woensdag 5 oktober 2016

Staat ons huis nog 'onder water'?

In verband met onze eventuele verhuisplannen heb ik maar weer eens een overzicht gemaakt van onze huidige hypotheekschuld. Vanaf het moment dat wij onze nieuwe woning betrokken, stond huis al onder water. We hebben in 2011 nog een hypotheek afgesloten waarbij het mogelijk was om maximaal bij te lenen. Een gedeelte van de uitgaves aan de keuken en de badkamer hebben wij dan ook in de hypotheek gestopt. De huizenwaarde in die tijd daalde alleen maar en met een gedeelte spaarhypotheek en gedeelte aflossingsvrij, losten wij ook niets af. Wel bouwden we uiteraard waarde op in de spaarpolis. Kort daarna hebben we de aflossingsvrije hypotheek (met daaraan gekoppeld een niet rendabele beleggingspolis, lees woekerpolis) omgezet in een spaarhypotheek en weer een jaar later diezelfde hypotheek in een annuïteitenhypotheek, Eens kijken hoe we er nu voor staan...

De WOZ waarde van ons huis is nu  259.000,-. Die is niet echt reëel omdat ons huis een stukje groter is dan de andere huizen in de buurt. Verder hebben wij veel geld gestoken in de afwerking (een erg mooie keuken en badkamer) en we hopen dat dit zich ook vertaald in een hogere verkoopprijs. Inmiddels zijn er al wat huizen (snel!) verkocht in onze straat en de koopprijs schommelt rond de € 285.000 en  295.000. We praten over een rijtjeswoning van zo'n 130 vierkante meter in een groot dorp (tegen de 50.000 inwoners) tegen Rotterdam aan.

Spaarhypotheek
Schuld =  172.426
Opgebouwde waarde in de spaarpolis = € 16.469,-
Schuld met aftrek van de waarde van de spaarpolis = € 155.957

Annuiteitenhypotheek
Oorspronkelijke schuld  (01-06-2010) = € 153.299,-
Schuld bij oversluiten naar annuïteitenhypotheek = (01-01-2014) =  139.199,-
Huidige schuld (01-10-2016) =  126.252,-

Totale schuld = € 298.678,-
Totale schuld - waarde spaarpolis = € 282.209,-

Fijn om te zien dat onze totale schuld nu onder de drie ton gezakt is, zeker als je bedenkt dat we in 2011 nog over de € 320.000,- aanzaten. De grote vraag is straks of we bij een eventuele verhuizing de spaarhypotheek in één keer aflossen (dan hebben we grote kans dat geen restschuld over houden) of we deze hypotheek mee gaan nemen, o.a. omdat een spaarhypotheek nu niet meer af te sluiten is en financieel gezien een aantrekkelijk product blijft. In het laatste geval houden we waarschijnlijk wat restschuld over, al hangt dat allemaal weer af van het moment dat we zullen gaan verhuizen. Iedere maand lossen we via onze annuïteitenhypotheek namelijk zo'n € 470,- af en daarmee wordt onze hypotheekschuld iedere maand een stukje lager.

Staat jullie huis 'onder water' of heeft het onder water gestaan?

4 opmerkingen:

  1. Toch grappig..... ik heb nog nooit ergens gelezen dat iemand denkt dat hun huis mínder waard is dan dat van (alle) buren.... ;-)

    Het ziet ernaar uit dat je bij de koop van een nieuwe woning de min in gaat. Of hebben jullie een spaarpot voor de kk etc?

    Ik zou denk ik nog effe een jaartje of twee doorsparen en aflossen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, volgens mij zeg ik niet dat ons huis meer waard is dan dat van de buren (hoewel we net iets meer vierkante meters hebben dan zij) maar vooral dat de WOZ waarde aan de lage kant lijkt, al is dat natuurlijk iets anders als de marktwaarde. We hopen in ieder geval ook het bedrag voor ons huis te krijgen wat mensen in onze straat er kortgeleden nog voor kregen. Dan zijn we al blij ;-). Inderdaad, best wel kan dat we met een kleine restschuld blijven zitten. Maar minder kans als we de spaarhypotheek opdoeken en het opgebouwde bedrag uit de spaarpolis aflossen. Verder gaat er momenteel wel iedere maan ruim € 400,- van de schuld van onze annuïteitenhypotheek af dus dat tikt ook nog een klein beetje aan... En verder? Sparen en nog eens sparen...

      Verwijderen
  2. de woz waarde van ons huis is 235.000 in 2015 (volgens de site van de gemeente oid waar je dat nu kan inzien.. wij zijn pas sinds februari eigenaar, dus dit jaar nog geen woz waarde overzicht (iets, ding ? ) gehad . onze hypotheek is nu 233.000 dus we staan niet onder water, waar ik al heel blij mee ben. het huis goedkoop kunnen kopen omdat vorige bewoners moesten verkopen van de bank (de bank moest dus ook akkoord gaan met ons bod ipv de eigenaar... ). woz waarde zegt idd niets over uiteindelijk verkoopbedrag.. maar goed, wij willen nog lang niet verhuizen, wonen er net

    we hebben een annuiteitenhypotheek dus lossen elke maand af

    wel nieuwsgierig.. ook een groot dorp vlakbij rotterdam.. (maar niet tegenaan dus ik gok net een ander dorp :p hia..)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aanbieding van snelle financiële hulp.

    Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

    E-mail: Rolandgadner@outlook.de
    E-mail: info@creditfinance-bank.com
    Whatsapp-nummer: +33784505888
    Website: https://www.creditfinance-bank.com

    BeantwoordenVerwijderen