maandag 11 november 2013

Sparen voor de kids!

Zoals de meeste ouders waarschijnlijk zullen doen, sparen wij voor onze dochter van nu net vier jaar oud. Het gaat niet om 'wereldse' bedragen hoor! Wij storten € 20,- per maand en van opa en oma krijgt ze één keer per jaar bij haar verjaardag € 500,- dat direct naar haar spaarrekening gaat.

We hebben destijds, heel makkelijk, bij de ING een GroeiGroter rekening geopend die direct gekoppeld is aan onze rekeningen en dus ook te zien is als ik online bankier. Uiteraard heeft de rente niet de doorslag gegeven want die is sowieso al historisch laag en dan moet je al helemaal niet bij de ING zijn :-). Ik zag dat dochterlief nu 1,8 % rente krijgt op haar rekening... Als we zo doorgaan (maandelijks € 20,-, één keer per jaar € 500,-) heeft ze rond haar 18e zo'n € 16.000 euro op haar spaarrekening. Een mooi bedrag, terwijl we daar nu maandelijks weinig van merken.

Nu ben ik de laatste tijd eens aan rondneuzen op internet wat betreft spaarrekeningen en de daaraan gekoppelde rentes. Ook onze spaarrekening loopt namelijk bij de ING met een lage rente van 1,35 %. Hoe komt het dat we dat tot nu toe zo gelaten hebben? Dat is geheel en al te wijten aan mijn 'structuur' tic ;-). Ik vind het heerlijk overzichtelijk om alles bij één bank te hebben lopen en geniet ervan dat, als ik inlog, ik alle rekeningen in één oogopslag kan zien met de bijbehorende saldi. Toch neig ik er steeds meer naar om toch eens om me heen te gaan kijken want er zijn genoeg rekeningen waar aantrekkelijkere rentepercentages voor gelden. Wat me nog tegenhoudt is het feit dat ons spaarbedrag eigenlijk nog zo klein is, dat het om weinig geld gaat. Ook in de toekomst zijn we niet van plan om grote bedragen op de spaarrekening te gaan zetten omdat we onze hypotheek willen gaan aflossen. Ik ben benieuwd naar jullie afwegingen hierin! Bankieren bij één bank of voor de beste deals gaan? Hoppen jullie van bank naar bank zodra tarieven veranderen?

Wat betreft het geld op de spaarrekening van dochterlief: dat dient verschillende doelen. Zoals het er nu uitziet wordt studeren in de toekomst een stuk kostbaarder. Het is net hoe onze financiële situatie tegen die tijd is maar ik kan me voorstellen dat we voor haar studie (een gedeelte van) het geld van de spaarrekening gebruiken. Ik had zelf op m'n 18e (grotendeels dankzij mijn opa) een mooi bedrag op de spaarrekening staan en mijn ouders hebben dat destijds ingezet zodat wij ons rijbewijs konden halen. Hoe dan ook, ik wil dochterlief leren dat ze niet alles cadeau krijgt en dat er voor zaken gespaard moet worden. Gelukkig hebben we nog wat tijd om te bedenken hoe we dat in het vat gaan gieten ;-).


6 opmerkingen:

 1. Sparen doe ik niet meer bij de Rabobank, terwijl ik daar verder wel alles heb. Reden is de achterlijk lage rente, ik denk dat ik al blij mag zijn als ik daar een procent haal. Ik zit nu nog bij Moneyou. Hoewel die rente ook om de paar maanden weer verlaagd wordt, zit die alsnog hoger dan veel andere banken. En omdat het gewoon van ABN is, voelt het ook veiliger dan een willekeurige buitenlandse bank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, van MoneYou hoor ik goede berichten. Heb de app al geïnstalleerd maar dé stap nog niet gewaagd ;-). Met m'n structuurtic (haha) is twee banken toch wel het maximale en inderdaad, zeker geen buitenlandse bank. Maar 1 % is inderdaad wel heel laag, zeg! Ik denk er nog over om ons spaargeld over te sluizen naar de spaarrekening van dochterlief maar dan gaat de boel weer zo door elkaar lopen en dat past niet bij mij.

   Verwijderen
  2. Ik heb een tijd geleden een 2e groeirekening op naam van mijn kind geopend bij de ING. Ik weet niet of dat nog steeds kan maar dan krijg je nu 1,8% ipv 1,35%. Proberen waard?
   Sientje

   Verwijderen
  3. Hoi Sientje, dat is pas een goede tip! Ga het zo gelijk proberen. Dan hebben we tenminste twee gescheiden rekeningen maar wél 2 x 1,8% rente en we blijven overzichtelijk bij dezelfde bank :-).

   Verwijderen

 2. Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)
  ----------------------------------------------------------------------------

  We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aanbieding van snelle financiële hulp.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze participatie teruggebracht tot 2% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%.

  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen