vrijdag 20 januari 2017

Inboedel blijven verzekeren?

Vanmorgen lag er een enveloppe op de mat van Delta Lloyd. De afgelopen twee jaar hebben wij daar onze woonverzekering lopen. Het is een combinatie van een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Destijds hebben we uiteraard de prijzen goed vergeleken en we zitten nu op een premie van € 25,21.

Vandaag kregen we nieuwe papieren binnen omdat de verzekering met een jaar verlengd wordt. De bedragen voor de aansprakelijkheidsverzekering (€ 4,82) en de inboedelverzekering (€ 8,86) blijven hetzelfde maar de schadeverzekering gaat omhoog. De verzekering meldt dat dit komt doordat het bedrag aan schade-uitkeringen vorig jaar is gestegen. We gaan van € 11,53 naar € 12,12.

Uiteraard geen schokkende stijging maar zo'n brief op de mat is voor mij altijd een aanleiding om weer na te gaan of het ergens anders voordeliger kan. Met een opzegtermijn van een maand, is snel een nieuwe verzekering af te sluiten. Voor het berekenen van de premie moet je vaak een keuze-me u doorlopen waarbij de inboedelverzekering één van de opties is, die ik afgelopen jaren altijd automatisch aanvinkte. Tot vandaag dus...

Het principe van verzekeren, heb ik me ooit laten vertellen, is dat je verzekerd wat je niet zelf op kunt hoesten vanuit je buffer. In geval van brand of andere schade aan het huis is onze buffer waarschijnlijk niet voldoende om het bedrag aan schade op te vangen. Maar hoe zit dat met onze inboedel? De enige twee waardevolle sieraden die we bezitten, zitten altijd aan onze vinger ;-). Wat audio-visuele apparatuur: wij hebben geen televisie, dus geen duur scherm aan de muur hangen. De enige waardevolle inboedel die ik nu kan bedenken zijn onze laptop, iPad, spiegelreflexcamera en eventueel onze smartphones maar die gaan eigenlijk altijd mee als we weg gaan. Voor al deze apparaten geldt dat we ze bij diefstal vanuit onze buffer zouden kunnen bekostigen.

De afgelopen 11 jaar hebben we altijd een inboedelverzekering gehad. Stel dat we daar gemiddeld € 8,- per maand voor hebben betaald dan zitten we toch al op een totaalbedrag van € 1.056,- terwijl we in al die jaren nooit iets hebben hoeven declareren! Van dat bedrag had ik mooi een nieuwe laptop aan kunnen schaffen die op de planning staat ;-). Oftewel, ik twijfel heel erg of we nog wel een inboedelverzekering gaan afsluiten. Even rondneuzen op internet leerde me dat we zonder inboedelverzekering kunnen uitkomen op een nieuwe maandbedrag van ca. € 17,-. Koopje!

Zie ik belangrijke beweegredenen over het hoofd in het kader van het niet of juist wel afsluiten van een inboedelverzekering? Hebben jullie een inboedelverzekering en waarom niet of juist wel?

14 opmerkingen:

 1. Heb daar ook wel over getwijfeld, maar stel dat je huis afbrand kan je dan alles nieuw kopen? dan vallen meubels, kleding, serviesgoed, gordijnen en alles er ook onder.. de kans is niet groot, maar als het gebeurt vrij lastig.. Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tot de inboedel behoort ook de keuken. Dat wil zeggen als er brand komt en je moet een nieuwe keuken moet plaatsen, nog afgezien van de meubels, kleding, andere apparaten, heb je een flinke buffer nodig. De opstalverzekering is het huis, niet de inhoud. Heb bij buren gezien wat voor schade er was na een , kleine, keuken brand. Kleding en linnengoed kon weggegooid worden wegens rookschade. Nadenken dus. Francine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat er nu is huis staat is vrijwel allemaal tweedehands vd kringloop of MP. Als alles weg is door brand krijg je niet in korte tijd alles weer voor die gunstige prijzen bij elkaar maar ben je wel gedwongen sommige dingen nieuw te kopen.
  Ook vloerbedekkingen en gordijnen heb je dan nieuw nodig. Ik blijf dus maar verzekerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als alles weg zou zijn door brand, is er meer schade aan je huis, dus kun je daar ook niet meteen weer in. Dan heb je echt wel voldoende tijd om alvast een heleboel spullen weer 2e hands aan te schaffen. Tegelvloer zal lastig zijn, maar als die niet kapot gebrand is, kan die waarschijnlijk wel gereinigd worden. Vloerbedekking zal lastig zijn, maar laminaat bijvoorbeeld is prima en snel weer 2e hands te koop. Alsook kleding. Voor de kids is er heel veel moois 2e hands te koop, ook pakketten in de benodigde maten. Je kunt dan snel een zomer of winterpakket aanschaffen voor weinig, waar alles voor de komende maanden in zit. Daarna heb je de tijd weer om op je gemak te kijken. Voor jezelf is het soms wat lastiger, maar met 2 jeans en wat t-shirts kom je ook al een heel eind :)
   Groetjes Carla

   Verwijderen
 4. Ik twijfel over stoffering, beddengoed e.d.
  Zou eerst een berekening maken maken wat je inrichting nieuw zou kosten. Waarschijnlijk duurder dan je denkt. Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou het voor 8 euro per maand niet willen uitproberen.
  Nieuwe apparaten zal wel gaan. Maar kasten, bedden, pannen, een keuken, nieuwe vloer, nieuwe gordnen, je bureau. En dat allemaal in relatief korte tijd na een heftige ervaring..

  Kijk wat ik heb staan is dagwaarde weinig waar, maar zelfs als ik alleen de matrassen nieuw zou kopen zou het 20.000 euro kosten. Verf, vloeren een paar kasten, een tafel met stoelen. En dan moet het er maar net bijstaan in de kringloop. Oh en al ons elektrische gereedschap ligt op zolder..

  Trouwens een tip van iemand in de sector.. Opstal en inboedel bij dezelfde maatschappij. Vloer is inboedel zegt de opstal. Inboedel zegt, gaat u maar naar inboedel..dansje dat geregeld wordt gedaan. Nee bij ons is laminaat geen inboedel maar opstal, nee laminaat is beslist inboedel..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inboedel: laminaat + ondervloer, je keukenapparatuur, keukenkastjes, gordijnen, behang/verf, gereedschap, dat ene plankje aan de muur, dat schroefje waar je schilderij aan hangt, mensen onderschatten hoeveel ze aan spullen hebben. Ga maar eens verhuizen dan blijk je echt veel meer te hebben dan je denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En bij schade regelt de verzekering via salvage alles voor je inclusief tijdelijk onderdak. Worden via de brandweer ingeschakeld. Niet verzekerd, zoek het zelf maar uit! Daar sta je dan in je pyjama!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb er ook over getwijfeld want wil inderdaad niks verzekeren wat ik gemakkelijk zelf kan betalen. Echter al die dingen hierboven genoemd gingen ook door mijn hoofd dus ik heb besloten dat dat tientje in de maand het niet waard is om te besparen als ik inderdaad dan in mijn pyama op straat zou staan. De kans is gelukkig vreselijk klein maar als het gebeurd ben je in de aap gelogeerd. Ik heb wel nog een goedkopere gevonden die me drie euro bespaar per maand maar ik heb besloten verzekerd te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wanneer gaan jullie verhuizen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor jullie reacties! Uiteindelijk hebben we besloten de inboedelverzekering toch maar te houden omdat het om een klein bedrag gaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit zijn altijd van die verzekeringen waarvan je denkt dat ze overbodig zijn, tot het moment dat je huis schade oploopt. En voor die minimale investering zou ik het altijd laten. Misschien heb je nooit last van brand of lekkage, dan is dat meegenomen. Maar als het ook maar een keer voorkomt dan heb je die investering er zo weer uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Restless, wanneer komt de volgende blog?

  BeantwoordenVerwijderen