maandag 9 november 2015

Waar werk ik nu eigenlijk voor?

Toen ik van de week weer eens in de file stond op de Ring, kwam ineens die vraag bij me op. Waar werk ik nu eigenlijk voor? Wat levert zo'n dagje werken eigenlijk netto op? Ik doe mijn werk met heel veel plezier en sta nog altijd volledig achter mijn keuze om als moeder te blijven werken maar, cijfertjes-gek als ik ben, lijkt me leuk om die vraag eens te beantwoorden.

Natuurlijk weet ik wat ik maandelijks uitbetaald krijg en jaarlijks is dat dan ook niet zo ingewikkeld meer. Nee, ik ben vooral benieuwd wat ik bij elkaar gesprokkeld heb als ik een dag gewerkt heb. Wat levert dat me netto op? Met zo'n (netto) bedrag per dag kún je veel meer, het zegt me veel meer. Ik kan bijv. bij grotere bedragen bedenken hoeveel dagen ik daarvoor zou moeten werken.

Wat verdien ik netto per jaar?

Netto per maand
€ 1.490,-
Netto per jaar
€ 17.880,-
Extra’s per jaar
€ 1.930,-
Totaal per jaar
€ 19.810,-


 • Bij mijn maandloon is € 35,- aan reiskostenvergoeding inbegrepen
 • De extra's bestaan uit een (gedeeltelijke) 13e maand en een vakantieuitkering.

Hoeveel dagen moet ik werken?
 • Een schooljaar telt 40 weken. Ook wel eens 39 of 41 weken maar gemiddeld komen we uit op 40 weken. De overige 12 weken zijn vakantieweken, hoewel ik in de zomervakantie ook al wel een paar dagen op school aanwezig ben. Voor het gemak ga ik uit van 40 gewerkte weken.
 • Ik werk twee dagen per week vast en werk nog 14 dagen extra in de vervanging van een collega. Dat komt totaal op 94 dagen in een jaar.
 • Voor de mensen die niet in het onderwijs zitten: een dag telt als 8,5 tot 9 uur (hangt van de gehanteerde werktijdfactor af) werken omdat we naar verhouding meer vakantie hebben.
Als ik die € 19.810,- deel door 94, kom ik op een bedrag (afgerond) van € 210,- per dag.
Dat klinkt helemaal niet gek! Zeker toen ik ditzelfde rekensommetje maakte met het salaris van mijn man en hij uitkwam op zo'n € 150,- per dag. Dat verschil heeft uiteraard voor een deel te maken met het feit dat mijn salaris als part-timer minder belast wordt maar ook (voornamelijk?), doordat ik nu het aantal gewerkte dagen meeneem. In het onderwijs hebben we nu eenmaal veel vakantiedagen. Daar staan wel weer lange werkdagen tegenover en ook vele avonden extra werken die inbegrepen zijn in het salaris.

Ik heb ook nog even berekend hoe het zou zijn als ik full-time zou werken maar ook dan kom ik uit op een hoger verdiend bedrag per dag als mijn man (WO, Elektrotechniek). Het is natuurlijk wel een nadeel dat je in het onderwijs per dag dus goed verdient maar dat je nooit zoveel dagen kunt werken als in het bedrijfsleven en dat hoge bedrag per dag niet kunt doortrekken naar een hoog maandsalaris (hoewel ik besef dat we geen reden toch klagen hebben!). Al met al interessant om te weten en het doet me beseffen dat ik heel blij moet zijn met deze baan en die, zolang als dat gaat, vooral moet blijven houden!

19 opmerkingen:

 1. Wow, dat is een flink bedrag! Dat zie ik overigens wel vaker; toch behoorlijk mooie salarissen in het onderwijs, ondanks dat veel mensen erover klagen. Ik ken wel mensen die dit netto verdienen voor een fulltimebaan, of nog minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik werk nu 12 jaar in het onderwijs, dat scheelt ook. Je stijgt langzaam maar zéker. Verder blijft het natuurlijk wel een feit dat ik die € 200,- per dag nooit kan doortrekken naar een fulltime baan met zo'n 15-20 vakantiedagen. Het grote aantal vakantiedagen is verplicht en geen keuze.

   Verwijderen
  2. Maar verder ben ik het met je eens: we hebben geen klagen in het onderwijs. De laatste jaren is er niets bijgekomen maar als ik het complete plaatje bekijk sinds ik ben gaan werken, is dat niet gek. Zo verdiende ik als starter full-time destijds € 1500,- en dar verdien ik nu weer met een werktijdfactor van 55 %.

   Verwijderen
  3. Er wordt inderdaad niet heel gek verdiend in het onderwijs. Jammer is wel dat ik, ondersteuning 35 jaar oud, al bijna aan mijn eindschaal zit.
   Over het nadeel van alleen vakantie in het hoogseizoen zal je mij niet horen. Dat was bekend toen ik deze baan aannam.

   Verwijderen
  4. Eindschalen gelden voor veel mensen, in de zorg en ambtenaren.alleen niet in bedrijfsleven. Je wordt beloond op functienaam in niet op de prestatie. Ik zat met 30 jaar al in de laatste trede van mijn schaal. Bonussen doen ze niet aan in de zorg, uitgezondert de directie. Maar die hebben het dan ook verdient! Vinden ze zelf... Hier ook max 4 weken vakantie. Nee, je kunt beter in het onderwijs werken dan de zorg denk ik. Maar ik doe mijn werk vooral omdat ik heel leuk vindt, minder beloning neem ik dan op de koop toe. Beter dan werk dat je minder leuk vindt maar wel met beter salaris, weet ik uit ervaring.

   Misschien kun je beter het uurloon nemen voor een zuiverder beeld van het salaris.
   Olga

   Verwijderen
  5. @ RI
   Het nadeel van vakantie in het hoogseizoen zie ik niet zo. Iedereen met schoolgaande kinderen is ook gebonden aan die periode. Maakt niet uit in welke sector dat je werkt. Grote voordeel lijkt mij dat je ook altijd vrij bent als het kind vakantie heeft en niet van alles hoeft te regelen voor oppas.
   Olga

   Verwijderen
  6. Dat heeft inderdaad veel voordelen, gelijke vakanties met m'n kids. Het enige nadeel is dat je nooit tussendoor een vrije dag kunt nemen voor wat dan ook. De scholen draaien door en en de kinderen moeten leskrijgen. Mijn opmerking over vakantie sloeg trouwens meer op het feit dat een fulltimer misschien wel graag meer dagen zou werken en dus meer zou verdienen maar dat is niet mogelijk omdat het grote aantal vakantie dagen wel verplicht is.

   Verwijderen
 2. Maar hoe kom je in het onderwijs aan dagen van acht uur. Mijn dochter zit maximum zeven uren op school. Het valt me vaak op dat mensen die minder dagen werken een hoger inkomen hebben. Hoe zit dat dan met de belastingen, betaal je dan meer belastingen op het einde van het jaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat is tegen het zere been van een juf/meester (grapje...). Google maar eens op wat de overheid allemaal van het onderwijs verwacht aan administratie, zorgplicht, bijscholing en ga zo maar door. Ik kom met gemak aan deze uren en maak er eigenlijk altijd meer. Ik ben ook zeker zo'n 12 avonden weg voor school en ook dat hoort erbij. Verder duurt een dag met scholing op onze school standaard tot half 6 en dan start ik die dag gewoon om 8 uur... Maar nogmaals, het hoort erbij en ik vind m'n werk veel te leuk. Alleen jammer dat er nog mensen zijn die denken dat als de school uit is, hef werk ook (bijna) gedaan is...

   Verwijderen
  2. Met belasting bedoel ik de inkomstenbelasting. Ik zit met ca. € 25.000,- bruto voor het grootste gedeelte in de eerste schijf en betaal dus minder belasting dan mijn man met ca. € 45.000,-. Wordt gelijk verrekend als je je loon krijgt.

   Verwijderen
  3. Oei, het was niet de bedoeling te schoppen, puur uit nieuwsgierigheid. Ik ben zelf federaal ambtenaar,...
   Toen ik een aantal jaren geleden ziek was zag ik alle leraars toekomen en vertrekken op hetzelfde ogenblik als de kinderen, dus ergens vind ik het logisch dat een ouder dergelijke conclusies trekt. Ik besef ook wel dat er nog heel wat voorbereidend werk en verbeteringen aan te pas komen. Mag een leraar de uren dat hij thuis werkt dan ook toevoegen aan zijn daguren?
   Wij worden niet extra vergoed wanneer de scholing langer duurt dan een gewone werkdag, dat houdt me soms wel eens tegen om naar de andere kant van het land te crossen voor opleiding. Tegenwoordig zijn de opleidingen echter zo schaars dat de velen een gat in de lucht springen wanneer ze op de lijst staan.

   Anyhow, geen neerbuigend gedoe aan deze kant van het scherm hoor, absoluut niet. De verschillen in inkomsten is iets wat me vaak in de war brengt. Fascinerend en frustrerend op het zelfde ogenblik.

   Groetjes

   Verwijderen
  4. Hoi! Ik had het niet ervaren als 'schoppen', hoor ;-). Ik vond het ook gewoon leuk om eens op een rij te zetten (ook voor anderen die hier lezen) wat een job in het basisonderwijs inhoudt. Helaas zijn er nog scholen waar dat gebeurt, dat mensen snel 'weg' zijn maar eigenlijk is dat puur diefstal. Je maakt dan niet de uren waarvoor je betaalt wordt en je geeft niet die aandacht aan de kinderen waar ze recht op hebben. Gelukkig is dat tegenwoordig zeldzaam, gelukkig. Bij ons wordt je er op aan gesproken! Je kunt geen uren toevoegen. Voor 1 dag staat ong. 9 uur en met die uren moet je het doen. Doe je toch meer voorbereiding o.i.d. dan is dat voor jezelf.

   Verwijderen
 3. mijn salaris verschilt per maand, per jaar. en dus ook per dag.. er zijn dagen bij dat ik maar 1 opvangkindje heb a 4,85 per uur... en sommige dagen heb ik er 3.. ;) verschilt enorm.. de ene soms maar 3 u op een dag, een ander vaak 9,5.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow dat is wel een heel erg hoog dagloon. Ik dacht dat het kommer en kwel was in het onderwijs.
  Zal wel weer stemmingmakerij van de media zijn.
  Als ik het goed begrijp, is een dag geen 8 uur voor jouw en reken je de avonden ook niet mee?
  Wat hou je dan per uur over? En heb je trouwens 60 vakantiedagen per jaar?!
  Denk dat ik ook leraar word ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben het helemaal niet gek in het onderwijs. Waar wel over geklaagd wordt is dat de salarissen al jaren niet gecompenseerd worden met de inflatie en dat is een terecht punt. Verder zijn de doorgroeimogelijkheden zeer beperkt en kun je met bijv. een technische of commerciële HBO meer verdienen. Maar dan nog hoor je mij niet klagen. Ik hou van m'n vak! Wij hebben inderdaad 12 vakantieweken dus dat komt op 60 vakantiedagen. Daarom moeten we dus ca. 43 uur per week maken om dat te compenseren.

   Verwijderen
 5. Dat is een leuke rekensom zeg! Dit maakt het heel aanschouwelijk en je verdient een fijn bedrag per dag moet ik zeggen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een leuk rekensommetje en geeft aan wat jij per dag verdiend, mooi bedrag! Maar vergelijken met je man is wat lastiger. Heb je toen je het vergeleek rekening gehouden dat hij minder uur op een dag werkt dan jij? Jij geeft aan 8,5 a 9 u te werken en soms ook nog de avonden.. Er even van uitgaande dat je man 8u pd werk, staat je dagloon daarmee niet in verhouding. Je zou eigenlijk moeten uitrekenen wat je per uur netto overhoudt en vergelijken met je man.
  Dit even los van het feit wat je doel van het uitrekenen was he, want het is alsnog leuk om te weten waar jij voor werkt per dag, dus daar heb ik geen opmerkingen over :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn man en ik hebben beiden een HBO-functie (m'n man inmiddels wel een WO opleiding) en voor hem geldt ook dat het niet een kwestie van klokken is. Op z'n werk maakt hij genoeg uren maar hij doet in de avonduren ook regelmatig wat voor z'n werk, al is dat minder 'verplicht' dan mijn activiteiten. Maar hij maakt zeker meer uren dan hij officieel betaalt krijgt maar dat is, denk ik, bij veel HBO functies zo. De verschillen in uren die dan nog overblijven, rechtvaardigen nog niet dit grote verschil. Maar je hebt gelijk hoor, het blijft altijd een beetje appels met peren vergelijken. Het is vooral leuk om te weten waar ik het voor doe!

   Verwijderen
 7. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen