zaterdag 19 december 2015

De extraatjes in december!

Er zijn, wat betreft inkomsten gezien, altijd twee maanden per jaar waar ik reikhalzend naar uit kijk: de maanden mei en december. In mij krijgen we vakantiegeld binnen en in december de winstuitkering (manlief) en een gedeeltelijke dertiende maand (mijn persoon).

De winstuitkering is uiteraard variabel. De afgelopen jaren is die uitkering door de crisis wat lager geweest maar vorig jaar kreeg mijn man al fors meer en dit jaar werd ik helemaal blij toen ik gisteren op onze rekening keek! Nu tellen overigens ook factoren als het aantal dienstjaren mee dus in die zin is het logisch dat mijn man met zo'n 8 dienstjaren meer krijgt dan toen hij startte. Maar nu het bedrag waardoor ik sinds gisteren hier met een brede grijns rondloop: er werd € 6.228,- op onze rekening gestort! Met aftrek van zijn normale salaris komt dat op een winstuitkering van bijna € 3.700,- (vorig jaar was het nog € 2.800,-). Helaas zat er dit jaar, ondanks zijn afgeronde WO-opleiding, geen salarisverhoging in maar dit maakt dan wel weer veel goed...

In het onderwijs heb je als werknemer in december recht op een (gedeeltelijke) dertiende maand. Als ik het goed heb, komt de uitkering neer op iets meer als 6%. Ook maak ik sinds een paar maanden gebruik van de zgn. cafetariaregeling met betrekking tot mijn reiskosten. Het is een nogal complexe regeling die ik op deze manier samengevat vond: 'De kern van de regeling houdt in dat de werknemer binnen het fiscale kalenderjaar maximaal kan profiteren van een onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer door een bedrag van gelijke hoogte in mindering te laten brengen op zijn structurele eindejaarsuitkering.'. Het is in mijn voordeel en levert me in december dus wat extra's op. Ik krijg (waarschijnlijk maandag) € 2.691,- overgemaakt naar mijn rekening. Met aftrek van mijn gewone salaris is dat € 1.200,-  extra.

Daarnaast schenken mijn ouders ons in december altijd € 1.000,- en mijn oma € 150,-. Daarmee komen onze extraatjes deze maand op: € 3.700,- € 1.200,-  + € 1.000,- + € 150,- = € 6.050.

Wat zijn de plannen met dit geld? Allereerst gaan we hier onze dramatisch lage buffer mee aanvullen. Door een aflossing op onze hypotheek en het aflossen van onze auto in februari 2015, is die inmiddels gedaald tot € 2.000,-. ver onder ons streven van € 8.000,-. Daarnaast is er nog een stukje studieschuld af te lossen (we hebben bij de start van de studie wat extra geleend om het collegegeld te betalen) en heb ik mezelf/onszelf nieuwe eetkamerstoelen beloofd die al jaren op de 'planning' staan. Verder is het belangrijk om de buffer snel op te bouwen zodat we in juli een extra storting van € 3.000,- kunnen doen in de polis van onze spaarhypotheek.

Over onze (afgeloste en vervolgens nieuw gekochte) auto binnenkort meer. Ik verklap alvast: dat blogje is niet geschikt voor mensen die heel fanatieke consuminderaars zijn ;-). Op heel veel vlakken doen we dat wel maar wat betreft onze auto juist niet. Verder ook snel meer over ons besluit om te storten in de polis van de spaarhypotheek (in plaats van het verkorten van deze hypotheek.

Krijgen jullie 'extraatjes' in december? Krijgen jullie (of: je partner) ook een winstuitkering of dertiende maand?

17 opmerkingen:

 1. Van de auto zal ik vast niet schrikken. Wij kopen sinds man geen lease auto meer heeft beiden een nieuwe auto. Ik heb inmiddels vier jaar een Twingo en man heeft sinds ruim een jaar een Captur diesel in de meest luxe uitvoering.
  Gewoon gespaard soms met een deal dat je de helft over een aantal jaar kan aflossen rentevrij.
  In december heb ik als gemeente ambtenaar een vaste eindejaarsuitkering en levensloop uitkering tezamen netto 1250,00. Man krijgt zijn winstuitkering in maart maar deze december kreeg hij een bonus van bruto EUR 1000 voor een project. Ik reken ongeveer EUR 250 voor de kerst extraatjes en cadeautjes dus ongeveer EUR 1500 gaat extra naar de spaarrekening.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, gelukkig dat we 'hier' niet de enig zijn die (bewust) nieuwe auto's kopen ;-). Jullie krijgen ook wel wat extraatjes, fijn! Geld is niet het belangrijkste maar het is altijd leuk, zo'n extraatje.

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk hoor geld is niet het belangrijkste. Bij de bonus kreeg man ook een hele persoonlijke brief met bedankjes erin. Dat is eigenlijk net zo waardevol. Oh ja en beiden een kerstpakket, dat vergat ik nog. Overigens beiden met weinig eten erin, maar wel ieder een cadeaukaart. Zoon kreeg dit jaar voor het eerst een kerstpakket van zijn bijbaantje bij de Kruitvat, een prachtig pakket en groot ook. Hij ging er helemaal van glimmen.
   Nic

   Verwijderen
  3. zou ook dolblij worden van een kerstpakket.. maar mijn klanten (de ouders van mn oppaskinderen) doen daar niet aan denk ik ;) afgelopen jaren iig niet :p t gezin waar ik daarvoor in huis werkte als gastouder, gaf elk jaar een kerstpakket, zo superlief!

   Verwijderen
 2. Als extraatje krijgen wij een kerstpakket ;-) verder niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vergat ik te noemen als 'extraatje' (het is ook geen geld, maar toch...) maar ik kreeg ook een kerstpakket. Altijd leuk!

   Verwijderen
 3. Heerlijk zeg!! Mooi dat jullie zo'n spurt kunnen maken! Ik krijg hopelijk een kerstpakket, verder niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het ook voor je! Voelt toch als een stukje waardering, hè, zo'n kerstpakket. Ik begreep dat jij eigen baas bent? Dan heb je inderdaad niet te maken met dit soort extraatjes maar hopelijk helpt een hogere maandelijkse beloning wel (ik hoor dat om me heen; misschien is dat bij jou anders...).

   Verwijderen
  2. hogere maandelijkse beloning?? mijn "klanten" zouden t niet pikken als ik in dec een hoger tarief reken dan de rest van t jaar ;) had er nog nooit van gehoord eigenlijk.. en ben ook nog een week vrij (mag ook wel weer eens ;)) dus zelfs een maand minder inkomen..

   Verwijderen
  3. Ik bedoel met 'hogere maandelijkse beloning' dat je inkomen als zelfstandige vaak (stukken) hoger ligt als in loondienst. Geldt vast niet voor álle sectoren maar voor veel wel, in ieder geval die van mijn man. Dus maandelijks komt er meer binnen maar je mist de extra's als vakantie-uitkering en een winstuitkering/dertiende maand.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Vervelend... Maar wel ingecalculeerd, begrijp ik? Dus je weet van tevoren dat er geen extraatjes komen?

   Verwijderen
 5. Hier een dertiende maand, waar we voor het grootste deel onze zorgpremies mee betalen. Dan zijn we er voor een jaar weer vanaf en kan ik in al die maanden toe met een heel leuk laag maandbedrag. Dit doen we al langer en bevalt ons erg goed. Het kerstpakket was weer leuk om uit te pakken. Meer bio dit jaar. Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hier helaas geen extraatjes en voor mij ook geen vakantiegeld, alleen mijn man krijgt vakantiegeld en omdat hij 4 wekelijks salaris heeft, heeft hij dus een 13e maand qua salaris, dit houdt in dat hij afgelopen jaar in juni 2x salaris had (de eerste dinsdag die maand en de laatste) maar zijn inkomen is gedeeld door 13 ipv 12, dus het is geen extraatje ... ;)

  dure maand dus voor ons, en geen extraatjes. merk zelfs dat we vanaf augustus eigenlijk niet meer kunnen sparen.. in aug nemen we zelf vakantie, in sept vaak mijn opvangkindjes, al die weken heb ik dus minder inkomen.. pas in oktober werk ik vaak weer volledig wat ik dus pas eind nov allemaal binnen heb.. goede les voor volgend jaar.. sparen tot aug, daarna komt er minder binnen ;) geniet van het geld, is een flink bedrag! heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier helaas geen extra-tjes. Wel krijgt mijn man een kerstpakket. Dat waren dit keer vvv-bonnen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik krijg een dertiende maand en beide een mooi kerstpakket. Héél fijn elk jaar zon extra salaris!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen