vrijdag 4 november 2016

Hand op de knip

Zoals de meesten wel zullen weten, werk ik met een maandbudget. Hier geen Excel-sheets met gespecificeerde budgetten maar een globale indeling. Hier lees je er meer over.

De afgelopen twee maanden ben ik telkens over ons budget heengegaan. Hoe kwam dat? In september kocht ik vooral (te)veel kinderkleding met het oog op de herfst en in oktober gingen we een weekje weg. We hebben toen uiteraard wat tripjes gemaakt en wel eens buiten de deur gelunched. De kinderkleding is ook een dingetje. Ik kan me behoorlijk inhouden als het gaat om aankopen doen en ben normaal gezien echt niet van de impulsaankopen. Maar als het om kleding voor m'n eigen kinderen gaat... Dan koop ik soms echt meer dan ze strikt noodzakelijk nodig hebben en houd ik het ook niet alleen bij Zeeman, Wibra etc. Al met al hebben we meer uitgegeven dan ons budget en heb ik dus ook minder kunnen sparen.

Vooral dat 'minder kunnen sparen' daar werd ik een beetje onrustig van... Zoals jullie hier lazen, is onze buffer behoorlijk geslonken na het aflossen van twee grote leningen. Zeker met het oog op onze eventuele verhuisplannen en/of het storten in de spaarpolis van onze spaarhypotheek moeten we nu snel stappen gaan maken om onze buffer weer op te bouwen. Om dat gelijk maar visueel te maken (tabelletjes werken voor mij) heb ik een overzicht gemaakt van wat ik de komende maanden opzij wil zetten op de spaarrekening. Nogmaals, dat kan alleen als ik me strikt aan mijn budget van € 750,- houdt dus dat is mijn stok achter de deur.

Zoals jullie zien, kunnen we in december in één keer veel geld opzij zetten. Dat komt omdat we in die maand altijd een jaarlijkse gift krijgen van mijn ouders (€ 1000,-), ik een gedeeltelijke 13e maand (€ 1000,-) en mijn man zijn winstuitkering (vorig jaar € 3.700,-). Tegen de tijd dat het februari is, hebben we weer een mooie buffer en ook dan blijft het plan om iedere maand € 1.500,- te blijven sparen.

Maand
Te sparen bedrag
November
€ 1.500,-
December
€ 7.000,-
Januari
€ 1.500,-
Februari
€ 1.500,-


Hebben jullie een vast bedrag wat je per maand spaart? Maak je een planning wanneer je een bepaalde hoeveelheid spaargeld zou willen hebben?

4 opmerkingen:

 1. Je hebt pieken en dalen in een jaar, december en mei/juni zijn vaak de topmaanden.
  Het verschil tussen uitgaven en inkomsten is bij ons rond de 18000 euro p/jr, maar 1500 sparen gaat dan niet lukken als je ook nog andere leuke dingen wilt doen.
  Plannen genoeg, maar de buffer geeft aan wanneer we er werk van gaan maken.
  Sparen levert momenteel niet veel meer op, misschien dat jullie spaarhypotheek nog mogelijkheden heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sparen doen we nu puur met het oog op eventuele verhuisplannen. Dan moeten we natuurlijk voldoende geld achter de hand hebben. Mochten die plannen niet doorgaan, dan gaan we inderdaad storten in de spaarhypotheek en zullen we de buffer rond de € 10.000,- houden. Alles daarboven wordt gestort en/of afgelost.

   Verwijderen
 2. ik spaar elke maand een vast bedrag en heb voor iemand met mijn inkomen een flinke buffer, maar de dalende rente en de geruchten over moeten gaan betalen voor het feit dat je geld op de bank hebt staan, roepen wel vragen op of sparen de beste keuze blijft. ik kies er daarom nu ook voor om i.p.v. sparen, voorraden aan te leggen, maar dan wel houdbare voorraden zoals bijv. wc papier, verzorgings produkten en kleding
  die koop ik dan bij voorkeur in de aanbieding en sommige dingen 2e hands

  BeantwoordenVerwijderen