woensdag 5 maart 2014

We sparen door!

Herkennen jullie dat? Heerlijk iedere dag even inloggen op de app van je bank om niet alleen de saldo's van onze betaalrekeningen te checken maar stiekem ook even door te klikken naar de spaarrekening? En dat terwijl je het saldo eigenlijk al weet ;-). Ik vind het heerlijk om dat bedrag te zien staan én de rente over het spaarbedrag dat langzaam meegroeit.

Dit doe ik vooral de laatste maanden sinds onze spaarrekening sowieso iedere maand vast met € 500,- groeit. Voor sommigen is dat misschien weinig, voor ons een mooi bedrag. Sinds onze verhuizing in 2011 hebben we continue uitgaven gehad aan onze nieuwbouwwoning en door onze (top)hypotheek was het dan ook lastig om constructief te sparen. Sinds we de grote uitgaven binnen- en buitenshuis hebben gehad én (misschien nog wel belangrijker) sinds ik ben gaan werken met een aparte rekening voor huishoudelijke uitgaven en een rekening voor onze vaste lasten, gaat het weer lekker. Zo zag ik dat we vorig jaar rond deze tijd een bedrag van (schrik niet) € 3.000,- op onze spaarrekening hadden, en nu dus € 6.500,- (dit moet eigenlijk zelfs € 7.700,- zijn i.v.m. bedrag dat ik nog terug moet krijgen!)

Spaarden we eerst zo'n € 100,- / € 200,- per maand, nu zitten we op vast € 500,- per maand. Zelfs dan houd ik nog wat geld over op de rekening waar de vaste lasten vanaf geschreven worden, zodat ik incidentele uitgaven zoals bijvoorbeeld onlangs een nieuwe mixer van deze rekening kan betalen zonder de spaarrekening aan te spreken. Heerlijk!

Ik zie op de verschillende blogs diverse manieren van het bijhouden van in- en uitgaven voorbij komen. Het is uiteraard juist goed om een manier te zoeken die bij jou past. Ik heb, volgens mij, mijn ideale manier wel ontdekt... Een overzicht in Excel per maand (maar niet iedere maand opnieuw, dit overzicht 'werkt' voor iedere maand) met al onze vaste inkomsten en uitgaven én een huishoudrekening waar iedere maand een vast bedrag naar toe gaat én een spaarrekening waar iedere maand een vast bedrag naar toe gaat. Meer overzicht heb ik niet nodig, merk ik. Het zou me juist meer tijd kosten.

Maar wat nu te doen met dit groeiende spaarbedrag? Zoals jullie kunnen zien, staat de buffer ingesteld op € 10.000,-. Alles daarboven ben ik van plan af te lossen op onze, binnenkort af te sluiten, annuïteitenhypotheek. Maar... ik neig er steeds meer naar om de buffer wat lager te houden, € 8.000,- bijvoorbeeld. Lijkt me ook genoeg om onverwachte kosten op te vangen, zeker omdat we in een splinternieuw huis wonen.

Wat is de hoogte van jullie buffer en wat zijn jullie afwegingen daarin? Sparen jullie ook een vast bedrag per maand?

11 opmerkingen:

 1. Ja, ik spaar ook, maar geen 500 euro per maand. Dat is drie kwart van mijn uitkering. ;-) Ik houd het bij 50 euro per maand. En ongemerkt loopt dat toch lekker op. Mijn buffer is even niet zoveel, omdat ik een nieuw bed heb gekocht, maar ik ga gewoon vrolijk door met sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is toch prima zo? Al hartstikke knap hoor, 50,- per maand. Bij ons is die 500,- ook net iets meer dan 10% van wat er hier deze maand binnenkomt, dus als je het zo ziet...

   Verwijderen
 2. Wat gaat dat lekker door zeg!! Mijn buffer is nu nog niet zo heel hoog. In de 'echte' bufferpot zit een goeie 700 euro en ik heb nog een Emergency Fund van 1000 euro volgestort. Het liefst zou ik ook minimaal weer 10.000 hebben, maar ik ga eerst toewerken naar 2500. Er komen namelijk ook nogal wat kosten aan en ik moet een beetje realistisch blijven. Maar realistisch is ook dat het soms ineens weer hard gaat, dus wie weet. Mijn belangrijkste spaarpunten zijn de buffer, de verbouwing en de aflossing en meestal spaar ik 'extra' bedragen heer 0.3 voor elke rekening, dus 10% houd ik op de lopende rekening en de rest gaat in gelijke porties naar de andere rekeningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hadden eerst ook 10 duizend, maar vind toch 7500 genoeg, temeer omdat alle kinderen ook fors spaargeld hebben.
  Boven die 7500 gaan we aflossen.
  Wij sparen ook ong 500 per maand en extra zoals vak geld, bel teruggaaf.
  Dit jaar wil ik 9000 euro extra aflossen, We hebben 1 inkomen, ben er wel trots op als dat gaat lukken. Anke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik denk dat wij dat ook aan gaan houden, 7.500,- of 8.000,- buffer en alles daarboven aflossen. Ik krijg de kirebels als ik momenteel onze WOZ-waarde en onze hypotheek vergelijk ;-). De extra's sparen wij inderdaad ook nog eens bovenop deze 500,-. Ook wel zo'n 4.000,- per jaar Tikt lekker aan!

   Verwijderen
 4. Dit jaar heb ik het eens anders gedaan. Eerst heb ik alle potjes van 2014 gevuld. Alle grote kosten betaald, zoals de zomervakantie, de extra aflossing van 3.230 euro, de vloer in de woonkamer en het behang voor de slaapkamers van de kids. Er moet nog een binnendeur gekocht worden en een nieuw bed voor zoonlief. De buffer staat nu op 1.500 euro, maar wij hebben nog 10 maanden te gaan en alles voor 2014 is betaald of staat gereserveerd op een andere rekening.
  Op het einde van deze maand, en de maand april en mei komt er best veel extra geld binnen, De verwachtiing is dat in juni onze buffer weer terug is op 10.000 euro.
  Als alles goed gaat willen wij graag op het einde van het jaar nog 2.770 aflossen, zodat de jaarlijkse 6000 zijn afgelost. Alles wat erboven uitkomt wil ik dan al reserveren voor 2015. En over een paar jaar zal er ook een andere auto moeten komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, dat is inderdaad een hele andere manier van aanpak. Heb je een speciale reden om het nu zo te doen? Heb je het idee dat je zo toch meer overhoudt aan het einde van het jaar? Ik hoor graag je ervaringen!

   Verwijderen
 5. wij hebben geen vast inkomen, we leven bewust wel, of proberen, van een vast bedrag per maand, alles wat erboven komt, blijft op de spaarrekening (alle inkomsten gaan direct door naar de spaar, 1e van de maand het vaste bedrag naar de betaalrekening voor boodschappen, vaste lasten, tanken, overige etc) werkt voor ons perfect omdat alles boven dat bedrag al op de spaarrekening staat. er wordt vaak wel meer uitgegeven, maar dan bewust, het moet nl eerst van de spaar af.. wij willen ook een bepaald bufferbedrag, wat we hopelijk dit jaar gaan halen, maar nog geen idee wat we met geld gaan doen boven dat bedrag. we hbbben geen koophuis dus hoeven neit af te lossen.. dus geen idee.. :p luxe probleem...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het goed begrijp, lijkt jullie systeem veel op dat van ons. Maar inderdaad, als je geen koophuis hebt, hoef je de buffer in ieder geval niet te besteden aan aflossing. Je hebt vast genoeg ideeën ;-).

   Verwijderen
  2. nee werkelijk niet. alle wensen die we nu hebben, voeren we nu ook al uit, zo voordelig mogelijk. auto is nog niet aan vervanging toe, hebben we pas 2,5 jaar, is een auto uit 2006, gaat nog wel even mee. weinig op de teller. *ik den 60 of 70.000 ) koophuis hebben we niet, vakanties houden we low budget (alhoewel dat moeilijk is in de schoolvakanties :S).. we zijn geen big spenders.. daardoor ook spaargeld opgebouwd juist ;)

   Verwijderen
 6. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen