vrijdag 1 november 2013

Structuur in was en strijk

Terwijl ik heerlijk op de bank met een bak koffie (met amandelmelk!) een nieuwe blog zit te tikken, zit alweer de tweede was in de wasmachine. Heerlijk geluid, zo'n apparaat dat voor je aan het werk is!

Na wat blogjes over geld wordt het eens tijd voor een huishoudelijk blogje! Ik ben niet iemand die erop kickt om alles altijd spik en span te hebben maar ik hou wél van structuur in het huishouden. Het geeft me duidelijkheid en rust en het zorgt ervoor dat het hier niet in een complete chaos ontaard. Bij de was kan dat zomaar gebeuren... Voor je het weet hangt er een wasjes op, is je wasmand weer vol, moet er nog een was opgehangen worden en ligt er een strijk- en vouwwas op je te wachten. Dit is wat bij mij al jaren goed werkt.

- Ik concentreer het wassen zoveel mogelijk op één dag. Zo voorkom ik dat ik elke dag met de was bezig ben en zorg ik ervoor dat ik volle wastrommels heb. Dat zal niet bij iedereen lukken maar bij ons 3-persoonshuishouden wel. Ik was op één dag in de week alles was weg. In ons geval komt dat neer op één gekleurde was (bovenkleding) op 30 graden, een bonte was op 40/60 graden en een witte was op 40 graden. 's Morgens zo vroeg mogelijk beginnen en dan zijn hier tegen 2 uur drie wassen gedraaid.

- Ik heb geen droger en dat scheelt veel elektriciteitskosten! Als je niet beter weet, gaat het ook prima zonder droger. Ik droog zo veel mogelijk buiten en anders heb ik boven twee grote rekken en een hangrek waar ik alles op kwijt kan. Overhemden, jurkjes etc. hang ik gelijk op een hanger en droog ik aan de zoldertrap. Extra snel droog en het scheelt ruimte op het rek.

- Omdat ik geen droger heb, is dag 1 hier wasdag en dag 2 staat dan in het teken van het verwerken van de was. Ook hiervoor geldt dat ik dat in één dag klaar wil hebben. Als ik maar iets laat liggen, stapelt het op en dat geeft geen fijn gevoel.

- De droge was verdeel ik 's morgens op dag 2 over twee wasmanden: strijkwas en vouwwas. Ik ga eerst aan de gang met de strijk. Ook die verdeel ik van tevoren weer in twee stapels: een stapel met onze kleding en een stapel met kleding voor dochterlief. Onze kleding strijk ik eerst en komt als eerste in de wasmand. Ook hier zit een structuur in (jaja, ik ben een structuurfreak), dus eerst alle t-shirts en andere was van manlief, dan mijn was. Vervolgens strijk ik de was van dochterlief (stapeltje shirts, stapeltje leggings enz.) en leg die ook in die wasmand. Met wasmand naar boven en gelijk over de kasten verdelen.

- De vouwwas doe ik meest tussen neus en lippen door omdat dit ook makkelijk op de bank kan. Wél probeer ik het zo veel mogelijk in één keer weg te vouwen. De opgevouwen was komt in de tweede wasmand terecht en berg ik ook direct op in de kasten zodra ik klaar ben.

Zo ben ik in twee dagen van alles was af. Aan het einde van dag 2 ligt alles schoon, gevouwen of gestreken weer in de kasten en ben ik weer vijf dagen wasvrij! Dat zorgt ervoor dat ik niet iedere dag in het huishouden wel een moment kent dat je met de was bezig 'moet' zijn maar dat ik me de andere vijf dagen per week op iets anders kan richten. Over die 'andere dingen' vast later nog meer op m'n blog.

Sommige mensen kijken verbaasd als ze horen dat ik vaak maar één keer per week alles weg was maar volgens mij kan iedereen dat met een wat kleiner huishouden. Gooi niet te snel iets in de was, onderkleding kan meestal vaker mee. Kinderen zijn toch zo weer vies dus de tweede dag iets aan waar een (kleine) vlek op zit, kan prima. Het is ook een kwestie van jezelf inhouden :-). Een wat vollere wasmand zorgt bij veel vrouwen voor een onbedwingbare neiging om er maar weer 'een wasje in te gooien'. Pin je vast op die ene wasdag in de week en het lukt je beter om je in te houden, evenals het alvast verdelen van de was in kleur. Dan zie je beter hoeveel was je eigenlijk hebt per soort.

Nu ben ik ook wel heel benieuwd naar jullie 'was-verhalen', natuurlijk! Het is best heel persoonlijk dus ik kan me goed voorstellen dat jullie een andere structuur ontdekt hebben die bij jullie goed werkt.
7 opmerkingen:

 1. Wat een leuk blog heb je !
  Voor mij werkt het het best als ik iedere dag 1 was draai. Bijna iedere dag, want ik heb er zo'n 6 per week. We zijn met 3 volwassen personen waarvan er 2 fanatiek sporten, dus ik heb heel vaak zo'n stinkende outfit in de was en die laat ik liever niet een hele week liggen. Ik heb wel een droger maar gebruik die vrijwel nooit, maar laat alles aan rekjes in het trapgat drogen. Precies 1 was past er op en dat is na 1 dag droog, dus dan kan de volgende er op. Omdat ik iedere dag was, ligt er nooit een enorme berg en ik vind het elke dag een kleine moeite.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Greetje! Leuk dat jij weer een andere manier hebt gevonden die voor jou werkt. Het is ook heel persoonlijk natuurlijk. Als het elke dag een kleine moeite is, heb je er ook geen 'last' van. Sinds de verbouwing van de zolder hebben wij geen trapgat meer waar we rekjes in kunnen hangen. Omdat we nog een kamer daar over hebben, hangt alles heerlijk daar. Nergens last van.

   Verwijderen
 2. Nog vergeten: aan strijken heb ik een enorme hekel, daarom doe ik ook alle shirts, polo's etc. direct op een hangertje. Alleen de overhemden die manlief voor zijn werk draagt worden gestreken. Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met ons 5en lukt dat echt niet. Ik vraag me af of je het beddengoed er ook bij doet, dat levert mij namelijk al meer dan één trommel op. Ik was 3 dagen in de week denk ik maar het stapelt toch nog te vaak op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Realmam, dat begrijp ik hoor, dat het met vijf man niet lukt om één keer per week te wassen. Het beddegoed levert inderdaad soms wat extra beddegoed op. Hoewel, mijn witte was is vaak niet helemaal vol, dus dan stop ik daar vaak nog wat slopen/hoezen bij die ook wit zijn. Voor het dekbedovertrek van onze dochter volstaat vaak ook een miniwas: goedkoper en sneller klaar.

   Verwijderen
  2. Moet zijn: Het beddegoed levert inderdaad wat extra was op :-).

   Verwijderen
 4. Ik zet de machine aan als ik een volle trommel heb voor een bepaalde was. Ik heb een droger maar gebruik deze alleen nog voor de dons winterjassen. Als deze bijna droog zijn even met een tennisbal in de droger, worden ze weer mooi vol. Verder hangen we ook alles op zolder. Zonde van de energie en geld.

  BeantwoordenVerwijderen