zondag 19 oktober 2014

Wat is 'bewust' met geld omgaan voor mij?

In m'n vorige bericht heb ik jullie een inkijkje gegeven in onze huishoudelijke uitgaven van afgelopen weken. Bedankt voor jullie reacties daarop en de tips die ik kreeg! Ik kwam er wel achter dat sommige tips zeker goede tips waren maar niet echt bij mij passen... Daarom vandaag aandacht aan hoe ik (hoe wij) bewust met geld omga. Welke keuzes maak ik hierin? Ik noem het niet voor niets bewust met geld omgaan. Ik ben, denk ik, niet een echte consuminderaar, zoals je ze in blogland ook tegenkomt. Wij hebben geen schulden en verdienen ruim twee keer modaal. We hebben vaste lasten die ook wel bij onze inkomsten 'passen'. Een behoorlijk hoge hypotheek en er gaat behoorlijk wat geld naar onze auto. Toch willen we bewust met geld omgaan omdat op sommige zaken nu eenmaal flink te besparen is. Dat willen we o.a. doen om onze hyptheekschuld omlaag te brengen omdat ons huis flink onder water staat maar ook omdat we minder geld kwijt willen zijn aan onze hypotheek. Vandaar dus: bewust omgaan met geld. Niet uit noodzaak maar omdat we dat zelf willen. Niet omdat we geen euro kunnen missen maar om financieel meer vrijheid te krijgen!

Welke afwegingen passen bij mij en passen bij ons? Zomaar even wat dingen op een rij...
 • Aan cosmetica en andere verzorgingsproducten geef ik heel weinig uit. De goedkoopste shampoo van AH Basic is prima voor ons. Ik gebruik nagenoeg geen make-up (alleen aan mascara waar ik zo een jaar mee doe) en al helemaal geen producten als dagcrèmes, nachtcrèmes en noem maar op. Voor m'n verjaardag krijg ik van de kinderen van de school waar ik werk altijd genoeg douchegel voor een heel jaar dus daar geef ik ook bijna nooit iets aan uit.
 • Moet er een huishoudelijk apparaat aangeschaft of elektronica dan ga ik niet direct voor het goedkoopste product. Ik wil graag iets wat degelijk is en lang meegaat. Ook de specificaties vind ik erg belangrijk. Aan zo'n aanschaf gaat dus een lange oriëntatie vooraf (o.a. via www.kieskeurig.nl) en als ik uiteindelijk weet wat ik wil, dan zoek ik net zolang tot ik de   (online) winkel vind waar ik dit product het goedkoopste aan kan schaffen. Ik kan wel echt genieten van dit soort producten als ik ze eenmaal heb aangeschaft. Bijvoorbeeld m'n spiegelreflexcamera waar ik al jaren schitterende foto's mee maak... Of m'n nieuwe (best dure) keukenmachine die heel mooi staat op m'n aanrecht en waar ik de lekkerste baksels mee maak.
 • Als het om de kinderen gaat, wil ik kwalitatief goede spullen. Een autostoeltje zal ik dan ook niet tweedehands aanschaffen. Als werkende moeder mag voor mij gemak best een beetje de mens dienen. Dus kochten we een Easy Base waar je heel snel je autostoeltje op kunt klikken. Reuze handig als je vier dagen in de week twee keer per dag naar school moet en straks ook weer drie dagen gaat werken. 
 • Ik geef het maar eerlijk toe: ik ben geen 'Marktplaats-type'... Ik neem de tijd niet om te zoeken, te bieden en eventueel op te halen en houd sowieso niet zo van tweedehands spullen... Petje af voor mensen die om de haverklap slimme aankopen doen en net zolang zoeken tot ze hebben gevonden wat ze nodig hadden maar het is niets voor mij.
 • Wat betreft uitgaven aan eten ben ik wel heel bewust bezig. Geen pakjes en zakjes maar vooral het aanschaffen van pure groenten en fruit waar ik met behulp van wat kruiden heerlijke maaltijden van maak. Geen uitgaven aan snoep, frisdrank en tussendoortjes. We drinken 'gewoon' water en pakken tussendoor wat fruit.
Zomaar even wat zaken op een rij als ik bedenk wat voor mij 'bewust omgaan met geld' is. Er valt nog veel meer te noemen, uiteraard!

Hoe is dat bij jullie? Wat betekent voor jullie 'bewust omgaan met geld'? Waar geef je bewust veel geld aan uit en waar juist weinig?

4 opmerkingen:

 1. Ik woon in een duur huis. Appartement dan, met hoge huur. Dit schrokt een enorm stuk van mijn budget op. Maar ik woon hier ontzettend naar mijn zin en wil hier niet meer weg. Het is groot, rustig, alles zit in de buurt, kortom voor mij is dit mijn droomwoning. Maar dan betaal ik daar ook voor. Mijn andere guilty pleasure is mijn dieren. Die krijgen merkvoer R. Canien. En ik reserveer een groot bedrag voor de dierenarts, wat helaas dit jaar tot nu toe geen overbodige luxe is geweest, want helaas ik heb al bijna 1000 euro dit jaar aan de dierenarts gespendeerd. Maar dat vind ik rotter voor de dieren die ziek waren, en heel ziek ook, dan voor mijn portemonnee.

  Daar tegenover geef ik € 0.00 uit aan uitgaan, terrasje pakken, dagjes weg, vakantie of bioscoop. Ik geef er totaal niet om. Verder heb ik geen kinderen, geen auto en drink ik, naast koffie en thee alleen water. Heel soms trakteer ik mezelf op een fles witte wijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier het tegenovergestelde van Ingrid. Ik woon in een goedkoop huis en dat mag nog wel een stukje kleiner. Ik geef wel geld uit aan mijn dieren voor zover dat echt nodig is. Ze krijgen dus wel speciaal voer wegens een nier aandoening maar krijgen daar dan weer geen liflafjes bij.
  De bespaarde tegoeden gaan dan weer op aan reizen. Ik wil mijn kind de wereld laten ruiken en proeven, en ook voor mijzelf. Nederland is ook prachtig en doen we zeker ook, maar Azie en Afrika ruiken en proeven toch heel anders.
  Kleding en cosmetica, muziek etc intresseert mij dan weer helemaal niets. Maar naar een goed restaurant mag ik graag gaan. Ook dat vind mijn kind erg leuk, die is dan weer helemaal niet van de kindermenu's.

  Bewust omgaan met geld betekend voor mij vooral dat ik die dingen doe die ik leuk vind waarbij ik niet meer uitgeef dan er binnen komt en ik ook rekening houd met de toekomst. En dat doe ik door virtuele potjes te maken. Er is een speciale rekening voor 'later' maar ook een rekening voor vakanties en uitjes. Dat geeft voor mij voldoende duidelijkheid wat ik waaraan kan uitgeven naast mijn budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bewust worden van geld dat is voor mij echt een struikelblok. Als ik woorden als besparen hoor krijg ik het kippenvel op mijn rug en baal ik van de dingen die ik wil doen maar niet kan. Ik heb al mijn verzekeringen ed laten omzetten voor wat goedkopere lasten. Dit is het geld wat ik nu overhoud!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen