donderdag 16 februari 2017

Huidige stand van onze hypotheken

Westland Utrecht, de bank waar onze hypotheken lopen, levert sinds 2012 geen nieuwe hypotheken meer. Dat is een lang verhaal maar heeft o.a. te maken met de staatssteun die ING destijds kreeg en de afspraken die de EU vervolgens heeft gemaakt met de bank. Westland Utrecht is een dochteronderneming van de ING en moest vervolgens worden afgestoten. De hypotheken die al eerder afgesloten waren, kunnen sindsdien nog steeds op een goede dienstverlening rekenen. Wij hebben dan ook nog geen problemen ondervonden en zijn altijd goed geholpen.

Halverwege 2016 kregen we bericht dat WUB zijn dienstverlening zou gaan uitbesteden aan Stater. Dit is een hypotheekserviceprovider die de dienstverlening voor meerdere banken regelt. Op internet vond ik wat verhalen van klanten die sindsdien lang moeten wachten op een offerte of andere zaken die ze wilden regelen. WUB geeft dat zelf ook aan op zijn site. Wachttijden kunnen wat langer zijn door de overheveling. Wij hebben sindsdien nog geen contact gehad met Stater dus kunnen daar nog niet over meepraten. Mocht dat toch op korte termijn aan de orde zijn (bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe woning) dan hopen we uiteraard dat dit wel vlot zal verlopen...

De communicatie van Stater is in ieder geval wel keurig op orde. We kregen al eerder een brief dat de bedragen van onze twee hypotheken (hypotheekdelen) samengevoegd worden en daarom voortaan in één keer geïncasseerd zullen worden en niet meer apart. Qua overzicht alleen maar fijner zo en daar houd ik van ;-).

Deze week kregen we het jaaroverzicht over 2016 binnen. WUB vermeldde daar alleen het totaal betaalde bedrag aan rente op, inclusief de totale woningschuld. Stater is een stuk vollediger dus dat zien we als een vooruitgang! Kijk maar even mee op de overzichten... • Saldo op 1-1-2016 staat op 0,- omdat de dienstverlening destijds nog bij WUB zelf lag. 
 • Deel 101 betreft onze spaarhypotheek, deel 110 de annuiteitenhypotheek.
 • De rentebedragen schelen behoorlijk omdat voor onze spaarhypotheek nog een rente van 5,9% geldt en voor onze annuiteitenhypotheek 'slechts' 2,85%.
 • De schuld van onze spaarhypotheek gaat uiteraard niet omlaag. Ik heb de belastingaangifte over 2017 al even geopend en vond daar terug dat er dit jaar bijna € 5000,- is afgelost op de annuiteitenhypotheek. Dit zijn puur de standaard maandelijkse aflossingen. Omdat Stater ook de aflossingen pas per 1 juli ging registreren zijn die ook maar ten dele terug te zien in het overzicht.
 • Ik word blij van het totale bedrag aan hypotheekschuld, in hoeverre je natuurlijk blij kunt zijn met een schuld ;-). Begonnen we ooit bij de aankoop van onze woning met een totale schuld van ruim € 320.000,-, dit ziet er toch heel wat beter uit!
WUB meldde in de jaaroverzichten nooit iets over de polis van onze spaarhypotheek. Stater doet dat wél. Zo is eindelijk één keer per jaar duidelijk wat er nu precies in die spaarpot zit. Per 31-12-2016 is dat dus ruim € 15.000,-! Dat is minder dan 10% van het eindbedrag terwijl al 20% van de looptijd erop zit. De waardeopbouw tikt de laatste jaren van de looptijd het hardst aan.Als ik de waarde van de spaarpolis voor het gemak ook nog even aftrek van onze schuld dan komen we op een schuld uit van zo'n € 280.000,-. De woningen die in onze straat worden verkocht, gaan gemiddeld voor zo'n € 300.000,- van de hand dus daarmee lijken we met een eventuele verkoop voor het eerst kans te hebben op een (kleine) overwaarde!

Mochten we inderdaad gaan verhuizen dan wordt toch wel de grootste vraag wat we met onze spparhypotheek gaan doen. Ik kreeg daar al eerder een vraag over en die hoop ik binnenkort wat uitgebreider te beantwoorden. We zijn daar nog niet uit maar hebben uiteraard al wel een aantal afwegingen op een rij gezet. 

Worden jullie ook blij van dit soort overzichten? Zien ze er bij jullie ook zo uit? 
Hebben jullie ideeën over wat te doen met een spaarhypotheek bij verkoop van de woning?

10 opmerkingen:

 1. Wow, dat zijn best wel hoge bedragen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, wij zijn het gewend ;-). Maar ik wil best geloven dat de gemiddelde Nederlander een lagere hypotheekschuld heeft. We krijgen maandelijks wel ruim € 400,- terug aan hypotheekrente aftrek.

   Verwijderen
 2. Mijn jaaroverzicht van mijn annuitaire hypotheek heeft idd de restschuld (32000) de rente 4,45%!en de betaalde rente 1800€ en het extra afbetaalde bedrag 6200€

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben de dagafschriften en een jaarlijks overzicht van de spaarhypotheek.
  Ja, wij hebben plannen. Na 1 april wordt de hypotheek opengebroken. Deze loopt langer dan 15 jaar, maar vanaf 1 april maakt dat niet meer uit. Weg ermee, zodat we ook hieraan kunnen gaan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds 2004 ook bij WU een spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek (±60/40) (beleggings/woekerhypotheek omgezet uit 1999)
  Losgekoppelde ! polis/leningrente op spaarhypotheek.
  1e 20jr. polisrente vast tegen 6%, 1e jaar 5.1% leningrente daarna 15jr. tegen 3.15%
  Vorig jaar ruim €30000,- spaaargeld in premiedepot ingelegd tegen 0.75% rente en tevens alvast ingekort tot 26jr.("geoptimaliseerd",2 jaar maandelijks hoge inleg)
  Begin dit jaar offerte rentemiddeling beide leningdelen gevraagd.
  7 jaar leningdeel:aanbod 2.85%, 10 jr aflossingvrij:aanbod 3.8%.
  Was me nog te duur.
  Onlangs weer offerte aangevraagd: verzoek spaardeel tot inkorten naar 20jr.
  Moet nog binnen komen.
  Heb e.e.a. zelf uitgeplozen, geen/weinig vertrouwen in adviseur(s).
  Spaarrente op bank was/is toch niks en premiedepot na 2jr eventueel weer op te nemen tegen geringe kosten.
  Niet helemaal zeker van mezelf maar toch gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Belastingaangifte over 2017 geopend. Hoe doe je dat? ;-)

   Verwijderen
  2. Dat moet 2015 zijn, inderdaad ;-). Omdat ik wilde kijken of de aangifte over 2015 nog te vinden was, heb ik ingelogd op Mijn Belastingdienst. Tot mijn verbazing vond ik al een aantal bedragen over 2016 klaar staan.

   Verwijderen
 5. Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen