vrijdag 8 september 2017

Waarom zou je extra aflossen op een annuïteitenhypotheek?

Voor onze nieuwe huis hebben we voor het volledige hypotheekbedrag een annuïteitenhypotheek afgesloten. Bij deze hypotheekvorm wordt de lening gedurende de looptijd helemaal afgelost. Extra aflossen is dus in principe niet nodig. Toch zijn we dat van plan. Benieuwd naar onze beweegredenen?

 • De bruto maandlasten van onze hypotheek zullen in ieder geval 20 jaar (onze rentevaste periode) hetzelfde blijven. Omdat we aflossen, zal het bedrag aan rente dalen en daarmee ook het bedrag waarover we renteaftrek zullen krijgen. Onze maandlasten zullen langzaam stijgen en dat is iets wat we kunnen voorkomen door extra af te lossen. Onze kinderen worden ouder en gaan ook meer kosten dus het is fijn als de maandlasten in ieder geval niet toenemen. Als we niet extra aflossen, zijn onze maandlasten over 10 jaar met toch ruim € 150,- toegenomen!
 • Sowieso betekent iedere euro die we aflossen dat we over die euro geen rente meer hoeven te betalen dus eerder of extra aflossen heeft financieel gezien altijd zin.
 • Onze hypotheek bedraagt meer dan 80% van de marktwaarde van de woning en daarom betalen we meer rente. De rentekorting op het moment dat onze hypotheek onder deze 80% komt, is 0,30%. Dat is op een hypotheek van bijna 4,5 ton toch meer dan € 100,- (bruto) per maand. Onder die 80% komen is dan ook ons eerste streefdoel.
 • Het is nog wat lastig om in te schatten wat de waarde van onze nog te bouwen nieuwbouwwoning is nadat hij ingericht is, maar waarschijnlijk staan we aan het begin nog onder water. Dat vinden we geen prettig idee dus aflossen is dan zeker een must. Natuurlijk hebben we dan geen verhuisplannen maar het idee dat je met een restschuld zit, mocht het huis toch om één of andere reden verkocht worden, blijft geen fijn gevoel.
 • We vinden het een prettig idee dat ons huis op die manier  steeds iets meer van ons en steeds minder van de bank wordt. Ons geld zit dan in ons eigen huis. Dat is vooral een emotioneel argument: een hypotheekschuld blijf een schuld en hoe minder schulden hoe beter.
 • Ook al hebben we een lage hypotheekrente, de spaarrente is momenteel nog stukken lager. Uiteraard houden we een bepaalde buffer aan maar daarboven levert aflossen meer op dan sparen.
Wie lost ook af op een hypotheek die zonder extra aflossingen ook afgelost zou worden? Wat zijn jouw redenen om dat te doen?

8 opmerkingen:

 1. Wij hebben sinds begin van dit jaar ook een eigen woning, met dezelfde hypotheek als jullie, ook 20 jaar de rente vast gezet! Wij gaan ook aflossen. Hoe eerder hij van ons is, hoe beter. Het liefst willen we dat als de periode afloopt van 20 jaar, het bedrag ook volledig hebben afgelost. Er zou dan nog ongeveer een dikke 50K moeten staan, maar als wij daar 20K van kunnen maken zou dat al heel fijn zijn! We hebben een fijne buffer, die houden we ook aan, nu gaan we sparen voor het aflossen!
  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé, war leuk, net zo'n situatie dus. Wij hopen stiekem ook dat we de rente niet meer opnieuw hoeven vast te zetten omdat we tegen die tijd hypotheekvrij zijn ;-).

   Verwijderen
 2. Wij lossen nog niet af, willen we wel heel graag gaan doen. Eigenlijk om die redeneren die je hier noemt. Succes.😊

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een annuity hypotheek, 20 jaar vast 4.45% - ik ben meteen begonnen met extra aflossen. Ik wil echt schuldvrij zijn, en mijn maandlasten zijn van 395€ tot 227€ gedaald zover. Dit zou ik nooit in salaris verhoging krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verstandig! Wij hebben de hypotheek ook afgelost inmiddels (maar we zijn vijftigers). Heel blij met de lage lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij hebben een heel klein gedeelte aflossingsvrij en een groter deel annuïteiten. We hebben de woning net gekocht (juni dit jaar) Vanaf 2018 willen wij extra gaan aflossen of dit op het aflossingsvrij of op de annuïteiten gaan doen weet ik nog niet. Rente op beiden zijn gelijk. Streven is om de lasten zo laag mogelijk te hebben bij ons pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier komen we met de annuiteitenhypotheek binnenkort onder de 90% en dat geeft 0,5% rentekorting. Ik ging er vanuit dat dat een flink bedrag zou zijn (0,5% rente per jaar voor een hypotheek van ruim 350k) en dat we dat vanaf dat moment zouden kunnen gebruiken voor extra aflossing. Maar het bleek op iets meer dan 25 euro per maand netto neer te komen. Dus nu de twijfel of we die 25 euro per maand in de hypotheek willen gaan stoppen, of toch in een ander potje (beleggen, sparen voor energiebesparende maatregelen of iets heel anders). De hypotheekrente staat maar voor 10 jaar vast dus misschien is het verstandig het zo weg te zetten dat we er veilig bij kunnen als de rentes ineens ontzettend blijken te stijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij lossen niets extra's af. Met een rente van 1,49% die nog 6,5 jaar vaststaat en een huis wat zo'n 35% bóven water staat zien we het nut er niet van in en kunnen we ons geld beter op andere manieren inzetten en investeren in plaats van vastzetten in het huis!

  BeantwoordenVerwijderen