zaterdag 9 augustus 2014

Studiekosten!

Hoge hypotheeklasten leveren (heel soms) ook een voordeel op... Dat is een poos het geval geweest tijdens de studie van mijn man. Daarom vandaag eens een blog over studiekosten!

Mijn man heeft, nadat hij z'n HBO diploma had gehaald, een prima baan gekregen binnen een redelijk groot bedrijf. Na zo'n 3/4 jaar begon het toch te kriebelen. Hij deed inmiddels werk op een zodanig niveau terwijl hij daar eigenlijk niet het diploma (WO) voor had. Ook was hij 's avonds thuis vaak bezig om dingen uit te zoeken en uit te denken dus waarom die tijd niet inzetten voor een studie? Nu zo'n drie jaar geleden hebben we alles op een rij gezet en de knoop doorgehakt: manlief zou een universitaire studie gaan volgen!

Uiteraard had en heeft dit financieel nogal wat gevolgen die we vooraf goed op een rij hebben gezet. Mijn man werkt bij een technisch bedrijf wat hem helaas op geen enkele manier financieel tegemoet wilde komen bij de studie. Qua tijd kon er misschien wel af en toe wat geregeld worden maar dat was het dan ook. We hebben toen de volgende constructie bedacht: door de komst van onze dochter had mijn man recht op ouderschapsverlof. Vanaf de start van zijn studie is hij 4 dagen van 9 uur gaan maken en nam hij ook iedere week 4 uur (onbetaald) ouderschapsverlof op. Op die manier had en heeft hij één dag in de week vrij voor zijn studie. 

De financiële gevolgen op een rij
 • Via de Belastingdienst is het mogelijk om geld terug te krijgen voor de terugval in inkomen die ontstaat als je onbetaald ouderschapsverlof opneemt. 'Helaas' kreeg mijn man net dat jaar (en het ook het jaar erop) een loonsverhoging en konden we dus geen terugval in salaris aantonen (zeker niet omdat het slechts 4 uur ouderschapsverlof per week betrof).
 • Iedere student onder de 30 jaar heeft recht op een basisbeurs. In het geval van mijn man was er sowieso geen sprake van een aanvullende beurs. Er mag echter tot een bepaald bedrag bijverdiend worden, daarna moet je de studiefinanciering stopzetten. Voor de hoogte van dat bedrag kijkt DUO naar het verzamelinkomen. Dat verzamelinkomen is het inkomen waar inkomstenbelasting over betaald moet worden min eventuele aftrekposten. In ons geval, we betalen behoorlijk wat hypotheekrente, betreft dat behoorlijk wat geld zodat we een lager verzamelinkomen overhouden. Op deze manier hadden we toch ieder jaar nog recht op een paar maanden studiefinanciering (uitwonend).
 • Het collegegeld betreft zo'n € 1.900,- per jaar. De reiskosten zijn gratis in de maanden dat mijn man studiefinanciering heeft (OV) maar zo'n € 150,- (!!) per maand in de maanden zonder studiefinanciering.
 • Mijn man is sinds een half jaar 30 geworden en dus vervalt zijn recht op studiefinanciering. Normaal gezien geldt dat je nog wel recht op studiefinanciering hebt als je een studie voor je 30e begonnen bent en daarna zou afmaken, maar omdat hij zijn studiefinanciering telkens stopzet (en weer aanvraagt) wordt dat als onderbreking gezien en heeft hij dus een paar dagen voor zijn 30e verjaardag voor het laatst studiefinanciering aangevraagd.
Gelukkig gaat de studie tot nu toe erg voorspoedig! Door zijn HBO-achtergrond heeft hij versneld zijn bachelor gehaald en ook alle tentamens voor de master zijn inmiddels behaald. Rest nu alleen het afstuderen nog wat waarschijnlijk zo'n half jaar in beslag zal gaan nemen (maar waarbij hij gelukkig een stuk minder naar de universiteit hoeft en dus minder reiskosten heeft!).

Al met al gezien zijn we gemiddeld toch wel zo'n € 200,- per maand kwijt geweest aan de studie (met aftrek van de studiefinanciering) en gaat zijn totale studie ons toch wel zo'n € 9.000 kosten. Als je daar nog de terugval in inkomen bij optelt (10 %) dan gaat het helemaal om hoge bedragen. En toch, financieel is het misschien niet direct een goede stap geweest, zijn we blij dat mijn man deze stap heeft gezet. Diploma's zijn nooit weg. Het is een investering in de toekomst die later uit moet wijzen in hoeverre dat financieel wat op zal leveren. Verder zien we dit vooral ook als een stap in mijn mans persoonlijke ontwikkeling. Het levert hem veel voldoening op! 

Maar... stiekem pak ik mijn Excel-sheet er wel eens bij om te berekenen wat onze financiële situatie zou worden ná het afronden van de studie... Als ik het goed berekend heb, gaan we er dan ineens zo'n € 500,- per maand op vooruit! Dit betreft het wegvallen van de studiekosten én de stijging van het inkomen omdat mijn man dan geen onbetaald ouderschapsverlof opneemt. Een boost voor onze financiën dus en dat betekent dat we pas echt vaart kunnen gaan maken met het aflossen van de hypotheek.

Overigens ben ik door de studie van mijn man anders tegen 'studeren' en 'studenten' in het algemeen aan gaan kijken. Mijn man heeft zijn (technische!) studie binnen dezelfde tijd of sneller afgerond als de voltijdstudenten terwijl hij daar 1 dag in de week vrij voor had. Daarnaast dus een baan van 36 uur in 4 dagen én een gezin. Van mij had de langstudeerboete niet afgeschaft hoeven worden, of ben ik daar te 'hard' in? Ik ben benieuwd naar jullie meningen!

14 opmerkingen:

 1. Serieus studeren kost veel geld maar is nooi te duur. Je persoonlijke ontwikkeling, je toekomst en je eventueel betere baan is dat wel waard. Mijn man is op zijn 27ste een nieuwe opleiding begonnen (twee kinderen) en ik werkte voor het minimumloon. Dat is nu 37 jaar geleden en het heeft ons heel veel gebracht, meer dan in geld uit te drukken is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gaaf en stoer dat jullie destijds ook die uitdaging zijn aangegaan! Zeker omdat jullie het financieel gezien een stuk minder hadden dan wij nu. Heeft hij toen wel meer tegemoetkoming gehad in de studiekosten, hoop ik?

   Verwijderen
 2. De langstudeerboete vind ik best goed. Er zijn natuurlijk altijd mensen die er nét mee op hun neus gaan, buiten hun schuld om, maar de meeste studenten willen te veel, te vaak alles in het leven. Ik zie dat aan de medestudenten van mijn dochters. Ik vind de stok achter de deur die ervoor kan zorgen dat de studenten net wat harder/beter doorwerken een prima system. Tijdens deze vakantie is mijn dochter ook volop bezig met haar studie. Eén herkansing waar ze tijd in stopt en ook alvast in het voren werken voor volgend jaar, daar waar het kan. Is even uitpluizen, maar er is veel mogelijk! Op deze manier is het mogelijk om je studie binnen de gestelde tijd te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedenk wel dat je man eerst HBO heeft gedaan en dus al veel kennis op zak heeft. De gemiddelde student komt rechtstreeks van het VWO en moet dus veel meer leren!!
  Ik volg nu een HBO opleiding, maar heb eerst een tijdje op het WO gezeten. Ik fiets nu ook in een sneller tempo door mijn studie heen dan mijn studiegenoten, maar dat heb ik zeker te danken aan mijn eerder gevolgd onderwijs!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt hoor, een man van bijna 30 met een HBO-diploma en werkervaring is natuurlijk niet te vergelijken met een schoolverlater van 18 jaar. Maar zij hebben dan ook, in tegenstelling tot mijn man, 5 dagen in de week om tijd te besteden aan de studie.

   Verwijderen
 4. Mooi dat je man toch met die studie begonnen is, dat is altijd goed. Op zich vind ik die langstudeerboete ook een goed idee, maar zou ook prima achter een tussenweg staan, waarbij b.v. na het X aantal jaren dat voor een studie gaat alle voordelen wegvallen. Dus geen stufi meer (ook niet later), geen OV meer, niet meer in een studentenwoning mogen wonen, etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad ook een idee! Als mensen maar vaart achter hun studie zetten en beseffen dat het geld voor hun studie wordt opgebracht door 'ons' werkende en dus belastingbetalende mensen.

   Verwijderen
 5. Ik start in september met een opleiding en behalve de aftrekpost van de Belastingdienst, verder geen recht op stufi (gewoon te oud haha) of bijdrage van werkgever. Collegegeld heb ik de afgelopen maanden bij elkaar gespaard, nu bezig met de literatuurlijst; ik kijk wat de bieb wel en niet heeft en wat zij niet hebben, zoek ik via MP en B.ol bij elkaar. Vanaf deze maand zet ik elke maand weer geld weg voor het volgende collegejaar. Ik moet ook reiskosten maken en probeer daarom met de helft van mijn benzinepotje te doen (veel op de fiets dus) zodat ik ook hiervoor genoeg budget heb om naar college midden in het land te reizen. Het is even investeren in tijd en geld maar heb er gewoon héél veel zin in en wie weet levert het me over een aantal jaren ook nog financieel iets op maar zie het vooral als een investering in mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat stoer dat je deze uitdaging ook aangaat en helemaal zelf bekostigt. Het is inderdaad in eerste plaats een investering in jezelf maar zal vast ook financieel wat opleveren, toch? Ik weet niet hoe oud je bent maar de meeste mensen moeten al langer werken dus dan is een opleiding nooit weg.

   Verwijderen
 6. wij hadden een dochter van 15 die naar het mbo ging in een andere stad wij wonen in een dorp
  wij kregen geen studiefinanciering en ook de reiskosten voor de trein waren voor ons eigen geen ov kaart
  goed geregeld dus niet
  groetjes tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar als ik het goed heb, betalen je voor MBO studenten onder de 18 nog geen lesgeld. Het lesgeld op de universiteit bedraagt € 2.000,- per jaar, met een basisbeurs kun je nog niet eens de helft daarvan betalen ;-). Je krijgt ook nog kinderbijslag voor je dochter, neem ik aan? Maar reiskosten kunnen inderdaad behoorlijk oplopen... Een studie is en blijft een investering waar we zelf aan bij moet dragen maar wat ook vast wat oplevert!

   Verwijderen
 7. ja leren is een duur geintje voor de ouders en raar dat ze reiskosten zelf moeten betalen omdat ze leer plichtig is als ze de havo had gedaan en naar een hbo school zou gaan hadden we wel een ov gekregen dus ik vind het meten met twee maten
  groetjes tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is, als ik het goed heb, gebaseerd op het feit dat er (veel) meer MBO scholen zijn en studenten op het MBO minder ver hoeven te reizen. Maar in jullie geval blijft het natuurlijk een extra hoge uitgavenpost. Ik kan me inderdaad herinneren dat ik, toen ik op het HBO zat en nog 17 jaar was, de eerste twee maanden wel zelf de reiskosten moest betalen maar vanaf 1 oktober vervroegd studiefinanciering en dus OV kreeg.

   Verwijderen
 8. Mijn idee is dat ze de voltijds HBO wel kunnen afschaffen. Ik zag bij mijn zoons dat ze schoolweken hadden van 8 uur per week. En dan wel verdeeld over drie dagen... Kost enorm veel zinloze tijd. Verder werd de studie vaak onhandig ingedeeld met rustige en met idioot drukke weken. Vakken die gegeven werden in het laatste drukke jaar terwijl die stof veel eerder nodig was en op het moment van afstuderen waren de studenten zo ongeveer overspannen van de werkdruk. Ook onduidelijkheid wat betreft administratie, cijfers, wachten op antwoord van docenten.
  Opleidingen kunnen veel korter en efficienter. Ik vind het alleen erg onterecht dat die bal altijd bij de studenten wordt neer gelegd. Natuurlijk zijn er studenten die het opleiding niet serieus nemen, maar ik heb dus ook te vaak gezien dat het de scholen zijn die er een potje van maken. Zo 'verdween' de studie van jongste zoon. Daar werd zomaar een heel andere opleiding van gemaakt waar hij niet kon leren waarvoor hij die opleiding ging doen. Hij is toen gestopt want hij had geen trek in tijdsverspilling. Helaas moest hij dus 5000 euro terug betalen, terwijl de school in gebreke was.

  Mijn man heeft een paar jaar geleden WO afgerond. Precies rond zijn 50e verjaardag. Hij heeft veel aan zijn opleiding en vond het erg leuk om te doen. Al waren het erg drukke jaren, want hij had ook een meer dan voltijdsbaan. Zijn werkgever betaalde gedeeltelijk mee.

  BeantwoordenVerwijderen