zondag 2 oktober 2016

'Schuldenvrij!'

Het laatste bericht op mijn blog is wel heel lang geleden... Tijd om de draad weer eens op te pakken want ik wil niet diegene zijn die na een actieve periode ineens stopt met bloggen. Dat ik wat minder actief was, heeft misschien wel te maken met het feit dat het voelt alsof ons leven (financieel gezien) een beetje 'on-hold' staat. Zoals ik de vorige keren schreef, wachten wij op de plannen van het nieuwbouwproject in onze woonplaats. Mogelijk is dat iets waar we voor gaan maar misschien ook niet. Al met al hebben we wat betreft onze eventuele verhuisplannen nog geen knopen kunnen doorhakken. Wat onze schulden betreft hebben we wél knopen doorgehakt ;-). 

Naast de hypotheekschuld (daarom heb ik 'schuldenvrij' tussen aanhalingstekens gezet want de hypotheekschuld hebben we nog wél) hadden wij nog twee schulden lopen; een autolening en een studieschuld. Willen we kunnen verhuizen dan drukken leningen het te lenen bedrag dus was het voor ons zaak om haast te maken met het aflossen van deze leningen. De autolening was als eerste aan de beurt. In mei, toen we beiden vakantiegeld kregen, hadden we voldoende buffer om de autolening in één keer af te lossen. Nadat we € 10.169,60 (!!!) hadden overgemaakt naar de Volkswagen Bank, kregen we een week later het bericht dat de zwarte bolide voor onze deur nu echt volledig ons eigendom is én dat ze deze lening hadden afgemeld bij de BKR. Eén schuld weggewerkt!

De tweede schuld betrof een studielening. Toen mijn man begon met zijn masterstudie (2011), waren we net verhuisd naar onze nieuwbouwwoning en maakten we enorm veel kosten om het huis en de tuin in te richten. Achteraf gezien hebben we voorafgaande aan de verhuizing te weinig gespaard. Dat zouden we nu anders aanpakken... Maar goed, het collegegeld moest betaald worden en het geld was echt op. Via DUO groep konden we goedkoop lenen tegen een rente van rond de 1% en dat hebben we dan ook gedaan. We leenden € 2000,-. Nadat m'n man z'n studie afgerond had, bleek helaas dat we een gedeelte van de studiefinanciering moesten terugbetalen omdat er maximaal 10 jaar mag zitten tussen de start van twee HBO/WO studies. Dit hebben wij niet in de gaten gehad en daarom moesten we nog eens € 2000,- extra terugbetalen. Eind augustus was het zover: we maakten € 4.129,35 (!!!) over naar DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en kregen keurig een bericht dat de studielening volledig is afgelost en zij mijn man ook voor deze lening hebben afgemeld bij de BKR.

Het voelt aan de ene kant helemaal niet fijn om duizenden euro's over te maken maar aan de andere kant voelt het erg goed om nu, op onze hypotheeklening na, geen schulden meer te hebben. We hopen ze ook nooit meer te gaan maken! Omdat we nu schuldenvrij zijn, hebben we een prima uitgangspositie mochten we willen gaan verhuizen. Onze buffer is wel gedaald tot een dieptepunt dus de komende maanden staat alles in het teken om die buffer snel weer op te bouwen.

Hebben jullie nog schulden (gehad) naast de hypotheekschuld?

7 opmerkingen:

 1. Wat fijn voor jullie! Gefeliciteerd! Ik kan me voorstellen dat het niet goed voelt om het over te maken, maar wel heel fijn als je dan weet dat je er daarna echt voorgoed vanaf bent.
  Ik had ook ooit een studieschuld, en een schuld bij mijn ouders. Dat heb ik in 2002 allemaal zsm afgelost. Daarna heb ik nooit meer een schuld gehad gelukkig (behalve dan die enorme hypotheek... dat zouden we nu ook anders doen inderdaad).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen dat we niet de enige zijn ;-). We hebben destijds inderdaad keuzes gemaakt die we nu nooit meer zo zouden maken. Wij willen nu ook aan de slag met de hypotheekschuld.

   Verwijderen
 2. Wij hebben dat ook allemaal gehad, voor de auto, de dakkapel, de keuken en de badkamer, aar je moet het allemaal weer terug betalen met vette rente.
  Gaan jullie nog verder met de spaarhypotheekplannen?
  Je kunt deze geruisloos meenemen naar je t.z.t. woning, blijf je toch lekker doorsparen in je spaarhypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, we zouden de spaarhypotheek graag mee willen nemen maar moeten dan wel bij onze huidige bank blijven. Verder hangt, mocht het zo ver komen, ook van onze buffer af en de verkoopprijs. Dan zou het op dat moment financieel handiger kunnen zijn om de spaarhypotheek wel af te lossen bij verhuizen en de opgebouwde waarde af te trekken van de schuld. Hangt van zoveel factoren af... Tegen die tijd nog genoeg om over na te denken ;-). Voor nu is onze buffer door het aflossen van de schulden zo laag, dat we eerst die gaan opbouwen. Maar de plannen voor een storting zijn zeker niet van de baan!

   Verwijderen
  2. Hangt er denk ik vanaf hoeveel je kunt lenen als je de spaarhypotheek intact laat, dus nog even bufferen. Laat de spaarhypotheek daarvoor niet schieten, want dat willen ze graag.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt rijk en gelukkig worden als je een lege ATM-kaart kunt aanvragen, met deze kaart kun je 3000 euro per dag gedurende 6 maanden maken, ik ben momenteel in Spanje en ik gebruik deze kaart dagelijks om 3000 zonder problemen te maken. Ik maak ook gebruik van deze kaart in de supermarkt en ook om online aankopen veilig te doen.

  Als je deze kaart wilt hebben, neem dan contact op met de beroemde hacker Mr Divine (divinecardhacker@gmail.com) en je krijgt je eigen kaart afgeleverd bij je deur en de agent zal je precies laten zien hoe je de kaart moet bedienen, zodat je kan dagelijks je eigen 3000 maken. deze kaart werkt voor elk land, dus haal de jouwe nu.

  Om je kaart vriendelijk te contacteren: divinecardhacker@gmail.com of whatsapp +16317433683

  Dank je

  BeantwoordenVerwijderen