vrijdag 8 november 2013

Online een hypotheek (over)sluiten?

Het intrigeert me wel... Sinds ik plannen aan het maken ben om onze hypotheek versneld af te gaan lossen, heb ik ook het plan opgevat om één van de twee delen over te gaan sluiten in bijv. een annuïteitenhypotheek.

Deze hypotheekvorm is in ieder geval flexibeler dan de spaarhypotheek die we nu hebben, en biedt ons gelegenheid om extra af te lossen zonder de ingewikkelde regels. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat ons huis 'onder water' staat. Om hoeveel geld het precies gaat, is lastig te zeggen maar om zo'n € 20.000 euro gaat het zeker wel.

Ik zie dat banken, in tegenstelling tot 'vroeger', hun rentetarieven aanpassen aan de hoogte van de hypotheek in relatie tot de executiewaarde van je huis. In ons geval is onze hypotheek > 100% van de executiewaarde/marktwaarde van onze woning dus dat levert direct een hogere rente op. Aflossen geblazen dus!

Terwijl ik het internet afstruinde kwam ik toevallig terecht op de site van www.moneyou.nl, een bank waarbij je online hypotheken kunt afsluiten en onderdeel blijkt te zijn van ABN Amro. Ik werd erg blij van de rentetarieven die ik voorbij zag komen! Dat scheelt veel zeg... (zeker met een hypotheek van boven de 300.000). Alleen... MoneYou financiert alleen hypotheken tot en met 85% van de marktwaarde dus voor ons is dit voorlopig geen optie. Maar wel een leuk doel om naar toe te werken! Mochten we zoveel afgelost hebben, dan is oversluiten wél mogelijk. Overigens moet je voor zo'n lage rente wel heel veel zelf regelen maar dat lijkt me juist weer een uitdaging. Heerlijk om zoiets zonder tussenpersoon te kunnen regelen en daar dus geen kosten aan kwijt te zijn! Er zijn overigens nog meer banken die dit aanbieden. Ook de Bank of Scotland biedt een aantrekkelijke hypotheek aan die direct via internet is af te sluiten.

Ik vergeet overigens nóg een reden waarom, volgens mij (maar ik sta open voor jullie ideeën!) het handig is om direct af te lossen en bijv. niet geld te storen in onze spaarhypotheek. Toen wij deze hypotheek afsloten, werkte én verdiende ik nog meer én de banken leenden nog makkelijker geld. Het hypotheekbedrag dat we nu hebben zouden we momenteel heel waarschijnlijk niet meer kunnen lenen op onze inkomens. Oversluiten naar een andere bank is dus alleen mogelijk met een lager hypotheekbedrag.

Hebben jullie tips hoe te handelen in onze situatie? Ook interesse of ervaring met online hypotheken afsluiten?

Fijn weekend!


6 opmerkingen:

 1. Verloopt je rentevaste periode ook nog een keer? Voor mezelf heb ik op een gegeven moment eens gedacht om af te lossen en pas over te sluiten op het moment dat het boetevrij kan ivm het verlopen van die periode. Ook omdat de inkomenssituatie bij afsluiten compleet anders was dan later, toen ik veel meer naar voordeligere mogelijkheden zocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, de rentevasteperiode van één deel van onze hypotheek (zo'n 140.000) verloopt in april 2014. Dit gedeelte van de hypotheek zet ik telkens 1/2 jaar vast. Het andere gedeelte heb ik helaas destijds 10 jaar vastgezet en moet helaas nog bijna jaar... Maar goed, dat eerste deel wil ik dus graag oversluiten naar een annuïteitenhypotheek. Omdat onze inkomens gedaald zijn is oversluiten bij een andere bank niet mogelijk. Verder is er nu zo weinig buffer dat inleggen in een spaarhypotheek nog niet mogelijk is. Dan is een annuiteitenhypotheek volgens mij voor ons de enige mogelijkheid om toch direct af te gaan lossen en zo snel mogelijk minder 'onder water' te komen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vergeet in te vullen dat de rentevaste periode van het tweede gedeelte van de hypotheek (zo'n 170.000) nog 7 jaar loopt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan ook je hypotheekvorm van je huidige hypotheek omzetten. Oversluiten is niet noodzakelijk. Eea is uiteraard afhankelijk van de bank waar je hypotheek loopt en de evt fiscale gevolgen van het wijzigen van je spaarhypotheek. Doehetzelven met je hypotheek ben ik geen voorstander van. Er zijn zoveel regeltjes waar je aan moet denken!

  Git

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem, dat is inderdaad ook eigenlijk wat ik bedoelde in de eerste zin. Ik omschreef het niet goed. Ik wil bij mij huidige bank de hypotheekvorm van één van de twee veranderen. Dat is sowieso de enige mogelijkheid omdat ons inkomen nu ontoereikend is om ergens anders een hypotheek over te sluiten.

   Verwijderen
 5. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen