woensdag 13 november 2013

Het leed dat autorijden heet...

Eén van de grootste bezuinigingen voor velen van ons zou ongetwijfeld de auto kunnen zijn. Maar vast en zeker zijn er ook heel veel van ons die eigenlijk niet zonder auto zouden kunnen. Dat geldt ook voor ons gezin. Ik werk zo'n 22 kilometer van huis en dat gemiddeld zo'n 2,5 dag per week. Voor die afstand gebruik ik de auto. Verder gebruik ik hem voor de grote boodschappen en om dochterlief naar school te brengen als het écht slecht weer is. En dan hebben we het nog niet eens over de vakanties...

Toen ik net 20 was, kocht ik mijn eerste autootje. Het was sportieve auto van nog net geen 5 jaar oud die ik destijds voor € 7.000 euro kocht. Helemaal van m'n spaarcentjes betaald. Zeker geen goedkoop autootje maar wél een mooie! De meeste vrouwen zijn er niet gevoelig voor, zeg men, maar 'helaas' zijn bij ons thuis de rollen omgedraaid. Ik ben een echte auto-fan en hou van stoere auto's. Ben benieuwd of ik daar alleen in sta ;-). Maar goed, m'n eerste auto was dus een sportversie met een heerlijk pittige motor én een paar mooie velgen eronder. Ik heb hem bijna vijf jaar gehad en er eigenlijk weinig kosten mee gemaakt.

In 2009, zwanger van onze dochter, vonden we het tijd worden om onze inmiddels 10 jaar oude auto, in te ruilen voor een heuse gezinswagen. En natuurlijk vond ik dat het wel een mooie, degelijke auto moest zijn, liefst niet te oud. We kregen nog € 1.500,- voor onze eerste auto en na € 9.000,- bij te leggen (uit onze reserves) werden we de trotse bezitters van een échte stationwagen. De blijdschap over onze nieuwe aanschaf duurde helaas niet heel lang... Deze 'big-car' slurpte wel heel veel liters benzine weg (gemiddeld reden we 1 : 10) en ieder jaar weer hadden we hoge reparatiekosten. € 1.500,- voor een grote beurt was geen uitzondering! Nadat we er ook nog eens een paar keer mee stil hadden gestaan, was ik er helemaal klaar mee. Ik wilde me, samen met dochterlief, veilig voelen op de weg, zeker in de files op weg naar m'n werk.

Helaas waren we destijds (eind 2011) net verhuisd en waren onze reserves gedaald tot het nulpunt. Er waren dus niet zoveel mogelijkheden... Toen viel m'n oog op een reclame waarin Opel adverteerde met de zgn. 5 + 5 deal. Koop een nieuwe auto en betaal hem af in 5 jaar, met 0% rente én een gratis onderhoudscontract voor die 5 jaar. Dat leek ons wel wat! Om een lang verhaal kort te maken: korte tijd later waren we de trotse bezitter van een splinternieuwe (kleinere) stationwagen met alles erop en eraan maar ook de bezitter van een lening die ons vanaf dat moment, vijf jaar lang, € 380,- per maand zou gaan kosten én nog steeds kost.

Ruim twee jaar later sta ik inmiddels wat ánders in het leven. Zeker als het gaat om het omgaan met ons geld. Of ik nu nog op deze manier een splinternieuwe auto zou kopen? Ik weet het niet, waarschijnlijk niet... Toch kijk ik er niet alleen maar negatief op terug. Ik ben genoeg auto fan om te genieten van de luxe en het comfort van een splinternieuwe auto. Ik voel me zeker en veilig in deze auto die ons tot nu toe nog nooit heeft laten staan!

En hoe gek het ook klinkt, onze nieuwe auto kost ons tot nu toe minder dan onze vijf jaar oude stationwagen destijds. De onderhoudskosten en benzinekosten waren toen zo hoog dat we van dat bedrag prima onze nieuwe auto kunnen rijden. De auto is ruim twee jaar oud en heeft twee onderhoudsbeurten gehad die ons € 0,- hebben gekost (nog geen APK nodig). De tweede onderhoudsbeurt hebben we net gehad en zeer waarschijnlijk komen we op € 0,- aan onderhoud in drie jaar.

De kosten per maand van onze auto? Lees en huiver :-)
Lening (alleen afbetaling, geen rente): € 385,-
Autoverzekering (all-risk) = € 67,-
Belasting = € 60,-
Benzine (gemiddeld in 2013) = € 200,-
Die mooie karos voor de deur kost ons dus € 712,- per maand...

Uiteraard heb ik plannen in m'n hoofd. Ik heb de papieren erop nageslagen en gezien dat je na drie jaar de auto kosteloos in één keer mag aflossen. Voor die tijd betaal je een boete. Dat betekent wel dat we in oktober 2014 € 9.000,- moeten neerleggen waar ik nu hard voor aan het sparen ben. Pas daarna komt hypotheek aflossen in beeld. Na het aflossen van de auto hebben we in eens bijna € 400,- extra per maand over dus dan gaat het in eens hard met het sparen voor het aflossen van de hypotheek. En... dan rijden we wel een auto van net drie jaar oud die goed onderhouden is en waarschijnlijk nog heel wat jaartjes mee kan. Ik bekijk het maar van de positieve kant ;-).

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met het leed dat autorijden heet :-)

6 opmerkingen:

 1. Wij hadden tot eind vorig jaar twee auto's. Een grote suv (nieuw) en ik een citroen c1tje, ook een nieuwe. Dat was een behoorlijke kostenpost maar eigenlijk nooit bij stil gestaan. De grote was eigenlijk pure luxe, voor als we op vakantie gingen en boodschappen e.d. Manlief woont 10 min.fietsen van het werk. Ik kan ook met de fiets en bij baggerweer met de kleine auto. Eind vorig jaar kwam mijn man na 36 jaar zonder werk te zitten. Bij toeval konden we de grote auto verkopen en dat hebben we ook gelijk gedaan. C1tje kost ongeveer 300 euro per jaar aan verzekering en de benzinekosten. Ik probeer zoveel mogelijk te fietsen dus dat valt wel mee. Vanaf volgend jaar gaat wel weer de wegenbelasting om de hoek kijken. Nu komen we ook overal waar we zijn moeten en begrijp ik niet waarom we 2 auto's hadden. Wonderbaarlijk hoe snel een mens zich aan kan passen en we zijn nu heel blij met ons redelijk voordelige autootje. Helemaal zonder zou ik niet aan moeten denken. Eerder schaften we om de anderhalf jaar een nieuwe auto aan maar ik zou het er nu echt niet meer voor uit kunnen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kan me best voorstellen dat ej in die situatie die keus hebt gemaakt. als je het geld er voor hebt..
  wij hebben 2 jaar geleden een skoda uit 2006 gekocht met maar 35.000 op de teller. ook nog weinig kosten aan gehad. bevalt super :) in dec apk en een buitenspiegel is kapot gereden (het omhulsel. de spiegel werkt nog prima) en de ruitensproeier is lek dus wel wat kosten die eraan komen. we konden de auto kopen van spaargeld voor 6000 euro. voelde erg fijn om zo'n groot bedrag van de spaar te kunnen halen ipv te moeten lenen. maar net na onze verhuizing 4,5 jr geleden hadden we dat ook niet gehad hoor ;) dus ik snap je keus. wij hadden ook een auto die duur was in onderhoud :( een auto op gas leek ideaal maar veel meer onderhoudskosten. ondertussen maken we ook minder kilometers, dus we zijn nu met een auto op benzine zelfs goedkoper uit door minder onderhoudskosten en lagere belasting ;) bevalt super :D
  per maand kwijt: 140 benzine (gemiddeld 2x tanken) 45 verzekering 35 belasting geen idee wat je voor afschrijving zou moeten rekenen of sparen voor een volgende auto, dus we zijn 220 per maand kwijt.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. twee opmerkingen:
  -Ik snap dat het fijn voelt om van die maandelijkse lasten af te zijn, maar het is een renteloze lening die uiteindelijk helemaal afbetaald wordt. Dus waarom zou je perse haast hebben? De bank of hypotheekverstrekker geeft je meer rente voor dit geld dan Opel.
  -Ik neem aan dat de auto na 5 nog een behoorlijke waarde heeft. Met je huidige kostenplaatje schrijf je de auto echter in 5 jaar volledig af. De werkelijke maandelijkse kosten zijn dus eigenlijk lager: ongeveer de restwaarde na 5 jaar gedeeld door 60 maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Inzichten veranderen want inmiddels denk ik hier zelf ook anders over dan toen ik dit bericht schreef. Op één of andere manier had ik toen de drang om álle leningen zo snel mogelijk af te lossen (bijv. ook de studentenlening van mijn man). Inmiddels zijn we ze zover dat we het bedrag

   Verwijderen
  2. ... even m'n bericht afmaken. We zijn inmiddels zover dat we tot de conclusie zijn gekomen om de auto niet te gaan lossen maar dat spaargeld o.a. te gaan gebruiken voor een eenmalige storting in de spaarpolis van onze spaarhypotheek. Een storting van € 5000,- levert direct zo'n € 30,- voordeel per maand op terwijl de lening van onze auto inderdaad een renteloze lening is.

   Verwijderen
 4. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen