woensdag 11 november 2015

Zorgkosten in 2015

In 2014 was ik zwanger en beviel ik van onze tweede dochter. In dat jaar dus geen verhoogd eigen risico maar zelfs een duurdere polis waarmee ik de extra kosten als de eigen bijdrage voor de kraamzorg er ruimschoots uit had. Het ziet er naar uit dat 2015 voor ons als het om gezondheid gaat een heel voorspoedig jaar gaat worden. Ik besef me dat dit ook heel anders kan en ben daar dan ook dankbaar voor!

Het blijft natuurlijk een gok maar toch kozen wij ervoor om beiden het maximale eigen risico te kiezen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Het minimale eigen risico van € 375,- zijn we namelijk sowieso kwijt. Resteert een gat van € 500,- tot de € 875,- eigen risico waar wij voor kozen. Zo'n € 250,- daarvan wordt al opgevangen doordat wij dat minder aan zorgverzekering betalen dankzij het maximale eigen risico. Dan blijft er dus € 250,- over die we meer kwijt zouden kunnen zijn als we toch zorgkosten maken. En zelfs dan geldt dat het ons pas geld gaat kosten na gemaakte zorgkosten van € 375,- + € 250,- = € 625,-.

We hebben nog even getwijfeld over het aflsuiten van een tandartsverzekering maar hebben dat uiteindelijk wel gedaan. Ik heb nogal een probleemgebit en koos voor een verzekering waarbij € 500,- vergoed wordt, mijn man voor een bedrag van € 250,-. We hebben dat bedrag beiden nagenoeg opgemaakt dus dat bleek een goede keuze te zijn.

Mijn man betaalt per maand € 73,35 (Kiemer) en ik € 87,25 (Univé). Ik heb net zolang gezocht tot ik voor beiden de meest goedkope verzekering vond. Omdat de tandartsverzekering qua te verzekeren bedrag verschilde, kwam ik uit bij twee verschillende verzekeringen. Omdat wij beiden normaal gezien geen zorgkosten maken, hoef ik geen rekening te houden met vergoedingen die kunnen verschillen per verzekering. Sowieso hebben we daar weinig mee te maken omdat we alleen de basisverzekering hebben. Wel heb ik gekeken naar de ziekenhuizen waar we naar toe zouden mogen, mocht dat nodig zijn. Juist daar zitten de verschillen als het om de goedkoopste verzekeringen gaat. De kinderen zijn gratis meeverzekerd. Voor de jongste hebben we wel zorgkosten gemaakt i.v.m. een val maar voor hen wordt geen eigen risico berekent.

Totaal zijn we in 2015 dus € 1927,20 kwijt aan onze zorgverzekeringen. De enige gemaakte zorgkosten zijn tandartskosten en kosten die berekend worden doordat we bij een huisarts ingeschreven staan (waar we dit jaar niet geweest zijn). Ik hoop in 2016 op net zo'n voorspoedig jaar als het om onze gezondheid gaat! Binnenkort hoop ik me weer te gaan verdiepen in de zorgverzekeringen want zodra het goedkoper kan, zijn wij weg ;-).

Hebben jullie veel/weinig zorgkosten gemaakt? Ben je je al aan het oriënteren op 2016? Wie kiest er ook voor het maximale eigen risico?

10 opmerkingen:

 1. Ik neem juist een aanvullend pakket. wekelijks fysio hakt er nu eenmaal in. Mijn eigen risico is dan ook helemaal op gebruikt. Gelukkig kan ik onbeperkt heen. Ook mijn tanden heb ik goed verzekerd aangezien ik dit jaar een paar ingrepen op de agenda had staan. Dit is ook heel fijn allemaal vergoed, voor volgend jaar kies ik zeker weer een gelijk pakket ik voel me er fijn bij dat het allemaal vergoed word.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je, zoals jij, iedere week zorgkosten maakt dan is het uiteraard slim om goed te verzekeren. Maar het is wel altijd zinvol om uit te zoeken of je die extra pakketten er wel uithaalt. Dat 'fijne gevoel' zou ook meer kunnen kosten dan dat het oplevert ;-). Al zal dat in jouw geval waarschijnlijk niet zo zijn met wekelijks naar de fysio.v

   Verwijderen
 2. Ik zit er ook sterk aan te denken om voor mezelf het maximale eigen risico te nemen. Ga er zodra de premies bekend zijn in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je in principe geen zorgkosten denkt te maken (buiten dingen die je niet kunt voorspellen) en voldoende buffer hebt om eventueel dat eigen risico te kunnen betalen dan is het zeker een aantrekkelijke optie! Ik hoor ook van mensen die de besparing opzij zetten en dan na twee jaar het geld al hebben staan, mochten ze een rekening krijgen van het maximale eigen risico.

   Verwijderen
 3. Twaalf maal 120 euro, 12 maal 170 euro. Twee maal 375 euro eigen risico. Dik 600 euro aan niet vergoede medicijnen. Dik 600 euro niet vergoede voorgeschreven supplementen en 700 euro eigen bijdrage. Dan nog zon 60 euro tandarts. En onvergoede gesprekken met een psycholoog. Ik wil niet eens uitrekenen wat het kostte.

  Allemaal omdat mijn man een genetische afwijking heeft en wij enkel met icsi een heel kleine kans maken op het krijgen van kinderen.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kiezen ze dan een goed zaadcelletje uit zonder de genetische afwijking?

   Verwijderen
 4. Als je een probleemgebitje hebt is het wel verstandig om een tandartsverzekering af te sluiten, maar wij hebben dat al jaren niet meer en dus al een leuk potje opgebouwd voor onvoorziene gebitsproblemen. Jaarlijkse controle zelf betalen en even overleggen met de tandarts hoe de tand er voor staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De laatste 5 jaar eigenlijk geen zorgkosten gemaakt.. Dus al meerdere jaren gekozen voor het maximaal eigen risico en puur een basisverzekering. En die keuze dus ook voor dit jaar gemaakt. Echter kreeg ik in januari van dit jaar een stom ongelukje op mijn werk met redelijk verstrekkende gevolgen.. Binnen een maand moest ik 2 keer geopereerd worden en sindsdien moet ik 6 uur per week revalidatietherapie volgen. Als ik inlog op de site van de zorgverzekeraar zie ik dat er dit jaar al voor ruim 14000 euro is gedeclareerd door verschillende zorgverleners en dan is nog lang niet alles binnen. En ja, ik kreeg zelf alleen de rekening van de eerste 20 fysiobehandelingen en natuurlijk het eigen risico van 875 euro. Maar soms kun je ook geluk hebben, en omdat het op mijn werk is gebeurd heeft de baas besloten alle kosten voor zijn rekening te nemen.. Dus dit jaar financieel gezien veel geluk gehad. Maar voor volgend jaar toch een pakket nemen met fysiotherapie en eigen risico gewoon op minimaal houden aangezien mijn behandelplan voorlopig nog doorloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. al jaren nauwelijks zorgkosten behalve bevallen in het ziekenhuis (2009 en 2012) de kinderen maken wat meer zorgkosten, maar dat wordt meestal vergoed gelukkig en anders betalen we het zelf (reflexintegratie en bachbloessems bijvoorbeeld, heel blij mee dat we dat konden doen!) dochters bezoeken aan de orthoptist worden gelukkig vergoed en haar bril ook grotendeels :) wij hebben ook een maximaal eigen risico omdat we idd bijna nooit zorgkosten maken of erg weinig. alleen hooikoortsmedicatie (had ik dus net zo goed bij de drogist kunnen kopen... dan kost het me geen 6,75 aan advies per medicijn (gewoon 4x dus.. mafkezen had de huisarts er niet bij verteld dat het uit eigen risico betaald werd... ) maar al 3 jaar ofzo maximaal eigen risico. fijne besparing

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag! Ik ben een journaliste en heb een vraag. Zou je mij willen mailen? Dat kan op l.vansadelhoff@gmail.com. Dank en groet!

  BeantwoordenVerwijderen