woensdag 4 december 2013

Koken zonder pakjes en zakjes

Zo'n drie jaar geleden ontdekte ik dat...

- je champignonsoep met champignonnen kunt maken :-)
- tomatensaus veel lekkerder is met verse tomaten of tomaten uit blik dan met poeder
- je prima een lekkere appeltaart kunt maken met zelfrijzend bakmeel in plaats van het pak 'appeltaart' van Koopmans
- je sausjes prima en snel zelf kunt maken en dat ze niet te vergelijken zijn met hun naamgenoten uit de zakjes van Knorr
- je geen pakjes en zakjes nodig hebt om dingen op smaak te brengen maar dat dit heel goed gaat met een basiscollectie aan kruiden
- koken zonder pakjes en zakjes helemaal niet moeilijk is en ook helemaal niet zo tijdrovend als menigeen denkt

Bizar, hè. Er is toch ergens wat heel erg mis gegaan als je denkt dat champignonsoep alleen te maken is met behulp van een pakje van Honig en dat daar dan geen champignons meer aan te pas komen. Hoe het allemaal begon? Ik weet het niet precies meer... Ik weet wel dat ik op zoek was naar een recept en toen terecht kwam op de site van Koken met Karin. Wat raakt ik geïnspireerd van haar site en de recepten en filmpjes die erop stonden! Zelf dingen maken is niet ingewikkeld en niet moeilijk. Ik kocht haar boeken en langzaam maar zeker veranderde ik...

De belangrijkste verandering was dat ik, bij alles wat ik bakte en kookte, eerst op internet ging zoeken hoe je dat ook zelf kunt maken. Een pizza maken? Daar heb je geen pak met pizzadeeg meer voor nodig... Onlangs kwam ik weer een stapje verder door wraps zelf te maken. Zó simpel met bloem, water en wat olijfolie. En te bedenken dat ik altijd die plastic lappen in de supermarkt kocht... Zo kom ik iedere dag weer een stap verder en ontdek ik nieuwe dingen.

Koken zonder pakjes en zakjes is niet alleen leuker maar ook goed voor de portemonnee. Ik sla hele vakken in de supermarkt over! Het scheelt veel ruimte in de keukenkastjes want met een aantal basis ingrediënten je prima uit de voeten. We genieten meer van het eten en ontdekken nieuwe dingen!

Zo net heb ik de tomatensaus van Koken met Karin weer eens gemaakt. Heel simpel en heel snel. Ik gebruikte een blik gepelde tomaten (Heinz, zonder E nummers) en wat grote trostomaten. Gesnipperde ui erbij, geperste knoflookteen en rijkelijk bestrooien met peper, zout en wat andere kruiden. Daarna een half uur in de over op 200 graden, de staafmixer er doorheen en klaar! Ik vries vaak wat van deze saus in en gebruik het voor pastagerechten, soep en voor op de pizza.

Koken jullie ook (regelmatig) zonder pakjes en zakjes? Wat zijn jullie ervaringen?

P.S. Ik las ooit dat je voor de tomatensaus zelfs beter gepelde tomaten uit blik kunt nemen dan verse tomaten, de tomaten uit blik komen uit warme landen en hebben dus veel zo'n gehad. Dit levert een veel intensere smaak op dan de 'watertomaten' uit ons kikkerlandje.

Zo ging het de oven in!




13 opmerkingen:

  1. champignonsaus lust ik niet. tomatensaus eten we vanhonig. ik lust het wel van tomaten uit blik, lekker! maar manlief lust het niet.. tja..
    wraps heb ik 1x geprobeerd zelf te maken.. zwaar mislukt en was blij dat ik een pak uit de supermarkt had liggen anders hadden we geen wraps gehad...
    veel dingen maak ik wel zelf, maar lang niet alles dus omdat ik het of niet kan of man het niet lust oid.

    en appeltaartjes heb ik laatst gemaakt met een pak koopmans omdat ik het eerst geprobeerd had met bloem en bakpoeder, maar vond het niet lekker... was een probeersel voor verjaardag, mini appeltaartjes, met t pak koopmans waren ze superlekker :D tja... cupcakes maak ik wel gewoon met bloem, maizena en bakpoeder trouwens. heerlijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De tomatensaus is echt een kwestie van wennen. In de pakjes zit zoveel zout dat onze smaak bedorven is en we échte saus in het begin niet eens goed proeven en eerder flauw vinden. Even volhouden dus! En uiteraard niet alleen het blikje gebruiken maar kruiden en ui erbij.

      Hier is het recept dat ik van mijn nicht heb gekregen voor een appeltaart. Super lekker en mislukt nooit!
      300 g zelfrijzend bakmeel
      160 g suiker
      200 g roomboter
      1 ei
      1,5 kilo appels in plakjes, Met wat suiker en kaneel

      1 uur op 160 graden

      Verwijderen
    2. tja krijg t er bij hem niet in. en voor beide andere saus maken is te duur en te veel werk dus begin ik niet aan.. ;)
      en thnx voor t recept maar maak t nooit eigenlijk, eet weinig koek en taart enz thuis.. ;) had t alleen voor dochters verjaardag gemaakt

      Verwijderen
    3. Wat een eigenwijze man heb je ;-). Hij heeft de echte koks in ieder geval niet aan z'n kant. Een ander, zo mogelijk belangrijker argument, om zonder zakjes te koken is voor mij overigens de vele toegevoegde E-nummers en andere troep aan de pakjes en zakjes.

      Verwijderen
    4. tja gewoontedier, hij lust t met die pakjes, dus laten zo. hij is sowieso niet van de groente en fruit (en dat terwijl hij op verkoopafdeling (kantoor ) van de greenery werkt, het bedrijf wat fruit en groente van teler naar magazijnen van supermarkten verkoopt... :p maar verse tomaat in zn saus... dat gaat te ver.. groente in de saus.. mag nog net, maar vooral niet te veel en niet te groot... :p hij is vooral vleeseter en ik juist wel groente en fruit, ach ja we redden ons prima zo.

      Verwijderen
  2. Ook hier wordt er gekookt zonder pakjes. Lang leve internet voor recepten. Wij hebben een hele grote moestuin en eten er het gehele jaar van . Tomaten zondrogen we en de rest wordt tomatensap van gekookt en die gaan in petflesje. Wij wonen hier nu 7 jaar en in de tijd hebben wij nog nooit tomaten in blik of puree gekocht we redden het altijd met onze zelf gekweekte tomaten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat heerlijk zeg, alle tomaten uit eigen tuin. Dat gaat hier met een bestraat tuintje van 7 x 5 helaas niet lukken, al ga ik wel wat rucola proberen in het voorjaar. In de zon drogen doet vast veel goed aan de smaak van de tomaten!

      Verwijderen
  3. Eigenlijk alleen nog maar zonder pakjes en zakjes. Het is veel goedkoper, er zit vaak veel meer smaak aan en één van de belangrijkste gemakken vind ik dat je er veel creatiever van wordt. Je leert hoe bepaalde verse dingen zich 'gedragen', hoe je 'ouderwetse' ingrediënten kunt gebruiken, enzovoorts. Zo baalde ik eerst als ik geen pak lasagnasaus in huis had, nu heb ik dat helemaal niet meer nodig en laat ik de vulling afhangen van wat ik wél heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, die ervaring heb ik ook! Zelfs m'n man zegt dat ik beter, gevarieerder ben gaan koken ;-). Ik ontdek telkens weer nieuwe dingen.

      Verwijderen

  4. Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)
    ----------------------------------------------------------------------------

    We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aanbieding van snelle financiële hulp.

    Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

    E-mail: Rolandgadner@outlook.de
    E-mail: info@creditfinance-bank.com
    Whatsapp-nummer: +33784505888
    Website: https://www.creditfinance-bank.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo dames en heren.
    Welkom bij NoviCap Financial Service Provider.

    Heeft u dringend behoefte aan een financiële doorbraak? Heeft u om verschillende redenen een lening nodig? NoviCap biedt flexibele leningopties op maat van uw behoeften.

    NoviCap biedt een verscheidenheid aan leningopties voor iedereen die financiële hulp nodig heeft tegen een lage rente van 3%, of het nu gaat om een ​​zakelijke lening, persoonlijke lening of een lening voor medische rekeningen, betaaldagvoorschot, apparatuurfinanciering, hypothecaire lening e.t.c. De service is snel, veilig en betrouwbaar. Stuur een mail via || voor meer informatie over het leningaanbod van NoviCap novicapserviceprovider@gmail.com || of schrijf ons op WhatsApp via: +31642117819

    OVER NOVICAP.
    NoviCap, opgericht in 2015, is een van de grootste leningenmarkt ter wereld. Veel mensen, met name ondernemers, gebruiken de gratis onlineservice van NoviCap om financiering te vinden door te bladeren door meerdere leningsproducten van onze brede netwerkleningen. NoviCap biedt financiering op een snelle, flexibele en transparante manier en biedt professionele beleggers de mogelijkheid om te beleggen in een actief op de korte termijn met een bovengemiddeld rendement.

    We zijn erg snel, betrouwbaar en betrouwbaar en u kunt lenen van € 1.000 tot € 50 miljoen. NoviCap is het juiste bedrijf om contact op te nemen wanneer u een dringende lening nodig heeft.

    U hoeft geen tijd meer te verspillen aan een lening van andere financiële instellingen of stressvolle bankbezoeken. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien wanneer en waar u deze nodig hebt.

    Wij bieden 24-uurs leningen van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar || novicapserviceprovider@gmail.com || Schrijf ons op WhatsApp via: +31642117819

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geweldig handelsplatform, gemakkelijk te gebruiken en snel op te nemen met bitcoins, bankrekening, PayPal, skrill enz. Ik heb dit platform gebruikt in combinatie met de meest aanbevolen forexstrategie en binaire optiehandel op internet van Carlos Ellison en tot nu toe heb ik geen klachten en verdien ik wekelijks bijna $ 5000- $ 8000. Hij is echt geweldig, de beste in zijn vak en uniek onder andere, ik ben dankbaar en wil dat jullie allemaal meedoen aan zijn goede werken. Neem contact met hem op via whatsapp: +12166263236
    E-mail: carlose78910@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen