vrijdag 21 juli 2017

Overwaarde

We zijn erg blij met de snelle verkoop van onze huidige woning! Niet minder blij zijn we met het feit dat we straks te maken krijgen met overwaarde, als we de hypotheek van deze woning zullen aflossen. Die overwaarde hebben we overigens wel te danken aan het feit dat we 'aan de slag' zijn gegaan met de hypotheken op dit huis. Toen we deze woning kochten in 2010, bedroeg de hypotheek namelijk nog ruim € 320.000,-. Als we niets hadden gedaan, hadden we nu een kleine overwaarde gehad. Wat we precies gedaan hebben, lees je hier terug.

Onze woning hebben we te koop gezet voor een vraagprijs van € 325.000,-. De verkoopprijs bedroeg uiteindelijk  € 330.500,-. Uiteindelijk zal de overdracht rond eind april plaatsvinden, afhankelijk van de oplevering van onze nieuwe woning. Omdat we een annuïteitenhypotheek en een spaarhypotheek op de woning hebben lopen, vermindert onze schuld iedere maand met zo'n  € 650,-. Geen van deze hypotheken nemen we mee naar onze nieuwe woning. Ik heb er even een berekening op los gelaten maar tegen de overdracht zal de schuld nog ca. € 278.000,- bedragen en hebben we dus een overwaarde van ca.  € 58.000,-! En dan te bedenken dat ik, toen ik dit blog startte, nog sprak van 'onder water staan'.

Wat te doen met de overwaarde? De overheid wil dat je de overwaarde (in dat geval de zgn. 'eigenwoningreserve') gebruikt voor de aankoop van je nieuwe woning. Doe je dat niet, dan krijg je over dat (gedeelte van het) bedrag geen hypotheekrenteaftrek meer. Verkoopkosten zoals makelaarskosten, taxatiekosten verkleinen echter de eigenwoningreserve, evenals verbouwingskosten ter verbetering van de nieuwe woning. 

De laatst genoemde optie, het verminderen van de eigenwoningreserve door verbouwen van de nieuwe woning, gaan we waarschijnlijk wel inzetten. Nieuwbouw kent veel voordelen maar één van de nadelen is, dat je in één keer een compleet huis moet aankleden. Je kunt in feite niet dingen laten wachten tot 'later'. Wij doen het ook nog eens graag in één keer goed en willen niet graag bezuinigen op zaken als de vloer, raambekleding etc. Ook hebben we een compleet open zolder die we gaan laten indelen/verbouwen door een aannemer. We moeten wel, met drie kinderen ;-). De tuin is ook iets wat je eigenlijk niet kunt laten wachten en wat we liever ook in één keer goed doen.

Het plan is om in eerste instantie natuurlijk zoveel mogelijk met ons spaargeld te bekostigen maar we ontkomen er niet aan door ook een gedeelte van de overwaarde in te zetten. We doen dat zelfs graag. Het biedt ons de mogelijkheid om ons huis in één keer helemaal goed af te werken zodat de komende jaren de onderhouds- en verbouwingskosten nagenoeg 0 zijn. Juist dat biedt mogelijkheden om dan volop af te lossen en de eigenwoningreserve op die manier alsnog snel op 0 te krijgen.

Voor nu gaan we ons verdiepen in welke verbouwingskosten nu precies aftrekbaar zijn, zodat we onze overwaarde daarvoor kunnen gebruiken. Verder gaan we een begroting maken van alle overige kosten zoals: vloeren, verf, behang, raambekleding etc. Heerlijk, dat soort klusjes waar veel getalletjes bij komen kijken ;-).

Wie heeft er ook te maken gehad met overwaarde en hoe hebben jullie de ingezet? Tips wat betreft het voordelig inrichten van een nieuwbouwwoning?Bron: www.hypotheek-totaal.nl


6 opmerkingen:

 1. Onze overwaarde hebben we volledig ingezet op de nieuwe hypotheek. Waardoor we daar ook weer mooi starten met een mooi lag hypotheekbedrag, wat vele malen lager is dan de waarde van het desbetreffende huis. Alles wat we sparen kan dan naar verbetering van 't huis of anders weer... aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk! Uiteraard hopen we wel zoveel mogelijk af te lossen van de overwaarde op onze nieuwe hypotheek. Zou voor het 'gevoel' leuk zijn als we precies op de 4 ton uitkomen. Dan houden we nog 16.000 over om te klussen/verbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben onze overwaarde volledig in de nieuwe hypotheek gestopt. Daardoor zitten wij op een hypotheek van 72% ten opzichte van de waarde van de woning. Wij hebben daarnaast ons spaargeld gebruikt om de aankleding van de woning gelijk goed aan te pakken. Wij hebben ervoor gekozen om dit jaar niet op vakantie te gaan. Voor het geld wat we daarmee besparen gaan we de tuin opknappen (daar was veel achterstallig onderhoud). We gaan overigens wel dagjes uit. Dit betalen we van het geld wat wij hebben gespaard van de verkopen op marktplaats en de stellingwinkel. Verder hebben we genoeg spaargeld overgehouden voor een buffer en lossen wij maandelijks extra af. Per saldo zitten wij in onze nieuwe woning 150 euro per maand goedkoper en hebben wij een hogere hypotheek. Mijn tip voor de komende tijd is spaar daar waar het kan nog zoveel mogelijk extra. Probeer in je budget ook een ruim bedrag te reserveren voor tegenvallers. Ze zijn er altijd hoe goed je ook denkt met alles rekening te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas hebben we nog niet zoveel spaargeld omdat we onlangs de studielening en onze auto hebben afgelosd (zie een aantal blogs terug). Eigenlijk was het plan om vanaf nu flink te gaan sparen maar nu kwam dit nieuwbouwproject voorbij en was het nu of nooit. Maar we proberen inderdaad nog zoveel mogelijk te sparen, al is dat al lastiger omdat we tijdelijk twee hypotheken moeten betalen.

   Verwijderen
 4. Vorig jaar onze woning met flinke overwaarde verkocht en dit nagenoeg volledig gebruikt voor de aankleding en extra bouwopties van ons nieuwbouwhuis. Met dezelfde gedachte: we doen het u en dan doen we het goed. Ook onze zolder (idem 3 kinderen) hebben we meteen door een aannemer onder handen laten nemen. Dit is nu een heel fijne ouderslaapkamer met bad ;). Het bedrag dat na verbouwing en aankleding overbleef, hebben we direct ingelost op onze hypotheek. En nu weer snel verder met extra aflossen, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, precies zoals wij het willen gaan doen ;-). In één keer het hele huis tip-top afmaken en daarna als een razende gaan aflossen. Voor nu is het plan om op de zolder twee slaapkamers te gaan maken, maar een ouderslaapkamer is ook een leuk idee. Alleen is de derde kinderkamer op de eerste verdieping dan wat klein...

   Verwijderen