dinsdag 26 april 2016

Kosten van onze spaarhypotheek - 2

Bedankt voor het meekijken en meedenken n.a.v. ons vorige bericht. Ook in andere berichten over onze spaarhypotheek, ontvingen we veel tips en opmerkingen die ons aan het denken gezet hebben. Bedankt!

We krijgen steeds meer een onbestemd gevoel bij deze spaarhypotheek nu blijkt dat er veel kosten ingehouden worden. Uit het overzicht blijkt dat die kosten de komende 30 jaar niet minder zullen gaan worden. Daarnaast sloten we deze hypotheek ooit bij een adviseur af die, naar later bleek, ons eerder ook al eens een woekerpolis aangesmeerd had. Dat maakt ons wat argwanend...

Een terecht gestelde vraag is wat de storting en inkorting gaat doen met de kosten. De bank stuurde aan de hand van dat verzoek het volgende plaatje mee.

Omdat we de hypotheek met vijf jaar inkorten, is een verhoging van de premie logisch. Maar klopt de hoogte van die premie? Ik vergelijk het met het gemaakte overzicht van geld is tijd.Jullie kunnen zien dat onze huidige maandelijkse inleg van € 220,- al € 60,- boven het benodigde bedrag van ruim € 160,- ligt. Onze nieuwe premie zou € 283,04 worden en ligt dan zelfs € 70,- boven het bedrag wat volgens bovenstaand overzicht nodig zou zijn. De overige kosten gaan dus zelfs omhoog na de storting en inkorting!

Ik verklapte in een vorig bericht al dat onze toekomstplannen mogelijk wijzigen. In onze woonplaats staat namelijk een nieuwbouwproject op de planning waar we interesse in hebben. We wonen hier prima naar ons zin maar dit nieuwe project kent diverse (woon)voordelen t.o.v. onze huidige situatie. Niets is nog zeker maar we gaan, als het project binnenkort beschikbaar komt, ons wel oriënteren en mogelijk inschrijven. Het is niet een hoofddoel maar we zouden dan wel schoon schip kunnen maken met de hypotheken die we nu bij WUB hebben lopen... Dat is iets wat steeds vaker door m'n hoofd schiet (al heb ik dat financieel nog niet helder).

9 opmerkingen:

 1. Het lijkt er op dat ze de kosten over 30 jr ook willen comprimeren door het inkorten van de looptijd, de verhouding klopt niet helemaal maar het is toch te zot voor woorden.

  Heb je ook nog een overzicht waar de opbouw van de spaarpot te zien valt?
  Als je alle kosten nu eens onderbrengt bij orv zodat de totalen kloppen met de offerte, op welke besparing kom je dan uit met het tooltje van Rentenier.

  Zie trouwens net dat er in jullie blognaam ook het woord Rentenieren zit, ook toevallig.
  Ben benieuwd hoe jullie nieuwe overzicht eruit komt te zien en wat als je alleen maar had gestort en niet had ingekort?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat de kosten hoger worden kan wel kloppen. In onze voorwaarden staat dat 98,5% van de premie gestort wordt in de polis. Als de premie omhoog gaat worden de kostendus vanzelf wat meer. Blijft dat de kosten heel hoog zijn bij jullie.
  Zou je niet eens door een expert laten kijken of dit echt een woekerpolis is? Dan valt er misschien nog wat terug te halen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom toch zo gefocused op kosten. Kijk eens rustig naar het totaal plaatje. Waar vindt je nog een rente van 6.25%. Mijn inziens gewoon maximaal bijstorten, waardoor het rente op rente effect van de 6.25% groter wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je punt, maar de vraag is of het totale plaatje echt zo positief is. Die hoge rente ontvangen we nog 5 jaar, daarna gaat hij gegarandeerd hard omlaag en dat betekent dat onze inleg omhoog moet. Verder moet je die extra kosten eens optellen 30 jaar lang... De vraag is of onze variant van de spaarhypotheek dan nog zo voordelig is.

   Verwijderen
  2. Maar het enige wat helpt om de kosten te dekken is sowieso maximaal inkorten en storten, dat is inderdaad één ding wat zeker is ;-).

   Verwijderen
 4. Anoniem hierboven heeft wel een beetje gelijk. Dat is ook de reden dat wij onze spaarhypotheek houden: een mooie hoge rente op het spaargeld, en over de totale looptijd betalen wij redelijk weinig geld voor ons huis. Het is wel een feit dat ook wij een deel daarvan afstaan aan de hypotheekverstrekker voor "kosten", maar uiteindelijk betalen we nog steeds minder geld voor dezelfde hoeveelheid hypotheek dan bij een andere hypotheeksoort.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Zoals ik hierboven schrijf, is het naar vraag of dat ook voor onze hypotheek geldt. Normaal geldt dat inderdaad wel, dat de spaarhypotheek de meest voordelige vorm is. Maar wij betalen wel 30 jaar lang iedere maand zo'n € 60 extra aan kosten. Dat gaat dus zo om ruim € 20.000 gedurende de hele looptijd. Verder zou het zo maar eens zo kunnen zijn dat we, na 10 jaar hogere rente, een lange periode met lage rentes tegemoet gaan.

   Verwijderen
 5. Ja Petra, bij je laatste zin vraag ik me dan af of dat ook het geval is t.o.v. de standaard spaarhypotheek?

  Al die constructies worden meestal niet bedacht voor de consument?
  Sometime you win, sometime you lose

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen