maandag 27 juli 2015

De studie (en daarmee de studiekosten) loopt uit...

Bijna een jaar geleden schreef ik dit bericht over de studie van mijn man. De verwachting was dat hij afgelopen studiejaar, rond april/mei 2015, zou afstuderen. Helaas is dat niet gelukt. Tot nu toe verliep de studie heel voorspoedig. Dit kwam o.a. omdat alle studiepunten binnengehaald werden met tentamens over vakinhouden. Mijn man deed eerder een HBO opleiding en heeft door zijn werk aardig wat vakkennis. Daardoor gingen de tentamens hem in die zin makkelijk af, dat hij zich hiervoor in de avonduren kon voorbereiden en ze net zo snel kon halen als de studenten die fulltime met deze studie bezig zijn. Maar helaas is afstuderen 'andere koek'... Een gedegen afstudeeronderzoek op WO-niveau vereist gewoon heel veel tijd en het liefst ook nog eens zoveel mogelijk tijd onafgebroken achter elkaar. De twee of drie uurtjes die een avond telt, zijn dan niet altijd effectief. Kortom, het afstuderen gaat meer tijd kosten dan we vooraf dachten. Niettemin kunnen we nog heel tevreden zijn! Dit is een voltijd studie waar de meeste studenten de hele week mee bezig zijn terwijl mijn man een baan heeft voor 90% (maar in de praktijk voor 100% werkt). Dan is het voltooien van een studie in deze tijd (met een werkende vrouw en twee jonge kinderen) alsnog een prestatie.

Toch heeft dit financieel wel wat consequenties. Het collegegeld moeten we door gaan betalen voor het nieuwe cursusjaar. Gelukkig vond ik wel terug dat we, zodra hij zijn studie officieel heeft afgerond, een gedeelte kunnen terugvorderen. Zoals ik op de site van de rijksoverheid las: In bepaalde gevallen krijgt u het te veel betaalde collegegeld terug. Bijvoorbeeld omdat u tijdens het studiejaar uw diploma heeft behaald en u uzelf uitschrijft voor het einde van het collegejaar. U ontvangt voor elke maand die in dat studiejaar nog resteert 1/10e gedeelte van het betaalde collegegeld. De laatste 2 maanden van het studiejaar tellen niet mee. Dat zou weer schelen!

Al met al is deze studie best een kostbare gelegenheid geworden. Dat beseften we wel toen we gezamenlijk het besluit namen dat mijn man zou gaan studeren. Ook nu staan we nog steeds achter deze keuze. Een studie is een investering in jezelf die je er altijd inhaalt, misschien niet altijd financieel maar wel wat betreft je persoonlijke ontwikkeling. Ik heb toch de kosten, voor zover ik die kan berekenen, eens op een rij gezet.


Wat
Kosten volledige studie
Collegegeld
€ 8.500,-
Reiskosten
€ 2.500,-
Teruggang in salaris
€ 15.000,-
Boeken/overige materialen
€ 500,-
KOSTEN
€ 26.500,-
Aftrek studiefinanciering
€ 4.500,-
TOTALE KOSTEN
€ 22.000,-


 • Ik ben uitgegaan van een studietijd van 4,5 jaar.
 • Mijn man werkt sinds de start van zijn studie 90% en verdient 10% minder. De teruggang in salaris is een gemiddelde omdat hij in de afgelopen vier jaar wel een paar keer salarisverhoging heeft gekregen.
 • Tot zijn 30e kreeg mijn man zo'n 5 maanden per jaar studiefinanciering. Ik heb dit afgetrokken van de kosten. 
 • Mijn man reisde één keer per week met het OV naar de universiteit. Die ligt helaas op zo'n ruim 100 km van onze woonplaats. Daardoor liepen de reiskosten best op. Gelukkig zijn de reiskosten tijdens het afstuderen nagenoeg 0. 
Zoals jullie zien, zijn de grootste 'kosten' de teruggang in salaris. In mijn bericht van vorig jaar heb ik dat wat uitgebreider uitgelegd. Omdat mijn man vier uur verlof opneemt, kan hij (na vier dagen van negen uur) één dag per week besteden aan zijn studie. Toen hij nog naar de universiteit ging, werd die dag altijd goed besteed. Nu hij afstudeert en nog nauwelijks op de universiteit komt, is die dag soms helaas meer een werkdag geworden. Studie en werk lopen nogal eens in elkaar over .Dat geeft mijn man wel de mogelijkheid om werkdagen van 8 uur te maken (i.p.v. 9 uur) en dat is in een gezin met kinderen wel fijn! Nu nog even doorbijten tot hij eindelijk het felbegeerde papiertje in handen heeft! Ik heb er nu al zin in om dan ons overzicht van inkomsten en uitgaven bij te werken want er komt dan veel extra geld vrij om af te lossen en te storten in de spaarpolis van onze spaarhypotheek.

Studeren jullie of hebben jullie gestudeerd? Dit kan uiteraard ook een kortere studie zijn. Geef je er veel of juist weinig geld aan uit? 

www.vakbladijs.nl

12 opmerkingen:

 1. Ik heb psychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Ik had nog het geluk van een studiefinanciering van ruim 600 gulden en een ov-jaarkaart die altijd geldig was.

  Fijn dat jullie een deel van het collegeld terug kunnen krijgen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat scheelt inderdaad! Nu de studiebeurs is afgeschaft, wordt studeren een stuk duurder... Wk zijn inderdaad nog blij dat we een paar maanden per jaar recht hadden op studiefinanciering en een OV-jaarkaart. Dankzij onze hoge hypotheek, overigens ;-).

   Verwijderen
 2. Wij staan nu voor de studiekosten van onze zoon. Nog een jaartje en dan begint het, mits hij ook daadwerkelijk kiest voor de opleiding. In november is al inschrijven. Ruim 15.000 per jaar. Ik kijk ook al uit naar het einde. pffff. Na zijn 18e kan hij een gedeelte lenen, nu nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad heel veel geld! Hebben jullie ervoor gespaard? Wij doen dat nu wel voor onze dochters, zeker omdat de studiebeurs verleden tijd lijkt te zijn. Die lening is inderdaad de mogelijkheid om een studie te bekostigen en fijn dat de rente zo laag is!

   Verwijderen
 3. Hebben jullie de studiekosten nooit van de belasting afgetrokken? Volgens mij is dat gewoon mogelijk. Er geldt een drempel van €250 euro. Als je dat niet gedaan hebt, zou ik ook over de achterliggende jaren de belastingaangifte wijzigen. Succes, groetEllen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik onderzocht ja. Met ons inkomen en de studiefinanciering die we kregen, komen we alleen bij lange na niet aan de drempel. Daarbij komt dat de kosten aan boeken etc. per jaar erg laag zijn. Het enige wat ik nog zou kunnen bekijken is of we nog wat af kunnen trekken over 2015 omdat we nu geen studiefinanciering meer krijgen.

   Verwijderen
  2. De drempel is maar €250 euro, dus dat haal je met gemak met het collegegeld van bijna €1900. Over de voorgaande jaren zou ik ook nog maar even narekenen. Een paar jaar terug is de drempel verlaagd van €500 naar €250 en zelfs met een beetje stufi kun je nog recht op aftrek hebben.

   Verwijderen
  3. Ik heb de bedragen toen ingevuld in de 'uitrekentool' binnen het aangifteprogramma en kan me nog herinneren dat we niet over een bepaalde drempel kwamen... Voor 2015 ga ik het zeker nog eens goed bekijken en invullen. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 4. Man is ook net weer klaar met de studie, gelukkig betaald de werkgever dat dus we hebben daar verder geen kosten aan.
  Enige voorwaarde, hij moet wel een aantal jaartjes blijven.. hmm dat is totaal geen probleem ;-) hij was niet van plan weg te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat zijn de betere berichten ;-). Ook een universitaire studie? Juist die bekostigen werkgevers helaas niet vaak. Mijn man mag wel uren schrijven voor zijn studie maar daar blijft het ook bij.

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen