zondag 28 december 2014

Hypotheekschuld onder de 300.000!

Onze hypotheekschuld is iets wat me regelmatig bezig houdt. Al eerder schreef ik er hier en hier over en natuurlijk zijn de algemene gegevens ook te vinden op dit tabblad.

Ooit, toen we in 2010 onze nieuwbouwwoning kochten, hadden we een totale hypotheekschuld van zo'n € 325.00,-. Zo'n anderhalve ton daarvan was een pure beleggingshypotheek met een beleggersrekening die qua waarde ver achterliep van wat de verwachtingen waren bij het afsluiten. Onze afkeer van deze hypotheek leidde er toe dat we bij de aankoop van onze nieuwe woning het nieuw te lenen bedrag leenden door middel van een spaarhypotheek. Zekerheid wat betreft het kunnen aflossen maar aan de andere kant gaf en geeft deze hypotheek ons wel heel weinig mogelijkheden om tussendoor in te grijpen omdat we de rente destijds voor 10 jaar vastzetten.

In 2013 zetten we de beleggingshypotheek om. We brachten de schuld omlaag door het bedrag dat op de beleggersrekening stond te gebruiken voor aflossing. Het werd een volledige spaarhypotheek. Kort daarna las ik het boek van Gerhard Hormann en had ik alweer spijt van onze keuze... Een jaar later werd dit deel van de hypotheek kosteloos omgezet in een annuïteitenhypotheek, Het opgebouwde bedrag in de spaarpolis werd weer gebruikt voor aflossing. Dat brengt onze totale hypotheekschuld nu op € 311.625,-.

Hoe staat het er nu voor?
Opbouw spaarpolis = € 12.000,-
Afgelost met de annuïteitenhypotheek =  € 3.500,-
Als we dit totale bedrag aftrekken van onze hypotheekschuld, blijft er een bedrag over van zo'n € 296.000,-. Dat voelt heerlijk! Natuurlijk kunnen we het bedrag in de spaarpolis pas aan het einde van de looptijd daadwerkelijk gebruiken om de hypotheek af te lossen maar het is wel een gegarandeerd bedrag dat opgebouwd is.

Heerlijk, een hypotheekschuld onder de 3 ton, maar ik besef me tegelijkertijd dat we nog ver weg zijn van de pas vast gestelde WOZ-waarde van onze woning van € 258.000,-. Ik durf wel te stellen dat de marktwaarde van onze woning hoger ligt, maar een concreet bedrag heb ik niet. Ik zou het interessant vinden om dat eens officieel vast te laten stellen. Heeft iemand daar ervaring mee? Wat zou ons dat kosten? Op die manier hebben we een reëler bedrag waar we mee kunnen rekenen...

5 opmerkingen:

 1. Wat fijn!! En je kunt de waarde natuurlijk vast laten stellen door middel van een taxatie, maar dat kost zo een paar honderd euro en is een momentopname. Je kunt ook een makelaar vragen wat je ervoor zou kunnen krijgen als je het zou verkopen. Of een aantal, zodat je een gemiddelde hebt. Dat kost meestal niets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, die makelaar zou inderdaad een idee zijn... We willen nu absoluut niet weg maar dit huis is niet een huis waar we tot ons pensioen in willen blijven wonen...

   Verwijderen
 2. Laat je niet gek maken door de WOZ - dat is een fiscale waarde die a) achterloopt (peildatum 1/1/2013) en b) allerlei ficties kent.

  Bij het aan verschillende makelaars vragen wat zij als vraagprijs zouden hanteren (vind ik wel misbruik maken van hun tijd, als je niet de intentie hebt om een van hen in te huren voor de verkoop) moet je daar nog wel een (per regio en per makelaar verschillende) marge vanaf halen om op de werkelijke marktwaarde uit te komen. En dan weet je eigenlijk nog niet heel veel, want een huis heeft verschillende markwaarden: wil je je huis binnen 3 maanden hebben verkocht hoort daar meestal een ander prijskaartje bij dan wanneer je 2 jaar de tijd hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen