levert weer wat mooiere 'plaatjes' op. I love it!

Qua electriciteitsverbruik is er niet veel nieuws te melden. We blijven keurig net onder de de streefdoelen die ik gesteld heb n.a.v. het verbruik vorig jaar. Maar nu de standen van de gasmeter! Tot m'n verbazing hebben we in februari minder gas verbruikt dan in de maand maart. Dat is best gek, toch? Ook vorige jaren liep het gasverbruik vanaf januari steeds wat af. We zijn wel een week in februari op vakantie geweest dus dat scheelt een week stookkosten, maar dan nog... Ik ben zelfs even naar de meter zelf gelopen om te kijken of onze 'slimme meter' de standen wel goed had door gegeven. Ja dus! Zie hier onder het plaatje.De enige oplossing die ik zo snel kan bedenken is het feit dat dochterlief dol is op in bad gaan en sinds kort ook zelf de kraan weet te bedienen. Zo ontdekte ik gisteren dat ze, terwijl ze zo'n drie kwartier in bad zat, heerlijk de warme kraan liet lopen! Dat zal ze vast al vaker gedaan hebben... Maar kan dit nu het verschil maken?

Op de site van het Nibud vond ik het volgende: http://www.nibud.nl/uitgaven/huishouden/was-douche-en-bad.html. Dit laat zien dat de kosten om een bad vol te laten lopen toch al snel oplopen tot zo'n ruim € 0,50! En tel daar dan nog even de kosten bij op van het feit dat dochterlief die kraan heerlijk door laat lopen... Ik heb haar zonet dus even proberen uit te leggen dat warm water geld kost dus dat de kraan zomaar laten lopen terwijl het bad al vol zit, alleen maar extra geld kost. Ze knikte begrijpelijk, dus we hopen er maar het beste van!

Ik wist het natuurlijk wel maar bovenstaande site laat ook weer even het verschil zien wat kosten betreft tussen het nemen van een douche of het in bad gaan. Ik vind in bad gaan heerlijk... Echt een ontspanmoment voor mezelf. Maar misschien zou het niet gek zijn om toch wat meer te gaan douchen...

Gaan jullie vaak in bad of kies je bewust voor de douche?

16 opmerkingen:

 1. Hier allebei maar bad hebben we bewust niet zo groot genomen :)

  Ja met douchen ben je in 2 minuutjes klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het me lukt om me aan 2 minuten te houden ;-). Ik ben een vreselijke kouwkleum dus óf de douche vandaan stappen óf uit bad stappen: ik stel het beide zo lang mogelijk uit.

   Verwijderen
 2. Ik had er geen idee van wat dat kost, een bad nemen. Dat is inderdaad wel veel, zeker als je het op jaarbasis bekijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maart heeft ook 3 dagen meer dan februari, misschien komt daar het verschil ook een beetje van. Bij ons gaan de kinderen in bad (maar die hebben geen vol bad nodig en gaan samen) en wij douchen. Met onze waterbesparende kraan duurt het mij te lang voordat het een beetje gevuld is, daar heb ik geen geduld voor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk! Daar heb ik helemaal niet aan gedacht... En dat in combinatie met 7 dagen weg i.v.m. vakantie is dat samen 10 dagen minder stoken dan in maart. Dat is op 31 dagen toch niet niks.

   Verwijderen
  2. Waterbesparende kraan voor een bad, wat een onzin ha ha ha!

   Verwijderen
 4. Bij de verbouwing kozen wij heel bewust voor geen bad (meer). Te duur en werd te weinig gebruikt om praktisch te zijn. Douchen is net zo lekker, ik heb niet echt het geduld om te liggen weken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wees blij dat je het geduld niet hebt ;-). Ik ben niet uit bad te krijgen (en ook niet onder de douche vandaan te krijgen).

   Verwijderen
  2. Als je een huis met badkamer zonder bad weer eens wilt verkopen kan dat best nadelig zijn.

   Verwijderen
 5. Ik vind het niet zo raar hoor, maart kent drie extra dagen en in februari was je een week weg.... beide maanden waren dit jaar zacht, he, qua weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad, drie dagen minder en een week weg telt natuurlijk wel mee! Ik heb een bad en maak daar ook dankbaar gebruik van. Niet dagelijks, maar wel als ik veel in de tuin heb gewerkt of me niet lekker voel. Dan doet het me echt goed en heb ik die kosten er ook zeker voor over. Ik kies dus wel bewust, maar vind €0,50 ook een relatief kleine prijs om te betalen voor een uur of wat ontspanning. Een massage of saunabezoek is duurder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou inderdaad, als je het zo bekijkt is een uur optimaal ontspannen in eigen huis voor 0,50 helemaal niet zo duur :-). Vaak zet ik zelfs m'n iPad met een leuke uitzending aan op een dichte WC. Heerlijk!

   Verwijderen
 7. Bedankt voor het inzicht, zo word ik steeds energie bewuster.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn dochter en ik vinden het allebei heerlijk om lekker in bad te ontspannen, lekker ruikende badschuim, muziekje aan en boek of tijdschrijft om te lezen. Ik denk ook wel eens dat ik uit besparings oogpunt beter kan douchen maar nou ik zie dat me dat vijftig cent per keer kost, heb ik dat er voor over. Dan is het een goedkope manier om lekker te ontspannen ipv sauna bezoek, veel uit eten gaan ed. Ik ben wel blij dat ik de wasdroger die kapot ging niet vervangen heb. De was wordt ook aan de waslijn droog en in de winter op het wasrek op zolder. Ben blij dat ik dit, nadrukkelijk voor mij, niet noodzakelijke en veel energie kostende apparaat niet meer heb. Als je klein behuisd bent en zonder tuin is dit natuurlijk een heel ander verhaal, het lijkt mij dat je dan blij bent om niet iedere keer de natte was te zien hangen. Zo stelt een ieder weer zijn eigen prioriteiten waarop hij/zij kan/wil bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen