maandag 9 maart 2015

Kinderopvang

Inmiddels is onze jongste dochter alweer ruim zes maanden en ben ik alweer ruim drie maanden aan het werk. Ik vind het heerlijk om beide zaken te combineren: juist omdat ik werk, ben ik een leukere moeder. En natuurlijk hebben we het geld ook gewoon nodig maar dat zeker niet de alleen de reden dat ik werk.

Al toen mij oudste dochter geboren werd (nu ruim vijf jaar geleden), vonden we een fijne oppas. Deze oppas koos er wel bewust voor om niet via een geregistreerd gastouderbureau opvang te verlenen. Dan gelden er nl. bepaalde voorwaarden aan je huis (traphekjes bijv.) waar zij met oudere kinderen niet zoveel zin meer in had. Ik betaalde destijds € 30,- voor een hele dag oppas van ca. 9 uur. Hier kreeg ik uiteraard geen kinderopvangtoeslag over. Ik was en ben erg tevreden met deze oppas en was altijd in de veronderstelling dat met ons inkomen de teruggave tegen zou vallen. Daarnaast had ik ook geen officiële verplichting tegenover haar. M'n kind brengen was betalen, niet brengen was niet betalen. De tweede dag past overigens mijn schoonmoeder gratis op. Dat scheelt uiteraard ook!

Met de geboorte van onze tweede dochter vertelde de oppas dat ze de site van het Nibud er eens op na had gekeken en dat ze het bedrag voor een dag wilde verhogen naar € 40,-, uitgaande van ongeveer € 5,- per uur. Omdat ze jarenlang het bedrag niet had verhoogd, vond ik dat in eerste instantie best redelijk en eigenlijk vind ik dat nog wel zo. Het lastige is alleen dat ik dus bij haar geen recht heb op kinderopvangtoeslag terwijl dat bij een geregistreerde gastouder die ook ca. € 5,- per uur zou vragen wél zo zou zijn. Mijn collega wees me erop dat zij juist heel veel terugkreeg van de betaalde opvang, o.a. omdat zij zo'n hoge hypotheek heeft. De kinderopvangtoeslag wordt namelijk berekend aan de hand van het verzamelinkomen. Daar is de betaalde hypotheekrente dan al vanaf getrokken dus dat kan inderdaad behoorlijk schelen als je een hoge hypotheek hebt! Tijd om via www.toeslagen.nl het e.e.a. eens op een rij te zetten... Daar houden we van ;-).

Mijn verzamelinkomen kwam in onze aangifte over 2014 op zo'n € 23.000,-. Dat van m'n man in eerste instantie op € 45.000,- maar na aftrek van de betaalde hypotheekrente van bijna € 12.000,- (!!!) op € 33.000,-. Dat scheelt even!

Als ik deze bedragen invoer om een proefberekening te maken, kom ik op de volgende getallen.
Uitgaande van ongeveer 30 uur opvang per maand tegen € 5,- per uur, zou ik per maand € 95,- terug kunnen krijgen. Zonder deze toeslag zou de opvang me € 150,- kosten. Ik zou dus bijna 2/3 van dit bedrag terug kunnen krijgen! Overigens neem ik dan niet mee dat een gastouderbureau ook altijd maandelijkse kosten berekent maar dan nog kom ik nooit aan het bedrag dat ik nu betaal. Oftewel, hoe goed deze gastouder me ook bevalt, ik ga serieus overwegen om een gastouder te zoeken die wel geregistreerd is.

Dit is, naast een eerder blogje wat ik eens schreef over studiekosten, toch nog een voordeel van het hebben van een hoge hypotheek ;-).

14 opmerkingen:

 1. Goed dat je er nu naar kijkt. Hoe zeer de oppas ook bevalt, ik zou zeker eens informeren bij een bureau hoe het daar geregeld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prima dat je een en ander nakijkt. Je moet een keuze maken die bij jouw portemonnee past, dat doet jouw oppas ook. Yasr.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik krijg ook veel toeslag dan tevoren verwacht... Scheelt natuurlijk dat ik een alleenstaande ouder ben, maar toch.. ben er blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik me voorstellen ja! Zeker nu ik ziet dat ik meer dan de helft terug zou krijgen zou ik daar ook erg blij mee zijn.

   Verwijderen
 4. Ik werk ook nog gedeeltelijk als gastouder. Heb tot vorig jaar als geregistreerd gastouder gewerkt, maar ging mij steeds minder aan de regels houden (manlief en oudste dochter pasten in overleg met vraagouder ook wel eens op als ik bij mijn andere baan aan het werk was) en had weinig met de verplichte gesprekken 2 keer per jaar (jammer van onze tijd en goed overleg met de vraagouders). Ik doe alleen buitenschoolse opvang, dus vanaf 4 jaar.
  Ik heb toen besloten om niet meer als geregistreerd gastouder te werken en heb daarvan de financiële consequenties genomen. Wat de vraagouder tot vorig jaar netto moest betalen (bedrag aan gastouderbureau min kot) betaalt ze mij nu rechtstreeks. Dit geef ik dan deze maand netjes door aan de belastingdienst. Kan ik mijzelf recht in de spiegel aankijken.
  Jouw gastouder kiest ervoor om particulier op te passen (haar risico) en jij mag onderhandelen over de prijs. Als ik jou was ging ik op zoek naar een andere, goede, geregistreerde gastouder, er zijn er vast nog veel meer.

  Groet, WG

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Let er wel op dat je nu niet betaald als je geen gebruik van oppas maakt. Bij een gastouderburo betaal je gewoon door! Zeker iets om mee te nemen in je overwegingen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je inderdaad een punt. Ik werk namelijk in het onderwijs dus in de zomerperiode heb ik sowieso al zes weken geen oppas nodig maar betaal ik dus wel door. Al zou het toch sterk zijn dat het dan wél voordeliger zou zijn om voor een niet-geregistreerde gastouder te kiezen. Het verschil lijkt me wel erg groot...

   Verwijderen
  2. dat verschilt per gastouder.. zij bepalen zelf of je doorbetaald of niet in vakanties.. !!

   Verwijderen
 6. En alle andere vakanties heb je dan ook geen oppas nodig dan toch? Ik vind dat je gastmoeder zeker niet teveel vraagt. Hier betalen ze 4 euro per kind of 7,00 voor twee kinderen uit hetzelfde gezin per uur en 10 euro oppas aan huis, buiten gastouderburo om.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, zoals ik zelf hierboven al aangaf, ik vind niet dat zij teveel vráágt maar omdat zij niet een geregistreerde gastouder is loop ik wel veel geld mis! Puur financieel gezien is een geregistreerde gastouder voor mij voordeliger al maakt het voor de gastouder zelf misschien niets uit. Zij berekent inderdaad ook een voordeliger tarief voor twee kinderen maar dat is voor mij niet van toepassing.

   Verwijderen
 7. En als ze niet komen betalen ze toch gewoon. Je gastmoeder heeft er toch rekening mee gehouden dat ze komen? En kan daardoor nergens anders gaan werken? Of krijg jij dan ook niet doorbetaald van je baas ;) Ik zou haar maar heel hoog houden als ik jou was :) Als ik een keer niet oppas hoeven ze niet te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Succes met je overwegingen! Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Daar kun je inderdaad flink op besparen. Maar hoe is het voor je kind om te wisselen?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochtertje is nu nog maar zes maanden dus als ik het doe, moet ik het zo snel mogelijk doen. Als ze eenmaal een jaar is, wordt het lastiger, vrees ik.

   Verwijderen