vrijdag 2 juni 2017

Hypotheek online afsluiten zonder adviseur

Lang voordat wij onze nieuwbouwwoning kochten, verdiepte ik me al in de mogelijkheden om een hypotheek zónder adviseur af te sluiten. Als je een beetje kennis van zaken hebt, is dat namelijk best mogelijk. Zéker in deze tijd, waarin nagenoeg iedereen kiest voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek: een vrij eenvoudige hypotheekvorm zonder al te veel haken en ogen. Als je een hypotheek zonder adviseur afsluit, kies je voor een zgn. execution only hypotheek.

Soms is het niet verstandig of niet mogelijk om een hypotheek online af te sluiten. De Consumentenbond schreef daar in onderstaand artikel al over.
https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/hypotheek-afsluiten-zonder-tussenpersoon

De Consumentenbond geeft op bovenstaande pagina ook een overzicht van execution-only aanbieders en de kosten die zij berekenen. Wij hebben her en der rondgekeken en kwamen uiteindelijk uit bij Hypotheek24 (nee, geen aandelen en ook geen korting gekregen door hen hier te noemen;-)). Hypotheek24 rekent in totaal 650,- voor het afsluiten van een hypotheek. Bij de meeste banken of 'onafhankelijke' hypotheekadviseurs ben je daar als snel 2000,- voor kwijt. Een mooie besparing dus!

We hebben eerst zelf op internet diverse zoekopdrachten uitgevoerd om de laagste rente te achterhalen. Omdat de rente historisch laag staat, waren we er al snel uit dat we de rente 20 jaar wilden gaan vastzetten. Dat beïnvloed uiteraard de hoogte van de rente naast het feit dat we meer dan 100% van de marktwaarde van woning moeten lenen. Uiteindelijk kwamen we uit bij Aegon, die een rente van 2,94 aanbiedt tegen 20 jaar vast en deze hypotheek ook execution-only aanbiedt (lang niet alle banken doen dit!). Natuurlijk even gecheckt of Hypotheek24 ook hypotheken bij Aegon afsluit en dat was gelukkig het geval.

Daarna begon het online invul- en uploadwerk :-). Ik vond dat helemaal niet vervelend om te doen. Het gaf me juist het gevoel dat ik alles in eigen hand had. Waarom zou ik voor dit soort dingen een dure hypotheekadviseur betalen?

Hierover in een later bericht meer...

Zijn er meer mensen die ervaring hebben met het online afsluiten van een hypotheek? Zou je het in overweging nemen, mocht je gaan verhuizen?


6 opmerkingen:

 1. Wij hebben onze hypotheek bij de Rabobank. En daar hebben we ook veel zelf gedaan. We hebben zelf opgezocht hoeveel we zouden kunnen lenen. En we hebben alle documenten zelf online geüpload. Voor de vorm moesten we nog wel een adviesgesprek, deze kostte door het veel zelf doen 250 euro (normaal voor starters 650 euro, maar we kregen voor het zelf doen 400 euro korting).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nog best hoge rente ?? wij betaalden bij de hypotheker 3000 euro.. maar ik ben zzper, dus dan heb je al minder snel een hypotheek. bij hen was t zo rond.. en we betalen 20 jr vast 2,65%... dus zijn uiteindelijk goedkoper uit..... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan hebben jullie waarschijnlijk een hypotheek waarbij de woningwaarde hoger is dan de hypotheek. Wij zitten boven de 100% dus dan heb je al snel een opslag van zo'n 0,4 %. Ook met NHG zit je een stukje lager qua rente. Aegon biedt die hypotheken, en die van huizen tot 80% van de marktwaarde, aan voor 2,49%, 20 jr. vast.

   Verwijderen
  2. nee hoor.. waarde woning 225 (Nou ja, ok de waarde is hoger, maar aankoopbedrag is 225.000 was gedwongen verkoop. vraagprijs was 235, wij hebben t gekocht voor 225.000) totale hypotheek incl 5000 bouwdepot (nog niet gebruikt) 236.900 en ook NHG.... vorig jaar feb afgesloten...

   Verwijderen
  3. Ja, maar die NHG maakt dus het verschil ;-). Die hebben wij niet met een hypotheek van € 442.000,- en we krijgen daarom een hogere rente. Met NHG hadden wij een rente van 2,49 % gekregen (nu dus 2,94%).

   Verwijderen
  4. sorry ;) las eroverheen ;) totaal niet naar bedrag gekken van jullie hypotheek en dat t dus zonder nhg zou zijn ;)
   super gedaan dan !!

   Verwijderen