woensdag 19 juli 2017

Onze nieuwe hypotheek!

Sinds begin jullie zijn we de 'trotse' eigenaar van een nieuwe hypotheek. Naast de bestaande hypotheek op onze huidige woning, hebben we nu ook een hypotheek voor onze nieuwe, nog te bouwen, woning.

We sloten deze hypotheek online af via Hypotheek24 bij Aegon. Bij Aegon puur omdat we hier de laagste hypotheekrente kregen tegen de voorwaarden die voor ons gelden (20 jaar vast, boven 100% van de marktwaarde, zonder NHG). Na zo'n vier weken was de hypotheek dan ook echt rond en konden we begin juli passeren.

Toen duidelijk werd dat we onze hypotheek bij Aegon zouden gaan afsluiten, heb ik wel direct gekeken wat de online mogelijkheden zijn via deze bank. Via onze huidige bank, Westland Utrecht Bank, zijn die nul. Alles moet via de telefoon, email of post. Niet meer van deze tijd, als je het mij vraagt, en al helemaal niet passend bij ons. We hebben onze aflosplannen voor de nieuwe hypotheek al klaar liggen en zouden dat graag zoveel mogelijk online willen regelen. Ook vind ik het fijn om op ieder moment de actuele gegevens van onze hypotheek in te zien. Dat kan gelukkig via onze 'nieuwe' bank. We kunnen online of via een app inloggen en onze gegevens online inzien. Ook is het mogelijk om een aflossing te doen en, in geval van een nieuwbouwwoning, declaraties te doen uit het bouwdepot.

Wat zijn de gegevens van onze nieuwe hypotheek? Kijk mij via onze offerte, die dus onlangs definitief geworden is. • Het gaat om een serieus bedrag, zeker als je het vergelijkt met onze huidige hypotheek. Die was bij het afsluiten zo'n € 325.000,- en daar is tegen de tijd dat de we de sleutel overdragen aan de nieuwe bewoners zo'n € 280.000,- van over.
 • Onze nieuwe woning kostte kaal € 394.000,-. We hebben het maximale bedrag wat we konden lenen ook daadwerkelijk geleend zodat we een groot gedeelte van het extra werk (aanbouw van alleen al € 20.000,-) mee hebben kunnen financieren.
 • De overwaarde van onze huidige woning bedraagt zo'n € 50.000,-, en die lossen we zoveel mogelijk af op onze nieuwe hypotheek. Daadwerkelijk zal er dus zo'n € 400.000,- van de nieuwe schuld overblijven.
 • We hebben met de huidige rentestand bewust gekozen voor een rentevaste periode van 20 jaar. Uiteraard is rente tegen 10 jaar rente lager, maar we hopen zo over de hele looptijd toch voordeliger uit te zijn 
Wat betekent dit financieel als je dat vergelijkt met onze huidige situatie?

Maandelijks zijn we nu bruto € 1.662,- euro kwijt. Netto € 1.242,-
Maandelijks zijn we straks bruto € 1.849,- kwijt. Netto € 1.519,-

Nadat we onze overwaarde afgelost hebben op de nieuwe lening wordt dat € 1.674 bruto en € 1.385,- netto.

Dat laatste bedrag is het bedrag waar we uiteindelijk mee moeten gaan rekenen. Dat betekent concreet een lastenverzwaring van zo'n € 150,- ten opzichte van de huidige situatie. Aangezien we nu ruim € 1.500,- per maand kunnen sparen, is dat geen enkel probleem. Integendeel, er is volop ruimte om gelijk extra aflossingen te gaan doen.

Wat we vooral een fijn idee vinden, is dat de rente een stuk lager is en we dus minder geld 'wegdragen' naar de bank. Naar verhouding stijgen onze maandlasten straks nauwelijks, terwijl we wel een groter huis gaan bewonen wat ook meer waard is. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat we een nieuwe lening aangaan voor dertig jaar terwijl de lening van onze huidige woning al voor een gedeelte (12 jaar en 7 jaar) erop zat. Maar als we onze nieuwe hypotheek hebben afgelost, hebben we dat wel gedaan van een huis dat ook meer waard is.

Zoals ik als zei, hebben we de aflosplannen voor onze nieuwe hypotheek al klaar liggen. Daarover in een volgend bericht meer. We hebben hele ambitieuze aflosplannen!

6 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd! 10 jaar vast ipv 20 jaar vast had inderdaad nu lagere kosten gehad (zo'n €4000 (bruto) per jaar), maar de zekerheid dat je na 10 jaar nog steeds maar 2.94% rente betaald is natuurlijk wel erg prettig.

  Wij zijn ook net overgestapt, maar hebben toch wel voor 10 jaar vast gekozen. Met de extra besparing van de komende 10 jaar, kunnen we extra aflossen. En zo hopen we over 10 jaar helemaal van de hypotheek af te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben benieuwd naar jullie plannen, fijn dat dit zover in ieder geval al rond is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt goed. Wij verhuizen over 3 weken. Lagere maandlasten, groter huis. Fijn hè?

  Ik zat eigenlijk te wachten op een geboorte bericht. Ben erg benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk, dat klinkt inderdaad erg goed! Voor ons was de lage rente toch wel een van de hoofd redenen om te verhuizen. Twee weken voor het passeren bij de notaris werd onze derde dochter geboren. Ze was er gezellig bij ;-).

   Verwijderen
  2. Super zeg! Van harte gefeliciteerd en veel geluk!
   Ik was echt benieuwd ;)
   Bij ons is 3 maanden geleden een zoon geboren na 2 meisjes :)
   hartelijke groet, Yvonne

   Verwijderen
 4. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen