maandag 16 maart 2015

Twijfel over het vastzetten van de hypotheekrente...

Nog steeds ligt een dikke brief van onze (hypotheek)bank me aan te grijnzen vanuit ons postvak. In december kregen we hem al binnen en schreef ik er een bericht over. De rentevaste periode van één deel van onze hypotheek verloopt op 1 april. We hebben nu nog iets meer dan een week de tijd om een keuze te maken. Doen we dat niet, dan gaat de bank er vanuit dat we weer voor 1 jaar vast gaan, zoals het jaar ervoor.

Eerder schreef ik al over de hypotheekrente en hoe lang je hem vast zou moeten zetten. Mijn conclusie was toen vooral: langer vastzetten is extra zekerheid maar zekerheid kost geld. Vandaar onze keuze om toen voor één jaar vast te gaan. Eigenlijk was dat ook nu weer ons plan. Weer voor één jaar vast gaan. Maar we beginnen nu toch te aarzelen... Mogelijk hebben jullie dé argumenten zodat we een definitieve keuze kunnen maken ;-).

Rentevaste periode
Rente
Rente p.m.
Aflossing p.m.
Bruto last p.m.
Netto last p.m.
1 jaar
2,6 %
€ 291,47
€ 427,95
€ 719,42
€ 597,00
2 jaar
2,7 %
€ 302,68
€ 423,35
€ 726,03
€ 598,90
5 jaar
2,85 %
€ 319,50
€ 416,51
€ 736,01
€ 601,82

Als ik een beetje op onderzoek ga op internet, lijkt de verwachting te zijn dat de hypotheekrente de komende tijd óf gelijk blijft óf nog iets daalt. In die zin zou 1 jaar vastzetten weer een prima idee zijn. Maar stel dat de rente iets gaat stijgen, dan is het misschien juist wel slimmer om de rente maar gelijk voor 2 of misschien zelfs 5 jaar vast te zetten... Voor 5 jaar vast betalen we tenslotte nog maar 2,85 %... Ik geef ons nog een paar dagen om de knoop definitief door te hakken!

9 opmerkingen:

 1. Ik zou hem zo lang mogelijk vast zetten maar wel ook zo laag mogelijk. Wij konden de onze verlengen en konden 12 jaar tegen 2.25% krijgen ongelijk zo laag. Dus daarom niet lang nodig om na te denken. Geen winst over de eerste 4.5 jaar ivm de boete maar ik zie het anders.
  Nu 12 jaar lang bruto 204.75 betalen. Tegen die tijd zijn mijn kinderen vast ook de deur uit en hoop door de lage lasten de komende 12 jaar het meeste van de schuld te sparen of alles (wens)
  Sterkte met je keus en ga er van uit dat het nog iets kan zakken maar binnen 2-3 jaar gast het zeker ook weer de weg omhoog. Maar zekerheid en toch lage rente geeft een goede nachtrust.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Normaal gesproken zou ik voor de laagste rente gaan, maar het verschil is netto maar 4 euro per maand! In het ernstigste geval zakt de rente de komende jaren nog verder, maar het netto verschil zal nooit erg groot worden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gokje wagen, prijsje winnen. Zelfs met zo'n groot bedrag als je hypotheek...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Uit je verhaal begrijp ik dat het je niet zozeer om je keuze van nu gaat, maar meer voor de toekomst.

  Persoonlijk denk ik dat de rente gaat dalen of gelijkblijven komend jaar, mede vanwege het opkopen van obligaties door de ECB. Dus dan zou 1 jaar het gunstigste zijn. Aan de andere kant is die 5 jaars-rente ook prima te behappen en nauwelijks hoger, voor wat extra zekerheid betaal je een zeer beperkte mark-up. Welke keuze je ook maakt, het is en blijft altijd een zeer lage rente als je het vergelijkt met de normale gemiddelde rente van de afgelopen 10, 20 of 30 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kun je niet kiezen voor variabel? Hier nu 2,3 %. Zet het wel vast als ik het aan zie komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een beetje late reactie. Wij hebben nu al 2 jaar een variabele rente en dat pakt goed uit. Ik volg de renteverwachting die om de zoveel tijd door de hypotheekverstrekker gemaild wordt. Laat het zich aanzien dat de rente stijgt, dan kun je het altijd vastzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Reacties
  1. O grappig, dat heb ik inderdaad volgens mij niet meer gezegd... Uiteindelijk 5 jaar vastgezet. Geen slechte keuze maar achteraf gezien had ik nog makkelijk een jaar vast kunnen zetten omdat de rente nog lager is geworden...

   Verwijderen