donderdag 23 juli 2015

Waterverbruik omhoog!

Gisteren heb ik digitaal de stand doorgegeven van onze watermeter. Handig om dan direct terug te zien wat ons waterverbruik de afgelopen jaren was en, het belangrijkste, wat het het afgelopen jaar is geweest. Vorig jaar schreef ik hier ook al een bericht over. De tabel uit dat bericht kan ik nu mooi aanvullen.

Datum
Stand
Verbruik
 03-12-2010
0
0
15-08-2011
71
71
18-08-2012
193
122
17-07-2013
321
128 
 03-08-2014
449
128
22-07-2015
606
157

De laatste jaren is ons waterverbruik nagenoeg gelijk gebleven. We verbruikten net iets minder dan het gemiddelde waterverbruik dat het Nibud aangeeft voor een huishouden met drie personen.

In augustus is onze prachtige tweede dochter geboren en zijn we dus officieel een vierpersoons huishouden geworden. Je zou zeggen dat zo'n ukkie amper wat water verbruikt maar het tegendeel is waar. We zijn meer gaan wassen, zeker kort na de bevalling. Ook nu hebben we uiteraard nog meer was. Ze gaat in bad, we maken flesjes voor haar klaar en nog veel meer dingen waar we water voor gebruiken. Ook ben ik zo'n 3 maanden met zwangerschapsverlof geweest en ben ik veel meer thuis geweest. Ik had toch niet gedacht dat het zóveel zou schelen maar dat doet het dus wel! Het Nibud schrijft een gemiddeld waterverbruik voor van 159 m3 bij een vierpersoonshuishouden en daar zitten we héél dicht bij. Mooi natuurlijk dat we daar nog net iets onder zitten maar met onze vorige scores zaten we verder onder het gemiddelde. Ik moet ook eerlijk zeggen dat letten op het waterverbruik niet echt een speerpunt is geweest, het afgelopen jaar. Dat kan beter dus! Een aantal zaken die bij me naar boven komen.

 • Ik ga vaker douchen i.p.v. een bad nemen. Het scheelt ook nog eens tijd. In het weekend gun ik mezelf wel een badbeurt ;-).
 • Onze oudste dochter zit nu ook bijna altijd in bad en ik let daarbij niet voldoende op of ze de kraan wel op tijd uitzet. Ook zij kan vaker douchen i.p.v. in bad gaan.
 • Manlief doucht te lang. Ik ga op zoek naar een zgn. douchetimer die gebruikt kan worden door het hele gezin.
De zaken waar ik op wil gaan letten, hebben allemaal te maken met douchen/in bad gaan. Op onderstaand plaatje is goed te zien dat meer dan de helft van wat je als persoon verbruikt aan water, opgaat aan douchen of in bad gaan. Het is dus ook handig om daar besparingen te zoeken. Op twee staat het waterverbruik bij het naar het toilet gaan. Ik zie niet in hoe we hier in ons gezin op kunnen besparen ;-).

Letten jullie op het waterverbruik? Wat zijn jullie tips om hier op te besparen?

Bron: www.vitens.nl

17 opmerkingen:

 1. Wij hebben in de stortbak een 1, 5 liter frisdrankfles gezet gevuld met wateren kiezels zo spoel je ongemerkt minder w ater door

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor de nachtelijke plassen niet door spoelen? Scheelt per plas toch wat liter? Of een emmer water naast het toilet in debadkamer zetten ( als je een 2e toilet hebt) gevuld met oud badwater en daar je toilet mee door spoelen? Om de dag douche? In plaats van elke dag? Mijn kinderen gaan elke 3 dagen. Zo'n 2 keer in de week. De rest van de dagen was ik ze met een washand en water. Vorig jaar zat ons verbruik onder de 60m3 met zijn 4. En ik zou niet echt weten hoe of waar ik op bespaar. OW ja. De wasmachine goed vol doen! Mensen vullen de machine vaak maar voor 70% van wat er in mag. Als je een emmer bio Tex gebruik voor de baby was met vlekken, spugen, lek luiers enz. Gewoon alle vuile was in die emmer in de week zetten. Bespaart je dat weer een voor week programma. En de was word veeeeel beter schoon waar door je vaak ook een 2e was beurt bespaart. Ik gebruikte een kleine emmer, en niet helemaal vol met water. Hopelijk heb je er iets aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je tips! Niet doorspoelen van de WC 's nachts is een goed idee. Douchen doen we al niet iedere dag. Ik en mijn man komen aan drie keer per week, de kinderen meestal ook zoiets. Ik was maximaal vier volle wassen per week, lijkt me ook niet heel veel... Vuile babywas goed voorweken in een emmer ga ik eens uitproberen!

   Verwijderen
 3. Op het moment let ik er iets minder op, maar ik zal inderdaad vandaag de watermeter weer eens bekijken. Ik ga best regelmatig in bad, maar heb wel voornamelijk een eenpersoonshuishouden, dus de wasmachine en vaatwasser staan hier misschien 1x in de week aan, 2x in uitzonderlijke gevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1 x in de week de vaatwasser! Hier draait hij iedere dag ;-). Was je ook wel eens dingen met de hand? Éénpersoonshuishouden scheelt uiteraard!

   Verwijderen
 4. hier gezin met 6 personen redden het jaar op jaar met zo,n 50-55 m3 dit jaar wat hoger staat nu een 7m3 zwembad :)

  toilet is het besparingsmethode.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is echt heel weinig als je het met ons verbruik vergelijkt! Hoe bespaar je precies op waterverbruik van het toilet? Daar doen wij nu nog niks mee...

   Verwijderen
 5. Grappig wonen hier ruim 1 1/2 jaar langer en hebben net de meterstanden van jouw in 2013 gepasseerd met wel 6 personen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieks, dan zijn wij grootverbruikers vergeleken met jullie ;-). Hoe hou je het waterverbruik laag?

   Verwijderen
  2. Grappig dat men het vraagt terwijl schema duidelijk is dat men zo 25% van het water door het riool wegspoelt en met 6 personen kun je een hoop besparen dus plasje worden hier niet meer gespoeld nergens goed voor en zonde van het drinkwater.

   Verwijderen
 6. Als je minder lang en vaak doucht, dan scheelt dat ook in je gasverbruik :)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik draai hooguit 2 wassen per week, maar ik woon dan ook alleen. Meestal is het het er eentje. En altijd op het korte programma. Ik was alleen 's avonds af. Ik ga niet voor elk kopje of bordje de kraan open draaien. Het toilet spoel ik wel altijd gewoon door. Ik vind het anders nooit zo'n fris idee. Ik ga wel vaak boven, daar zit nl een spaarknop op het toilet en op die van beneden niet. Bij mij tikken in gedachten altijd de euro's weg als ik onder de douche sta. ;-) Bij helpt dat altijd om de kraan weer snel dicht te draaien. En niet elke dag douchen. Dat scheelt echt een heleboel. Tja, ik ben gewoon eigenlijk altijd automatisch zuinig met water. Ik denk er nooit zo heel bewust over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Water, goh ik heb net een blogje er over neer gezet tenminste niet alleen over water ook over gas en elect.
  Maar goed water, ja daar zijn we zo wie zo al zuinig mee omdat we hier in Nederland alles met goed en schoon drinkwater weg spoelen.
  Goed opletten, las al veel goede tips hier boven,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij verbruiken 2 kub water per week voor 4 personen. Allen grote. Daarbij opgeteld het zwembad een kleine 10 kub is ongeveer 115 kub per jaar.
  Vanaf 2011 heb ik het water bijgehouden en ben gezakt van 167 naar 115. 's Nachts niet doorspoelen, de vaatwasser nog maar zelden in gebruik en douchen ipv bad.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij proberen wat meer op gasverbruik te letten, de douche verbruikt qua kosten veel meer aan gas dan aan water. Wij douchen ook te vaak en te lang... Ach dan valt er nog wat te besparen..;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb vorige week de meterstanden van de watermeter doorgegeven en wij hadden een verbruik van 18 m3 voor een gezin van 2 personen dus 9 per persoon.Ik spring heel zuinig om met energie en water. Waterverbruik ligt hier vrij laag : het bad wordt hier niet meer gebruikt. Ik douche me één keer per week, mijn man doucht zich om de 2 dagen op het werk (gratis water, gratis verwarming van het water, firma biedt het gratis gebruik van handdoeken aan dus geen was)
  Een douchebeurt duurt bij mij maar enkele minuten : kraan open, haar en lichaam natmaken, kraan toe, mijn haar en lichaam wassen, kraan open, shampoo en zeep afspoelen en klaar. Ik verlies meer tijd met het achteraf schoonmaken van de glazendouchewanden en de badkamervloer of met het douchen zelf.....

  De andere dagen wassen we ons gewoon met een washandje en een bassintje water aan de lavabo. Het 'waswater' uit het bassintje wordt nadien gebruikt om het toilet mee door te spoelen. Als ik douche, vang ik het douchewater op in ons oude kinderbadkuipje en dat water wordt nadien gerecykleerd als water om door het toilet te gieten, om mee te dweilen. Wij hebben in de tuin twee regentonnen staan en bij goed weer en een gevulde regenton, neem ik regenwater om het toilet mee door te spoelen.

  We hebben een regenput zitten maar sinds we ons plat dak lieten vernieuwen met epdm, kleurt het regenwater geelachtig en is niet echt meer bruikbaar om het toilet mee door te spoelen of om mee te dweilen. Het water heeft, sinds die nieuwe dakbedekking, ook een vreemd geurtje dus het regenwater uit de regenput dient enkel om de groententuin mee water te geven in het droge seizoen.

  Aangezien we maar met twee meer zijn, heb ik ook niet zo vlug een volle wasmachine meer of toen de kinderen nog thuis woonden. Ik was gemiddeld 2 machines per week. Onze machine heeft een grote trommel waar veel in kan en is zuinig wat betreft water en elektriciteitsverbruik.

  Toen het regenwater van de regenput nog proper was (voor de nieuwe dakbedekking) gebruikte ik ook vaak regenwater om de wasmachine mee te laten wassen (met een kan water in het bakje gieten als de machine water neemt) maar dat doe ik niet meer.

  Ik vind het zonde dat er zoveel drinkwater verspild wordt en ik weet goed dat ik, eens ik ouder word, meer water zal verbruiken doordat ik dan het douchewater niet meer zal opvangen en doorgieten door het toilet maar de tijd dat ik het wel kan doen, is mooi meegenomen..... Minder waterverbruik is niet alleen goed voor het milieu maar je voelt het ook in je waterfactuur : minder te betalen voor het water, minder verbruiken is minder afvalheffing op het verbruikte water, minder warm water verbruiken betekent minder gas om het water op te warmen......

  BeantwoordenVerwijderen