zaterdag 11 april 2015

Wat komt er in en wat gaat eruit?

Altijd leuk om dit weer op een rij te hebben. Daarnaast vind ik het ook leuk om zo'n overzicht bij andere bloggers terug te zien! Ik heb een overzicht van onze inkomsten en uitgaven in Excel en zeer regelmatig werk ik dat weer even bij omdat er iets veranderd is. Daarnaast leek het me handig om daar een apart tabblad op mijn blog over aan te maken zodat dit altijd in te zien is.

Vandaag laat ik jullie weer eens meekijken in ons 'huishoudboekje'! Misschien niet echt doorsnee omdat er best behoorlijk wat binnenkomt maar ook behoorlijk wat uitgaat. Maar ik schaar ons dan ook niet onder de 'standaard' (bestaan die??) consuminderaars. Vooral de kosten van onze auto zijn erg hoog. Binnenkort hoop ik daar een bericht aan te wijden en hier wat over uit te leggen.

Inkomsten
Salaris 1
€ 2.357,-
Salaris 2
€ 1.465,-
Belastingdienst
€ 565,-
Kinderbijslag
€ 128,-
TOTAAL
€ 4.515,-


Uitgaven Vaste lasten
Hypotheek 1 & 2
€ 1.704,-
Gas, water, licht
€ 124,-
Gemeentelijke heffingen
€ 100,-
Verzekeringen
€ 186,-
Auto
€ 600,-
Internet/telefoon
€ 70,-
Contributies/abonnementen
€ 47,-
Studie
€ 180,-
Oppaskosten
€ 140,-
Giften
€ 70,-
OVER
€ 1.294,-
Uitgaven Sparen
Buffer
€ 300
Kinderen
€ 40,-
Aflossen hypotheek
€ 200,-
OVER
€ 754,-
Uitgaven Huishoudelijk
Boodschappen
€ 300
Benzine
€ 200,-
Overig (kleding/cadeaus etc.)
€ 200,-
OVER
€ 54,-

 • Jaarlijkse- of kwartaaluitgaven (of: inkomsten) zijn allemaal omgerekend naar uitgaven per maand
 • De post verzekeringen betreft de zorgverzekering en de woonhuisverzekering (= inboedel, opstal etc.)
 • Giften betreft twee adoptiekinderen die wij met € 50,- per maand steunen en daarnaast geven wij aan onze kerkelijke gemeente waar we lid van zijn.
 • Contributies en abonnementen betreft het abonnement op een krant (door de week internet, in het weekend de krant) en een tijdschrift. Daarnaast zit ik op een oratioriumvereniging en betaal daar contributie voor. 
 • De huishoudelijke uitgaven zijn onderling uitwisselbaar. Geef ik een maand wat minder aan benzine uit, dan blijft er automatisch meer over voor bijv. kleding. 
 • De studie betreft collegegeld, uitgaven aan boeken en reiskosten. Zie een eerdere post over de studie van mijn man. 
Ik ben benieuwd of jullie verder nog nieuwsgierige vragen hebben ;-). Vallen er nog zaken op bij jullie?

25 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit! Wel hoge hypotheek maar een goed salaris er tegen over. Mag ik vragen hoeveel uur/dagen jullie werken? Gr sonja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk mag dat! Mijn man werkt 36 uur per week (4 uur studie/ouderschapsverlof) en ik werk iets minder dan 2,5 dag (werktijdfactor van 55% in het onderwijs). Onze hypotheeklasten zijn inderdaad erg hoog en daarom zijn we druk bezig om die omlaag te brengen!

   Verwijderen
 2. Volgens mij kloppen je optellingen niet. Tel alles nog eens goed bij elkaar op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt, Petra! Ik had per ongeluk de post 'Sparen' bij elkaar opgeteld in plaats van afgetrokken. Onder de streep klopte het dus weer wel. Nu dat getalletje gewijzigd en het klopt nu zo. Of jij moet nog meer vinden ;-).

   Verwijderen
  2. "Over €1249" nog even vervangen door "Over €1294" en klaar ben je. Je werkt zeker in het onderwijs ;)

   Verwijderen
  3. Ha ha, bedankt weer ;-). Erg hè, dan zie je dat ik voortaan toch maar m'n rijtjes uit Excel moet kopiëren maar ik vind de tabellen in Word weer mooier... Nog erger: ik geef les in groep 7 ;-).

   Verwijderen
  4. Onee onee.... nu heb je de bedragen eronder óók aangepast, en dan kloppen die weer niet...
   "Over 794" en "Over 94" waren eerst goed en nu niet meer. Doe maar 754 en 54, dan hebben we het verder nergens meer over ;-)

   Verwijderen
 3. Verzekeringen is het jaarbedrag gedeeld door 12? Zit daar ook pensioensparen bij? Ik heb de indruk dat ik daar een pak hoger zit. En telefonie, hoeveel telefoons zitten er in dat bedrag?
  Ik heb de indruk dat jullie inkomsten en uitgaven voor mij logischer overkomen dan sommige overzichten die ik al gezien heb.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij betalen al onze verzekeringen per maand. Hoewel, dat zijn er dus maar 2: zorg- en woonhuisverzekering. De verzekering voor de auto heb ik bij de post 'Auto' meegeteld. Je brengt me op een idee om nog eens een bericht te wijden aan onze verzekeringen ;-). Internet en vast bellen kost ons zo'n € 40,- per maand. Mijn man heeft een telefoon van de zaak waar hij een eigen bijdrage voor betaald van € 10,-. Ik heb mijn telefoon twee jaar geleden in één keer betaald en heb verder een goedkoop SimOnly abonnement van meestal zo'n € 10,- per maand. Die € 70,- is dus ruim genomen, bedenk ik me. Interssant dat je onze uitgaven en inkomsten logischer vindt overkomen! In wat voor opzicht bedoel je dat? Ben ik wel benieuwd naar ;-).

   Verwijderen
  2. O ja, wij sparen niet apart voor ons pensioen (bewust niet). We hopen zo door te gaan met het aflossen van onze hyptheek dat we tegen die tijd dat we met pensioen gaan óf helemaal geen hypotheek meer hebben óf sowieso een stuk lagere lasten hebben om terugval in inkomen op te vangen. Bovendien bouwen we over twee inkomens pensioen op. Ik kan me herinneren dat ik wel eens las: het beste pensioen is een afgelost huis :-).

   Verwijderen
  3. Ik zie heel wat mensen, vooral in Nederland, heel veel geld in de hypotheek steken en toch liggen hun inkomsten niet immens hoog, bij de gewone uitgaven zie ik dan heel weinig verschijnen en dan stel ik me de vraag hoe ze het dan doen. We gaan toch allemaal naar dezelde winkels en vlees, fruit en groenten kosten overal ongeveer evenveel. Verder zie ik dan nauwelijks kosten verschijnen voor de kinderen, sport en cultuur.
   Vandaar, ik heb geen huis, dus ik heb pensioensparen en levensverzekering, wat anderen in hun huis steken spaar ik, ik ben enig kind, dus de aankoop van een huis kan ik mij misschien besparen, maar ik heb dan wel geld nodig om het huis van mijn ouders te renoveren.
   Ik betaal ongeveer hetzelfde voor internet en twee gsm's maar zou er voor die prijs graag een gsm voor mijn dochter bij hebben.
   Groetjes

   Verwijderen
  4. Ik ga binnenkort een bericht weiden aan onze huishoudelijke uitgaven! Daar zit ik heel strak bovenop en dan lukt het prima om daar van rond te komen. Ik maak bijvoorbeeld eigenlijk alles zelf. Als ik kijk naar andere mensen dan valt mij altijd vooral op dat wij veel minder uitgeven aan: snoep, koek, pakjes (sowieso alles wat in pakjes zit) en frisdrank. Wij geven naar verhouding misschien juist weer meer uit aan groente en fruit. Vlees weer minder wat ik kook zo'n drie dagen per week vleesloos. Binnenkort meer!
   Onze kinderen zijn overigens nog jong dus we maken nog geen kosten voor hen wat betreft sport en andere zaken.

   Verwijderen
 4. Jullie situatie lijkt op die van ons (en mijn vrouw zit ook in het onderwijs :), wij hebben 3 jonge kinderen. Jullie hypotheek- en autokosten liggen hoger, wij geven (veel) meer uit aan boodschappen/huishoudelijk/verzorging, kleding, recreatie, kadootjes. Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen, wij redden dat absoluut niet met € 500,- pm. Bijna het drievoudige...
  Ook de post kinderopvang bij ons is hoger maar dat wordt de komende jaren wel minder gelukkig :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je brengt me op het idee voor een nieuw bericht ;-). Binnenkort zal ik een uitgebreid ingaan op onze huishoudelijke uitgaven. Het is aanpoten maar het lukt wel.

   Verwijderen
 5. Dat ziet er allemaal goed uit. Ik ben benieuwd naar je blog over de auto. Inderdaad een erg hoog bedrag, maar ik las in een tab bij jou dat die afgelopen oktober afgelost zou zijn.
  De hypotheek is inderdaad hoog, maar er zit wel een aflosbedrag per maand in van een kleine 400 euro. Dat scheelt een behoorlijk bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb je goed gezien, wat betreft de auto! Inderdaad afgelost in oktober, maar weer een nieuwe aangeschaft. Ja, ja, dat is niet echt 'consuminderig' en past al helemaal niet bij het onderwerp 'besparen' thuis :-). Je hebt inderdaad gelijk wat betreft de hypotheek. 400 euro daarvan gaat wel iedere maand naar aflossing dus dat scheelt!

   Verwijderen
 6. mooi rijtje! Wij doen het met minder, maar ik werk ook onbetaald in onze zaak. je hebt ook je blog een nieuwe uiterlijk gegeven volgens mij of ik loop achter ;-) Ik zal mijn eigen huishoudboekje ook weer op een rij zetten en op mijn blog plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat nieuwe uiterlijk is al even maar ik heb een poosje niet zo uitgebreid geblogd tijdens de zwangerschap en na de geboorte van onze dochter ;-). Ben benieuwd naar jouw huishoudboekje!

   Verwijderen
 7. Het valt me bij christelijke bloggers op dat er zo weinig geld naar de kerk gaat. Bij jullie nog geen 0,5%. € 20 voor 3 mensen, daar moet de kerk geld bij leggen, het dekt niet eens de kosten die zij voor jullie maken toch? Werken christenen niet meer met het bijbelse principe van 'de tienden': 10% van het inkomen dat je hebt gekregen 'heiligen' door het weg te geven, te delen, te investeren in een ander? Of is dat heel ouderwets?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat de meeste mensen, net als wij, niet budgetteren welke grote bedragen je 'los' aan de kerk geeft. Wij geven twee keer per jaar, met de zgn. dank- en biddag, een groot bedrag. Dan heb je het nog niet over collecten, verkopingen voor zending, acties enz. Over de tienden bestaan verschillende ideeën... In Bijbelse tijden was er nog niets zoiets als een pensioen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere sociale vangnetten die er nu wel zijn en waar we als werkenden ook allemaal aan bijdragen. Dus ja, aan 10 % komen we niet, wel meer dan deze 0,5 %. En inderdaad, helemaal eens dat je als christen bij moet dragen aan je kerk en/of kerkelijke gemeente.

   Verwijderen
 8. best een hoog inkomen saampies wij hebben ff ruim de helft per maand en mijn man heeft een eigenbedrijf
  gr tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik besef goed dat we qua inkomen zeker niet mogen klagen! Je merkt wel dat, zoals dat vast bij veel meer mensen werkt, er dan gelijk meer uitgaven tegenover staan ;-).

   Verwijderen
  2. dat is zeker waar
   gr tineke

   Verwijderen
 9. ik vond je blog en vind het erg mooi dat we mee mogen lezen! Wat mij opvalt is het lage bedrag voor verzekeringen! Daar heb je toch geen 2 basis dekkingen én een woonhuis verzekering voor? Of wordt die bij jullie met het salaris verrekend? Ter vergelijk, wij zitten voor verzekeringen op ongeveer 300euro.. en daarbij komt dan nog de eigen bijdrage van 370 bij. (betalen wij in termijnen vooruit) gas en elektra is bij ons ook een stuk duurder trouwens...:-(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben bij onze zorgverzekeringen beide het maximale eigen risico en komen daardoor op een premie van € 80,- p.p. We hebben gelukkig ook nog geen zorgkosten gemaakt die van ons eigen risico afgaan. De woonhuisverzekering (met brand, inboedel en aansprakelijkheidsverzekering) kost ons € 25,- p. maand. Pas nog goedkoper overgesloten! Verder hebben we een nieuwbouwwoning en besparen daardoor behoorlijk op de stookkosten.

  BeantwoordenVerwijderen