maandag 10 maart 2014

Banken )-:

Banken... Ik kan helaas niet zonder ze maar ze maken het me niet altijd gemakkelijk. O wee als je het niet lukt om je hypotheek af te schrijven (dat is bij ons tot drie maanden toe gebeurd door een zgn. IBAN storing; nu gelukkig verholpen) dan ligt er binnen een dag een dreigbrief op de mat. Maar heb je hén één keer in de zoveel jaar een keertje nodig, dan duurt en duurt het maar...

Hier schreef ik al dat we onze spaarhypotheek willen gaan omzetten in een annuïteitenhypotheek. Eerst probeerde ik dat te regelen rechtstreeks via onze bank maar helaas gingen ze daar niet mee akkoord. Omdat ze volgens de wet adviesplichtig zijn bij zo'n omzetting, moet dit toch via een adviseur. De adviseur die ons destijds bij de eerdere hypotheken heeft geholpen, bleek de goedkoopste optie omdat hij al in bezit is van ons volledige dossier.

Zo gezegd, zo gedaan. Omdat onze rentevaste periode per 1 april 2014 afloopt, zocht ik begin februari contact met de adviseur en gaf hem de opdracht om een offerte aan te vragen. Geen gesprek, want we weten heel goed zelf wat we willen, alles via de mail. Ik gaf hem het volgende mee:
 • Het gaat om spaarhypotheek 1 met een bedrag van € 142.760,-
 • Het betreft een NHG-hypotheek
 • Looptijd is na 1 april 2014 nog 21 jaar
 • Het opgebouwde spaarbedrag (ca. € 3.800,-) in mindering brengen op de hypotheekschuld
 • We willen een annuiteitenhypotheek met de rente voor 1 jaar vast
En toen begon dus het lange wachten... We zijn inmiddels drie mailtjes verder en onze adviseur geeft aan dat hij meerdere malen contact heeft gehad met onze bank (Westland Utrecht Bank) maar dat de verwachting is dat het 'nog wel even kan duren'. Hij gaf als verklaring dat WUB tegenwoordig valt onder Nationale Nederlanden en alles daarom wat langer duurt. Het is al vervelend dat ze zolang doen over zo'n, lijkt mij, vrij eenvoudige offerte maar nog vervelender is het als we 1 april niet gaan halen. Dat is namelijk dat datum waarop je de hypotheek boetevrij kunt omzetten. Gelukkig verzekerde de adviseur ons dat de bank niet moeilijk gaat doen als we bijvoorbeeld een week later de getekende offerte inleveren en maar ik zal pas gerust zijn als dat daadwerkelijk gebeurd is! Ik heb nu al zin om onze eerste aflossing over te maken...

5 opmerkingen:

 1. Anders kies je eerst voor een variabele rente, die kun je altijd omzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom wil iedereen toch z'n spaarhypotheek met alle belastingvoordelen omzetten in een annuiteitenhypotheek? Misschien toch eens op gesprek gaan en goed luisteren naar de adviseur (en natuurlijk moet de adviseur ook goed naar jullie luisteren!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je puur naar belastingvoordeel kijkt, is de geen verstandige keuze. Dat hoeft een adviseur me niet te vertellen. Het gaat ons echter om meer dan alleen maar de cijfers. Met een huis dat voor tienduizenden euro's onder water staat voelen we ons veel te afhankelijk van een bank en bovendien niet vrij om keuzes te maken. Overigens moet je misschien even teruglezen in de andere blogs die ik over dit onderwerp schreef. Het grootste gedeelte van onze totale hypotheekschuld blijft wél een spaarhypotheek en die gaan we ook aanhouden. We gaan voor een zgn. twee-sporenbeleid: storten in de spaarhypotheek (die met de hoogste rente) én aflossen op het andere deel zodat onze schuld minder wordt. De keuzes die mensen maken op het gebied van hypotheken zijn niet alleen gebaseerd op getallen onder de streep maar op meer dan dat (zie het boek van Gerhard Horman).

   Verwijderen
  2. Dank je. Je zou het geld dat je nu in de hypotheek gaat storten ook op een andere manier kunnen investeren, zodat je indien nodig het stukje onderwater-hypotheek af kunt lossen als je echt van je huis af zou willen en niet van de bank afhankelijk wil zijn. Maar goed, het klinkt alsof jullie er goed over hebben nagedacht, al denk ik dat het je uiteindelijk toch wel wat euro's gaat kosten om wat gemoedsrust erbij te kopen.

   Verwijderen
 3. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen